Δευτέρα 14 Μαρτίου 2016

Παζάρια με «κόκκινη γραμμή» τα συμφέροντα του κεφαλαίου

Στην πρώτη γραμμή των αντεργατικών - αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων μετά το Ασφαλιστικό είναι το Φορολογικό, με μέτρα νέων φοροαπαλλαγών του κεφαλαίου και φοροληστείας του λαού
Με μοναδική «κόκκινη γραμμή» την προστασία των συμφερόντων του κεφαλαίου συνεχίζονται τα αντιλαϊκά παζάρια ανάμεσα στη
συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τα υψηλόβαθμα κλιμάκια του κουαρτέτου, που βρίσκονται στην Αθήνα για το κλείσιμο της πρώτης «αξιολόγησης» του τρίτου μνημονίου. Στην ίδια ρότα και σε στρατηγική σύμπλευση με τη συγκυβέρνηση, την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ, παίρνει ανοιχτά θέση και η πλευρά του ΟΟΣΑ, θέτοντας στο ίδιο τραπέζι τα ζητήματα της επόμενης μέρας και συγκεκριμένα την παραπέρα σύνθλιψη των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων, όπως με την κατοχύρωση του «δικαιώματος» της εργοδοσίας στις ομαδικές απολύσεις, την παραπέρα συμπίεση των κατώτατων μισθών, μέσω της κατάργησης των τριετιών που ισχύουν για τον προσδιορισμό τους, το νέο συνδικαλιστικό νόμο για το χτύπημα των απεργιών.
Στην αντιλαϊκή ατζέντα με τους δανειστές του ελληνικού κράτους βρίσκεται πλέον και η καρατόμηση του άτυπου αφορολόγητου που ισχύει για μισθωτούς και συνταξιούχους, σε μια εξέλιξη που επιβεβαιώνει το γεγονός ότι η «πρόοδος» της διαβούλευσης είναι «συνώνυμη» με την προσθήκη συνοδευτικών αντιλαϊκών μέτρων.
Την «πρόοδο» που έχει συντελεστεί στις διαβουλεύσεις με τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ επιβεβαίωσε στην αρχή της περασμένης βδομάδας η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Γιούρογκρουπ), με τον Επίτροπο Οικονομικών της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, να διευκρινίζει ότι «θα πρέπει να δούμε τις επόμενες ενέργειες σε πολλά θέματα», αναφέροντας συγκεκριμένα το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, τις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και τη φορολογία εισοδήματος, τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, καθώς και τη συγκρότηση ανεξάρτητων φορολογικών αρχών. Σε ό,τι αφορά το χρόνο ολοκλήρωσης της πρώτης «αξιολόγησης», εκτίμησε ότι μπορεί να επιτευχθεί σύντομα (ενδεχομένως πριν από την 1η Μάη), λέγοντας ότι αυτό είναι προς το συμφέρον όλων, πολύ περισσότερο για το ελληνικό κράτος, εξαιτίας και της «πίεσης» λόγω του Προσφυγικού.
«Υπάρχουν δημοσιονομικά κενά που θα πρέπει να καλυφθούν, καθώς και μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να προχωρήσουν με μεγαλύτερη ταχύτητα», τόνισε μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ, προσθέτοντας πως «η συζήτηση για το ελληνικό κρατικό χρέος θα ανοίξει στο εγγύς μέλλον (...) Είναι προς το κοινό συμφέρον να τρέξουν όλα γρήγορα». Σύμφωνα με τον ίδιο, το κλειδί της όλης διαδικασίας είναι η επίτευξη των στόχων: «Δεν θα είναι εύκολο, θα υπάρξουν σοβαρές προτάσεις στο τραπέζι για το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό, αλλά ίσως αυτό να μη φτάνει και γι' αυτό θα δούμε το θέμα του χρέους» τόνισε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στην επίτευξη των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, στο 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 και για όλα τα επόμενα χρόνια.

Από την πλευρά του, ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, δήλωσε: «Είχαμε μια πολύ καλή συνάντηση. Οι θεσμοί συμφώνησαν να επιστρέψουν. Το ΔΝΤ επίσης συμφώνησε να επιστρέψει, παρά κάποιες διαφορές. Συνεπώς, αναμένουμε τις περαιτέρω συζητήσεις, να ολοκληρώσουμε έγκαιρα την πρώτη αξιολόγηση και να έχουμε μια συζήτηση σχετικά με το χρέος. Είμαι βέβαιος ότι λογικοί άνθρωποι, όταν κάθονται γύρω από το τραπέζι, θα βρουν μια λογική λύση».