Με παιδικές φωνές, γέλιο και χαρά πλημμύρισε για άλλη μια φορά, το απόγευμα της Δευτέρας, η αίθουσα του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης, όπου πραγματοποιήθηκε και φέτος η πρωτοχρονιάτικη γιορτή για παιδιά που διοργάνωσαν οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.
Τα χαρούμενα και χαμογελαστά προσωπάκια των παιδιών, ήταν η επιβεβαίωση για την επιτυχία της γιορτής.
Τα δεκάδες παιδιά και οι γονείς τους που συμμετείχαν
, απόλαυσαν την κάθε στιγμή. Τα παιδιά έπαιξαν, δημιούργησαν, χόρεψαν, γνώρισαν νέους φίλους, γεύτηκαν τα εδέσματα που τους προσφέρθηκαν και οι γονείς πέρασαν λίγες ώρες χωρίς την έγνοια των προβλημάτων που φορτώνει στις πλάτες τους η καπιταλιστική κρίση και η αντιλαϊκή επίθεση κυβέρνησης - ΕΕ, σε κάθε πτυχή της ζωή τους.
Στο επίκεντρο βρέθηκαν το δικαίωμα των νέων να μπορούν να δημιουργούν οικογένεια και να μεγαλώνουν τα παιδιά τους χωρίς εμπόδια και το δικαίωμα των παιδιών στη δημιουργική απασχόληση, στον πολιτισμό, στο παιχνίδι χωρίς κόστος, στη γνωριμία με τις αξίες της συλλογικότητας και της αλληλεγγύης.
Το πρόγραμμα περιελάμβανε εργαστήρια, συλλογικά μουσικοκινητικά παιχνίδια, θεατρική παράσταση, χορό και τραγούδι, με πρωταγωνιστές φυσικά τα ίδια τα παιδιά και «οδηγούς» στο πολύωρο όμορφο ταξίδι, τους μουσικούς, παιδαγωγούς, δάσκαλους χορού, απόφοιτους των Σχολών Καλών Τεχνών, μέλη και φίλοι της ΚΝΕ που εξειδικεύονται σε διάφορες καλλιτεχνικές δραστηριότητες.
Στη γωνιά των κατασκευών, τα παιδιά έφτιαξαν μόνα τους παιχνίδια και στολίδια. Επιδίωξη του εργαστηρίου ήταν «η κατασκευή παιχνιδιών από τα ίδια τα παιδιά με στόχο την ανάπτυξη της λεπτής κινητικότητας, της δημιουργικής απασχόλησης και της ανάπτυξης της φαντασίας, γιατί έτσι μπορούμε να αναπτύξουμε επαναστατική συνείδηση», όπως είπε η Κωνσταντία Αμπατζόγλου, εικαστικός, που μαζί με την κόρη της, Δέσποινα Τσαβδαρίδου Αμπατζόγλου, λειτούργησαν το εργαστήρι.
Παράλληλα, υπήρχαν μικρά τραπεζάκια όπου τα παιδιά ετοίμασαν ευχετήριες κάρτες για τα προσφυγόπουλα. Οι κάρτες τοποθετήθηκαν σε μια όμορφη κατασκευή στην είσοδο του χώρου και τις επόμενες μέρες θα δοθούν στα παιδιά των προσφύγων που φεύγουν από τη χώρα μας για να συνεχίσουν το ταξίδι τους, μέσω της Ειδομένης του Κιλκίς.
Λίγο πιο πέρα, στο πλαίσιο της ίδιας ενότητας, εκτίθετο ένας πίνακας της Κωνσταντίας Αμπατζόγλου, με θέμα τους πρόσφυγες, που τον πρόσφερε στα παιδιά της ΚΝΕ για την όμορφη πρωτοχρονιάτικη γιορτή. Ο πίνακας συνοδεύονταν από ένα σημείωμα της εικαστικού που ανέφερε: «Η τέχνη για τις ανθρώπινες αξίες έχει χρώμα, σχήμα, συναίσθημα, ταπεινοσύνη, είναι συγκεκριμένη και όχι αφηρημένη γιατί τα προβλήματα του ανθρώπου είναι συγκεκριμένα και η τέχνη πρέπει να τα καταγράφει, αρέσει δεν αρέσει στο σύστημα της εμπορευματοποίησης των πάντων».
Τα παιδιά διασκέδασαν με ομαδικά και μουσικοκινητικά παιχνίδια. Τα καλικατζαροξώτικα, Ζίλντα, Ζελού και Ζέλντα έφτασαν στη γιορτή ταξιδεύοντας με πολύχρωμο αερόστατο. Έμαθαν στα παιδιά το ξόρκι για να μετατρέψουν λευκό χαρτί σε χιονόμπαλες και να παίξουν χιονοπόλεμο. Τα ομαδικά παιχνίδια συνεχίστηκαν με το στολισμό των χριστουγεννιάτικων δένδρων. Το ρόλο των δένδρων ανέλαβαν δύο γονείς, ο Κώστας και η Νόνα που φορτώθηκαν πάνω τους όσα στολίδια μπόρεσαν να κρεμάσουν τα παιδιά.
«Εκτός προγράμματος» δύο μικρές επίδοξες χορεύτριες, η Χριστίνα και η Ιωάννα παρουσίασαν ένα δικό τους χορευτικό πρόγραμμα και επιβραβεύτηκαν με το θερμό χειροκρότημα των απαιτητικών θεατών.
Η σκυτάλη πέρασε στη θεατρική ομάδα της ΚΝΕ, η οποία έχει δημιουργηθεί αποκλειστικά για να δουλεύει έργα που απευθύνονται σε αυτές τις ηλικίες. Μαζί με μικρά παιδιά που πλαισιώνουν την προσπάθειά της, παρουσίασε σε θεατρική απόδοση το βιβλίο της Εύης Κοντόρα «12 μέρες από τη ζωή του Αϊ-Βασίλη». Στην ιστορία, ο Αϊ-Βασίλης χάνει την Παραμονή των Χριστουγέννων! Πληροφορείται από τα ξωτικά του ότι κανένα γράμμα παιδιού με παραγγελίες δεν έφτασε ως εκεί. Ανησυχεί μήπως τα παιδιά τον έχουν ξεχάσει ή δε χρειάζονται πια τα δώρα του. Αναζητώντας την αλήθεια αποφασίζει μια επίσκεψη στον ανθρώπινο κόσμο. Ο Αϊ-Βασίλης ζει ένα δωδεκαήμερο στον κόσμο μας, όπου η πραγματικότητα ξεπερνάει κάθε φαντασία, αφού ο κόσμος των ανθρώπων βρίσκεται σε κρίση!
Κορυφαία στιγμή της βραδιάς, ήταν η ώρα που ο Αϊ-Βασίλης ήρθε στη γιορτή και μοίρασε δώρα σε όλα τα παιδιά. Μετά την ολοκλήρωση της αποστολής του, ο Αϊ-Βασίλης αναχώρησε και τη σκυτάλη πήραν πάλι τα καλικατζαροξώτικα, που καθοδήγησαν τα παιδιά σε ένα ξέφρενο πάρτυ με μουσική και χορό σε ρυθμούς Ζούμπα.