Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016

Σαρωτικές ανατροπές στο Ασφαλιστικό-«Όλα ανοιχτά»

Την πρώτη συνάντηση είχαν, χτες, οι εκπρόσωποι των «θεσμών» με τον υπουργό Εργασίας
Η χτεσινή πρώτη συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλο, ήρθε να επιβεβαιώσει ότι το Ασφαλιστικό γίνεται ακόμα χειρότερο και απ' αυτήν την απαράδεκτη πρόταση που έχει καταθέσει η κυβέρνηση. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του υπουργού αμέσως μετά τη συνάντηση ότι όλα τα
βασικά ζητήματα «είναι ανοιχτά». Η επόμενη συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας ορίστηκε για το Σάββατο.
Σε κάθε περίπτωση, όπως προέκυψε από τη συνάντηση, το σχέδιο νόμου για το Ασφαλιστικό μετά το τέλος της διαπραγμάτευσης θα οδηγήσει σε ακόμα πιο επώδυνα μέτρα καθώς:
-- Οι νέες συντάξεις που θα αποδίδονται από εδώ και πέρα θα είναι ακόμα μικρότερες και από το αρχικό σχέδιο. Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης είναι η διαμόρφωση ακόμα χαμηλότερων ποσοστών αναπλήρωσης για το λεγόμενο ανταποδοτικό τμήμα της σύνταξης, που θα προέρχεται από τις εισφορές των ασφαλισμένων. Η «εθνική σύνταξη» θα αποδίδεται με ακόμα χειρότερες προϋποθέσεις και όσον αφορά τη θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων, αλλά πιθανή είναι και η διασύνδεση της «εθνικής» με αυξημένο αριθμό ενσήμων για ολόκληρο το ποσό (π.χ. 6.000 μέρες ασφάλισης αντί των 4.500 ημερών).
-- Για τις ήδη αποδιδόμενες συντάξεις, το κλειδί βρίσκεται στην υλοποίηση της δέσμευσης από την πλευρά της κυβέρνησης για μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1,8 δισ. ευρώ για φέτος, αλλά και συνολικά των δημοσιονομικών μέτρων μέχρι το 2018, που περιέχονται στο 3ο μνημόνιο. Ετσι, η λεγόμενη «προσωπική διαφορά» ενδέχεται να αποτελέσει το προκάλυμμα μόνο για την επιβολή μειώσεων και στις κύριες συντάξεις που αποδίδονται μέχρι τώρα.
-- Οι λεγόμενες «βελτιωτικές προτάσεις» της κυβέρνησης για το ύψος των εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών - επιστημόνων και αγροτών αποδεικνύονται ελιγμός, αφού αυτές είναι στον «αέρα» και δεν έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές. Αυτό σημαίνει ότι η αρχική πρόταση για δραματικές αυξήσεις στις εισφορές αγροτών και επιστημόνων μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων παραμένει όπως έχει διατυπωθεί στο κυβερνητικό σχέδιο.

-- Μείωση θα επιβληθεί και στις επικουρικές, όπως και στα εφάπαξ.Μια μείωση που θα συνοδευτεί και από αύξηση των εισφορών των ασφαλισμένων όλων των Ταμείων. Με τον τρόπο αυτό, ενώ οι εισφορές όλων των ασφαλισμένων θα αυξηθούν, την ίδια στιγμή οι συντάξεις τους στο μέλλον θα είναι κατά πολύ μικρότερες, όπως νέες περικοπές θα επιβληθούν και στους ήδη συνταξιούχους.