Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2016

Αντιλαϊκή κλιμάκωση με φόντο τη «ρύθμιση» στο κρατικό χρέος

Εντατικοί ρυθμοί σημειώνονται στα αντιλαϊκά παζάρια της συγκυβέρνησης με το κουαρτέτο, στο πλάι του οποίου προστίθεται και η «ειδική ομάδα εργασίας» του Ευρωκοινοβουλίου.
Οι επικεφαλής των «θεσμών» θα μεταβούν στην Αθήνα «σύντομα», όταν θα έχουν παραλάβει «αρκετές πληροφορίες», δήλωσε η εκπρόσωπος
της ΚομισιόνΑνίκα Μπράιτχαρτ, αναφερόμενη βασικά στο ζήτημα της εμπροσθοβαρούς κατακρεούργησης των συντάξεων, που με τη σειρά του σχετίζεται με την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, με εφαρμογή από τη φετινή χρονιά. Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα, επανέλαβε ότι πρώτα θα ολοκληρωθεί η πρώτη «αξιολόγηση» και στη συνέχεια θα ξεκινήσει η συζήτηση για το κρατικό χρέος και βέβαια «χωρίς την ονομαστική διαγραφή του».
Από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη
Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ, σημείωσε ότι μια επιλογή για το κρατικό χρέος θα είναι να δοθεί μια «αμοιβαία υπόσχεση». Από τη μια πλευρά η ελληνική κυβέρνηση να υποσχεθεί ότι θα διατηρήσει τους στόχους για τα «πρωτογενή πλεονάσματα» και από την άλλη οι «εταίροι» της Ευρωζώνης να υποσχεθούν ότι θα μειώσουν τα υψηλά επίπεδα ετήσιας εξυπηρέτησης σε μελλοντικό χρόνο. Μάλιστα, προσδιόρισε το χρόνο αυτό σε 10 ή 15 χρόνια, γιατί, όπως είπε, τότε καταγράφεται το «πρώτο υψηλό επίπεδο» αποπληρωμής. Σε αυτό το πλαίσιο, ο λαός θα συνεχίζει να ματώνει, καθώς ο συμφωνημένος στόχος για τα «ματωμένα» πρωτογενή πλεονάσματα από το 2017 και για όλα τα επόμενα χρόνια φτάνει στο 3,5% του ΑΕΠ.
Περνώντας στο «ψητό», ο Γ. Ντάισελμπλουμ έριξε στο τραπέζι την «εναλλακτική επιλογή». Σύμφωνα με αυτή, η Ευρωζώνη θα μπορούσε να υπολογίσει άμεσα τα μέτρα που θα απαιτούνταν και να προχωρήσει άμεσα σε λύσεις για την «ελάφρυνση» των αποπληρωμών. Σε αυτό το πλαίσιο και από την πλευρά του κρατικού χρέους, τροχιοδρομείται η «λύση» της εμπροσθοβαρούς εφαρμογής των αντιλαϊκών μέτρων...

Παράλληλα, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι, τόνισε: «Οι ελληνικές τράπεζες έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί, αλλά το επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι ακόμη υψηλό. Επομένως, η αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού θα απαιτήσει αλλαγές στη χρηματοπιστωτική νομοθεσία και μία διαδικασία με την οποία τα δάνεια αυτά θα μπορούν να πωληθούν, ώστε οι τράπεζες να είναι σε θέση να δραστηριοποιηθούν πλήρως στη χορήγηση πιστώσεων στον ιδιωτικό τομέα της ελληνικής οικονομίας».
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Γενάρη 2016