Πέμπτη 3 Μαρτίου 2016

Εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα για τα επόμενα χρόνια δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες

Εγκλωβισμένοι και κάτω από απάνθρωπες συνθήκες διαβιούν χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στη χώρα μας, την ώρα που ο αρμόδιος υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας δηλώνει ότι θα παραμείνουν για δύο με τρία χρόνια στην Ελλάδα. Παραδοχή με την οποία ουσιαστικά επιβεβαιώνεται
η θέση του ΚΚΕ για την πολιτική της ΕΕ που αποδέχεται και εφαρμόζει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και η οποία οδηγεί χιλιάδες θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων στον εγκλωβισμό τους στην Ελλάδα. Την ίδια ώρα, η συντριπτική πλειοψηφία των δημάρχων αφήνουν στο απυρόβλητο τις πολιτικές της ΕΕ που γεννούν και αναπαράγουν τέτοια προβλήματα, εστιάζοντας στο υπαρκτό ζήτημα της έλλειψης σχεδιασμού και συντονισμού από την κυβέρνηση. Σύμφωνα με εκτιμήσεις υπολογίζεται ότι ο αριθμός των εγκλωβισμένων προσφύγων και μεταναστών πανελλαδικά πλησιάζει τους 35.000.
Και ενώ η χώρα μετατρέπεται σε ένα απέραντο «στρατόπεδο συγκέντρωσης», οι συνθήκες των χιλιάδων εγκλωβισμένων προσφύγων και μεταναστών χειροτερεύουν μέρα με τη μέρα, με το κράτος να απουσιάζει και τον απλό κόσμο να εκδηλώνει με κάθε τρόπο τη λαϊκή αλληλεγγύη στους ξεριζωμένους.

Χιλιάδες στα σύνορα, στην Ειδομένη

Εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη του Κιλκίς, στα σύνορα Ελλάδας - ΠΓΔΜ, παραμένουν πάνω από 12.000πρόσφυγες και μετανάστες  και περίπου άλλοι τόσοι στα κέντρα μετεγκατάστασης, που έχουν στηθεί και λειτουργούν στο νομό Κιλκίς, στη Νέα Καβάλα και το Χέρσο, στη Θεσσαλονίκη και την Καβάλα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδιναν οι αρχές την Πέμπτη, στα Διαβατά βρίσκονται 2.128, στο Χέρσο 2.690, στην Νέα Καβάλα 2.500
Στα νησιά του Αιγαίου παραμένουν 6.500.
Στην Αττική: Στο λιμάνι του Πειραιά βρίσκονται 2.500 πρόσφυγες και μετανάστες, 1.420 στο Σχιστό, 690 στονΕλαιώνα3.500 και στις εγκαταστάσεις του παλιού αεροδρομίου Ελληνικού άλλοι 3.500 (1.571, στο γήπεδο χόκεϊ, 680 στο γήπεδο μπεϊζμπολ και 1.249 στο παλιό Δυτικό Αεροδρόμιο), ενώ περίπου 400 είναι στηνπλατεία Βικτωρίας.
Τραγική είναι η κατάσταση στην Ειδομένη, καθώς το κράτος και οι υπηρεσίες του απουσιάζουν παντελώς και η «διαχείριση» της κατάστασης έχει αφεθεί σε διάφορες ΜΚΟ. Οι υποδομές (σκηνές, τουαλέτες, κ.λπ.) που υπάρχουν εκεί, δεν επαρκούν, τεράστιες είναι οι ανάγκες σε υγειονομικό και φαρμακευτικό υλικό, ενώ δεν καλύπτονται ούτε οι ανάγκες σίτισης των χιλιάδων προσφύγων.
Την ίδια ώρα από τα σύνορα με το «σταγονόμετρο» περνούν ελάχιστοι πρόσφυγες και μετανάστες με άνδρες των ειδικών δυνάμεων ασφαλείας των Σκοπίων να περιπολούν δίπλα στο φράχτη που έχει υψωθεί στα σύνορα με την Ελλάδα, προκειμένου να αποτραπούν προσπάθειες εισόδου προσφύγων και μεταναστών.
Την ώρα που εντείνονται οι ενδοαστικές διεργασίες και τα παζάρια, εν όψει της Συνόδου Κορυφής ΕΕ - Τουρκίας, την ερχόμενη Δευτέρα, πληθαίνουν ολοένα και περισσότερο οι ενδείξεις για το μακροχρόνιο εγκλωβισμό των προσφύγων και των μεταναστών, όπως εξάλλου προβλέπουν και οι αποφάσεις της ΕΕ, τις οποίες έχει επικυρώσει και η συγκυβέρνηση. Η Κομισιόν προτείνει τη χρηματοδότηση για τη διαχείριση του εγκλωβισμού μέχρι το 2018, ενώ και δηλώσεις αρχηγών κρατών - μελών της ΕΕ, κάνουν λόγο για ένα απέραντο «hot  spot».

Τουσκ: Η Ελλάδα δεν θα είναι πλέον χώρα τράνζιτ