Παρασκευή 25 Μαρτίου 2016

ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ:Θα επιτευχθεί συμφωνία με τους θεσμούς μέχρι τις 22 Απρίλη

Μέχρι τις 22 Απρίλη θα έχει επιτευχθεί συμφωνία με τους θεσμούς για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης και των αντιλαϊκών μέτρων που είναι προαπαιτούμενα εκτιμά η κυβέρνηση.
«Πολλοί παίκτες έχουν διαφορετικές απόψεις, αλλά πολλοί παίκτες θέλουν να βρεθεί λύση και νομίζω ότι θα βρεθεί μέχρι τις 22 Απρίλη», ανέφερε
ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλ. Τσακαλώτος, μιλώντας στη Βουλή.
Επανέλαβε ότι τα κλιμάκια θα επιστρέψουν στην Αθήνα στις 2 Απρίλη και ο νέος κύκλος διαπραγματεύσεων με το κουαρτέτο θα ξεκινήσει στις 4 Απρίλη. «Σκοπός είναι να έχουμε τελειώσει την πρώτη φάση στις 12 - 13 Απριλίου, όταν αρχίζει στην Ουάσιγκτον η εαρινή σύσκεψη του ΔΝΤ», είπε, εκτιμώντας ότι εκεί θα συζητηθεί μια τελική συμφωνία για όλο το πακέτο, συμπεριλαμβανομένου και του χρέους.
Ο Ευκλ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι έχει σημειωθεί «πρόοδος» στο Φορολογικό και στο Ασφαλιστικό, προϊδεάζοντας για τα σκληρά μέτρα που βρίσκονται προ των πυλών. Παράλληλα, υποστήριξε ότι είναι «πολύ μακριά» αυτά που γράφονται για τη φορολογία, αν και όλες οι πληροφορίες επιμένουν ότι θα απογειωθεί η φοροληστεία του λαού.
Τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση θα εφαρμόσει το μνημόνιο και πως προτεραιότητά της είναι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, παρείχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προς πάσα κατεύθυνση μιλώντας στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.
Ανέφερε ότι, «είναι προς το συμφέρον όλων των πλευρών η άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης», έκανε λόγο για «ύπαρξη κοινού εδάφους στη διαπραγμάτευση μεταξύ της ελληνικής και της ευρωπαϊκής πλευράς», ενώ για το ΔΝΤ ανέφερε πως «η ελληνική πλευρά θα εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα, ούτε λιγότερα, αλλά και τίποτα περισσότερο. Όσοι επιθυμούν περισσότερα, πρέπει να γνωρίζουν ότι η επιθυμία τους είναι έξω από το πλαίσιο της συμφωνίας».
«Υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης», δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη. «Θεωρούμε ότι δεν έχουμε μεγάλη απόσταση στο Φορολογικό και στο Ασφαλιστικό», είπε. Πρόσθεσε ότι υπάρχει απόσταση στο θέμα των «κόκκινων» δανείων, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα συνεχίσει να υπάρχει.