Στη στήριξη του ΣΕΒ και των εργοδοτικών οργανώσεων καταφεύγει η κυβέρνηση για να περάσει «από φωτιά και σίδερο» τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων όλων των Ταμείων, αλλά και των σημερινών συνταξιούχων. Οπως σε διθυραμβικό σχεδόν τόνο ανέφερε χτες ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος, σε συνέντευξη Τύπου, «οι εργοδοτικές οργανώσεις έδωσαν χτες την απάντησή τους. Κι έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην πρόταση της κυβέρνησης».
Πράγματι, ένα τέτοιο Ασφαλιστικό που κατέθεσε η κυβέρνηση, με το οποίο νομιμοποιεί όλες τις μέχρι
τώρα ανατροπές στο ύψος των συντάξεων, στις παροχές, στα όρια ηλικίας, στις εισφορές και προβλέπει παραπέρα περικοπές στους συνταξιούχους που θα υποβάλλουν από εδώ και πέρα αιτήσεις συνταξιοδότησης, δεν μπορεί να μην είχε τη θερμή στήριξη της εργοδοσίας και των επιχειρηματικών ομίλων.
Ομολογεί έμμεσα τις νέες μειώσεις
Την ίδια στιγμή, ο Γ. Κατρούγκαλος, εμμέσως πλην σαφώς, αναγνώρισε ότι θα υπάρξουν μειώσεις (σε ορισμένες περιπτώσεις θα ξεπερνούν το 20%) και στις κύριες συντάξεις των νέων συνταξιούχων, σε σύγκριση με τις συντάξεις που λαμβάνουν μετά τις 11 μειώσεις οι σημερινοί συνταξιούχοι. Και αυτό πέρα από τις μειώσεις που προδιαγράφονται στις επικουρικές που σήμερα αποδίδονται και τις πολύ μεγαλύτερες μειώσεις στις επικουρικές που θα βγαίνουν με το νέο σύστημα.
Ειδικότερα, απαντώντας σε ερώτηση για τη θεσμοθέτηση της «προσωπικής διαφοράς» για τους ήδη συνταξιούχους, που θα προκύψει μέσα από τον επανυπολογισμό των συντάξεών τους, αλλά και της «προσωπικής διαφοράς» που προβλέπεται για τους νέους συνταξιούχους, ο Γ. Κατρούγκαλος ανέφερε ότι: «Μπορεί να υπάρχουν περιπτώσεις, όμως, σε μεγάλα εισοδήματα, ακόμα και αν οι προβολές μας δεν μας το δείχνουν, που η απόκλιση μπορεί να είναι σημαντική... Και λέμε ότι για τον πρώτο χρόνο (σ.σ. 2016), αν υπάρχει μια διαφορά 20% παλιάς και νέας σύνταξης, το 50% (σ.σ. της διαφοράς) θα το καταβάλλουμε σαν προσωπική διαφορά».
Τι συμπέρασμα βγαίνει από τα παραπάνω; Οτι με το νέο σύστημα, οι νέοι συνταξιούχοι θα λαμβάνουν μικρότερες συντάξεις απ' ό,τι οι σημερινοί και μάλιστα ακόμα και μετά τις 11 μειώσεις που επιβλήθηκαν στους παλιούς. Οτι η μείωση αυτή σε αρκετές περιπτώσεις, δηλαδή σε μεσαία εισοδήματα και πάνω, θα είναι «σημαντική», μπορεί και πάνω από το 20%.
Οτι, τέλος, η θεσμοθέτηση της «προσωπικής διαφοράς» είναι η προσπάθεια της κυβέρνησης να χρυσώσει το χάπι, οι μειώσεις να μη φανούν αμέσως, αλλά να κουκουλωθούν κάτω από το προσωρινό πέπλο της «προσωπικής διαφοράς». Και λέμε προσωρινό κουκούλωμα, γιατί ανά πάσα στιγμή η «προσωπική διαφορά» μπορεί να γίνει καπνός, αφού δε θα αποτελεί ασφαλιστικό δικαίωμα του συνταξιούχου, νέου και παλιού, αλλά «παροχή» της κυβέρνησης, που ο συνταξιούχος δεν τη δικαιούται με βάση τις εισφορές του. Οπως, δηλαδή, συνέβη και με το ΕΚΑΣ.
Η κοροϊδία με το ΕΚΑΣ
Επιχειρώντας να στηρίξει τις κυβερνητικές επιλογές, ο υπουργός Εργασίας ισχυρίστηκε ότι με το νέο Ασφαλιστικό που προτείνει, το οποίο είναι αντιγραφή του αντιασφαλιστικού νόμου 3863/2010 που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ, επιχειρείται να «συγκρατήσουμε τη δημοσιονομική δαπάνη με τρόπο όμως (...) υπέρ των πιο αδύναμων» και «να ενσωματώσουμε τις μνημονιακές ρυθμίσεις σε ένα νέο σύστημα που ουσιαστικά αλλάζει τον προσανατολισμό τους».
Ως απόδειξη των λεγόμενών του, ο υπουργός ισχυρίστηκε ότι δεν καταργεί το ΕΚΑΣ, αλλά το αντικαθιστά με την «εθνική σύνταξη»! Στην πραγματικότητα, ο Γ. Κατρούγκαλος υποστηρίζει ότι «τετραγώνισε τον κύκλο»! Οτι εφαρμόζει το μνημόνιο, χωρίς να θίγει τα δικαιώματα ασφαλισμένων και συνταξιούχων.
Ειδικά για το ΕΚΑΣ, καλό είναι να μη μιλάνε για σχοινί στο σπίτι του κρεμασμένου. Το ΕΚΑΣ καταργείται και στη θέση του δεν μπαίνει τίποτα. Διότι το ΕΚΑΣ δινόταν σε συνταξιούχους που λάμβαναν τα κατώτερα όρια σύνταξης (π.χ. ΙΚΑ 486 ευρώ) και συμπλήρωνε αυτό το ποσό.
Τώρα, με το νέο σύστημα, στην περίπτωση 15ετίας, η «εθνική σύνταξη» των 384 ευρώ, μαζί με την ανταποδοτική (με ποσοστό αναπλήρωσης 12%), ακόμα και σε συντάξιμο μισθό 1.000 ευρώ, ίσα - ίσα που θα συμπληρώνουν το ποσό της παλιάς κατώτερης σύνταξης. Την ίδια ώρα, όμως, ο νέος συνταξιούχος δε θα έχει ΕΚΑΣ, όπως βέβαια δε θα έχουν και όλοι οι παλιοί χαμηλοσυνταξιούχοι, που σταδιακά μέχρι το 2019 θα το απολέσουν όλοι.
Αν μάλιστα ο συντάξιμος μισθός είναι 600 ευρώ (και τέτοιος θα είναι σε περίπτωση 15ετίας), τότε το άθροισμα «εθνικής» και ανταποδοτικής θα είναι χαμηλότερο ακόμα και από τα κατώτερα όρια που ίσχυαν στο παλιό σύστημα. Κατά συνέπεια, το νέο σύστημα δε θίγει μόνο τα «υψηλά» εισοδήματα, όπως προσπάθησε να το παρουσιάσει ο υπουργός, αλλά χτυπά βάναυσα και τους πιο «αδύναμους», γι' αυτούς που χύνει κροκοδείλια δάκρυα η κυβέρνηση.
Σάββατο 9 Γενάρη 2016