Κυριακή 6 Μαρτίου 2016

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ: Καθεστώς η απληρωσιά με την ανοχή του κράτους

Η εργοδοσία οφείλει μισθούς που φτάνουν από λίγους μήνες έως και σχεδόν δυο χρόνια!
Ακόμη και τα στοιχειώδη δικαιώματα των εργαζομένων στον κλάδο της ιδιωτικής υγείας,όπως το να πληρώνονται στην ώρα του το μισθό τους, μπαίνουν στο στόχαστρο της εργοδοσίας,
στο πλαίσιο του ανταγωνισμού των επιχειρηματικών ομίλων.
Οι εργοδότες, επικαλούμενοι συνήθως τη μη πληρωμή των οφειλών για τα νοσήλια από τα ασφαλιστικά ταμεία, αφήνουν απλήρωτους τους εργαζόμενους για διαστήματα που ξεπερνούν και τον ενάμιση χρόνο!
Πάνω σ' αυτό το έδαφος έρχονται να επιβάλουν ατομικές συμβάσεις με μειώσεις μισθών, ανασφάλιστη εργασία και σε ορισμένες περιπτώσεις δουλειά μόνο για το ένσημο, χωρίς αμοιβή. Σ' αυτόν το στόχο στηρίζονται αντικειμενικά από την αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική, που από τη μια υπηρετεί την εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της Υγείας και από την άλλη επιβάλει τη συμπίεση μισθών και το τσάκισμα των δικαιωμάτων.
Για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στις ιδιωτικές κλινικές και τα διαγνωστικά κέντρα της Θεσσαλονίκης μίλησε στον «Ριζοσπάστη» ο Νίκος Παρδάλης, πρόεδρος του Συλλόγου Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών και Εργαστηρίων Βόρειας Ελλάδας.
Αντιμέτωποι με πολλά προβλήματα
Σύμφωνα με το σωματείο, μια συνοπτική εικόνα των όσων συμβαίνουν στις επιχειρήσεις του κλάδου είναι η εξής: Στις κλινικές του ομίλου EUROMEDICA στη Θεσσαλονίκη («Γενική Κλινική», «Κυανός Σταυρός») και στις δύο κλινικές στην Κοζάνη («Ζωοδόχος Πηγή» και «Θεομήτωρ») οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι από 3 έως 4 μήνες. Στη Γενική Κλινική «Λυσίμαχος Σαραφιανός» οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι για 7 μήνες. Στις κλινικές «Μπαλτουμά», «Ράπτη», «Κωστόπουλου» η απλήρωτη εργασία κυμαίνεται από 6 έως 7 μήνες.
Στις Νευροψυχιατρικές κλινικές του Στασινόπουλου στη Θεσσαλονίκη («Αγιος Γεώργιος», «Αγία Μαρίνα», «Αγιος Αντώνιος») οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι από έναν έως και 18 μήνες. Στις κλινικές του Γατένιου (δύο Ψυχιατρικές και δύο Παθολογικές) οι εργαζόμενοι ναι μεν πληρώνονται, αλλά η εργοδοσία δεν εφαρμόζει την κλαδική Συλλογική Σύμβαση. Στο Κέντρο Αποκατάστασης «Αναγέννηση» οι εργαζόμενοι παραιτούνται γιατί δεν αντέχουν τις συνθήκες εργασίας.
Στις περισσότερες από τις μικρότερες ιδιωτικές κλινικές, επιβάλλονται μειώσεις μισθών, οργιάζει η μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, οι εργαζόμενοι δουλεύουν σε πόστα (π.χ. νοσηλευτές) χωρίς την αναγκαία ειδίκευση.
Διαρκώς αυξάνονται οι ασθενείς - πελάτες και ο κύκλος εργασιών των ιδιωτικών κλινικών και εργαστηρίων, την ίδια ώρα που το κρατικό σύστημα δουλεύει ολοένα και περισσότερο με τη λογική του κόστους - οφέλους. Γι' αυτό κλείνουν νοσοκομεία («Παναγία»), κλείνουν ή συρρικνώνονται κλινικές και τμήματα (σε όλα τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης), καταργήθηκαν περισσότερες από 500 νοσοκομειακές κλίνες, έκλεισαν εργαστήρια του πρώην ΙΚΑ κ.λπ.
Αλλά και στις ιδιωτικές κλινικές και τα εργαστήρια, διαρκώς μειώνεται το προσωπικό με απολύσεις, αναγκαστικές «παραιτήσεις» ή με συνταξιοδοτήσεις που δεν αναπληρώνονται. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την εντατικοποίηση της εργασίας, απλήρωτες υπερωρίες, εξαντλητικά ωράρια, αδήλωτα εργατικά ατυχήματα.
Θέλουν σιγή νεκροταφείου
Οι εργοδότες επιχειρούν να επιβάλουν σιγή νεκροταφείου, χρησιμοποιώντας τις απειλές για απολύσεις, την ωμή τρομοκρατία.
«Στους περισσότερους χώρους προσπαθούν να παρεμποδίσουν την επαφή του Σωματείου με τους εργαζόμενους και συνολικότερα τη συνδικαλιστική δράση και παρέμβαση. Οι έμπιστοι των εργοδοτών, προσπαθώντας να φιμώσουν τους εργαζόμενους, δουλεύουν τη λογική "μην παραπονιέστε, καλά είναι εδώ", απειλούν με απολύσεις και εκμεταλλεύονται την υψηλή ανεργία, λέγοντας "πού θα πάτε να βρείτε δουλειά"», περιγράφει ο Ν. Παρδάλης.
Επίσης, οι κλινικάρχες ισχυρίζονται ότι αδυνατούν να πληρώσουν τους εργαζόμενους, γιατί δεν πληρώνει τις οφειλές του ο ΕΟΠΥΥ. «Αυτός ο ισχυρισμός καταρρίπτεται από τους εργαζόμενους», λέει ο Ν. Παρδάλης και εξηγεί ότι ο ιδιωτικός τομέας της Υγείας απομυζεί άμεσα τεράστια ποσά στην ώρα της ανάγκης.
Τέτοια είναι για παράδειγμα τα ιδιωτικά νοσήλια, οι πληρωμές για ιδιωτικά χειρουργεία, για μονάδες τεχνητού νεφρού, στις οποίες προσφεύγουν περίπου 750 αιμοκαθαρόμενοι και τα νοσήλια πληρώνονται με μικρή καθυστέρηση. Επιπλέον, υπάρχουν και οι υπερβολικές χρεώσεις υγειονομικού υλικού, ιατρικών πράξεων κ.λπ.
Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, δείχνει ανοχή στο φαινόμενο της απλήρωτης εργασίας και μέσω του υπουργείου Εργασίας περιορίζεται σε ευχολόγια για ...ευόδωση των προσπαθειών των εργαζομένων. Πολλοί εργοδότες προτιμούν να πληρώσουν τα πρόστιμα που επιβάλλονται από την Επιθεώρηση Εργασίας παρά να πληρώσουν τους εργαζόμενους και να τηρήσουν τις ΣΣΕ.
Η κινητοποίηση ασκεί πίεση
Μπροστά στη γενίκευση αυτών των φαινομένων, ο Σύλλογος Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών και Εργαστηρίων Βόρειας Ελλάδας οξύνει το μέτωπο στην εργοδοσία.
Στις κλινικές του ομίλου EUROMEDICA, οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε στάσεις εργασίας το Γενάρη, για την απλήρωτη εργασία και τις άδικες απολύσεις. Τα προβλήματα των εργαζομένων έφτασαν στη Βουλή με Επερώτηση του ΚΚΕ, στην οποία ακόμη δεν έχει απαντήσει ο υπουργός Εργασίας. Με τον αγώνα τους, οι εργαζόμενοι απέσπασαν δέσμευση ότι θα πληρώνονται τουλάχιστον τον τρέχοντα μισθό και ότι τα δεδουλευμένα θα τους εξοφληθούν μέχρι τον Ιούνη.
Στην Κλινική «Λυσίμαχος Σαραφιανός», οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν στάσεις εργασίας το Φλεβάρη επί 17 μέρες και συμμετείχαν στην πανελλαδική απεργία. Επίσης, οργάνωσαν παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Υγείας και παράλληλα έκαναν εξορμήσεις σε άλλους χώρους της ιδιωτικής υγείας, με στόχο το συντονισμό απέναντι στην ενιαία επίθεση των εργοδοτών.
Και αυτός ο αγώνας έφερε μια μικρή κατάκτηση: Η εργοδοσία πλήρωσε ένα μήνα και δεσμεύτηκε να πληρώσει μέχρι και τέσσερις μισθούς έως τα μέσα του Μάρτη. Οι εργαζόμενοι παραμένουν σε αγωνιστική ετοιμότητα. Και για τους εργαζόμενους της Κλινικής «Λυσίμαχος Σαραφιανός» το ΚΚΕ κατέθεσε Επερώτηση στη Βουλή, στη συζήτηση της οποίας ο υπουργός Εργασίας ...ευχήθηκε στους εργαζόμενους να πετύχουν το στόχο τους.
Το σωματείο δίνει μάχη
Την ίδια ώρα, η εργοδοσία συνεχίζει ανενόχλητη από τους μηχανισμούς του κράτους την αυθαίρετη δράση της. Ετσι π.χ. δεν εφαρμόζει δικαστικές αποφάσεις για πληρωμή δεδουλευμένων σε εργαζόμενους που είχαν προσφύγει δικαστικά με ασφαλιστικά μέτρα και δικαιώθηκαν.
Κι αυτό την ώρα που οι εκατοντάδες απλήρωτοι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους δεν μπορούν να πληρώσουν δάνεια στις τράπεζες και χρέη στην Εφορία, ενοίκια, λογαριασμούς ρεύματος και νερού. Προσπαθούν να εξασφαλίσουν τα εντελώς απαραίτητα για την επιβίωση των ιδίων και των παιδιών τους.
Για την απλήρωτη εργασία και τις επιπτώσεις της στη ζωή των εργαζομένων και με αιχμή το Ασφαλιστικό, το Σωματείο Ιδιωτικών Κλινικών προγραμματίζει κινητοποίηση των εργαζομένων του κλάδου, την Πέμπτη 10 Μάρτη, στις 12 το μεσημέρι, στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Ηδη, πραγματοποίησε δύο Γενικές Συνελεύσεις σε «Γενική Κλινική» και «Κλινική Γαληνό». Τις επόμενες μέρες προγραμματίζει και άλλες, με στόχο να γίνουν συνελεύσεις σε όλους τους μεγάλους χώρους δουλειάς. Παράλληλα, σχεδιάζει και μαζικές εξορμήσεις ενημέρωσης των εργαζομένων στις μικρότερες κλινικές και τα διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια.