Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016

Η ΕΕ βαφτίζει «κατάρτιση» τη στυγνή εκμετάλλευση, τις ατέλειωτες ώρες εργασίας, την ξέφρενη εντατικοποίηση της δουλειάς και την ανασφάλιστη εργασία

Τα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων - όσα έχουν αφήσει όρθια ΕΕ και αστικές κυβερνήσεις - δεν εφαρμόζονται στους εργαζόμενους που συμμετέχουν στα διάφορα προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ, που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ μέσα από τα διάφορα Ταμεία και τα προγράμματά της, τα οποία ψευδεπίγραφα ονομάζουν «πρακτική άσκηση».
Αυτή είναι η προκλητική απάντηση της
Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Σωτήρη Ζαριανόπουλου, με την οποία κατήγγειλε τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας των νέων που συμμετείχαν σε σχετικό πρόγραμμα στον τουριστικό κλάδο.
Στην Ερώτηση, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ σημείωνε ανάμεσα σε άλλα: «Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως και οι προηγούμενες, υλοποιεί προγράμματα επιδότησης τουριστικών επιχειρήσεων για προσλήψεις τζάμπα εργαζομένων, χωρίς να καταβάλλουν ούτε ευρώ για μισθούς και Ασφάλιση.
Με το ευρωπαϊκό επιδοτούμενο πρόγραμμα "Επιταγή εισόδου για νέους έως 29 ετών σε ιδιωτικές επιχειρήσεις στον τουριστικό κλάδο για απόκτηση εργασιακής εμπειρίας", 8.000 άνεργοι λαμβάνουν για θεωρητική κατάρτιση και πρακτική άσκηση μέχρι 2.458 ευρώ για 500 ώρες, χωρίς Ασφάλιση - λιγότερα από 5 ευρώ την ώρα - ενώ οι πάροχοι κατάρτισης λαμβάνουν έως 1.360 ευρώ για κάθε άνεργο».
Με βάση αυτά, ζητούσε να μάθει «πώς τοποθετείται η Επιτροπή στις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας στον τουρισμό και στο ότι τα ευρωπαϊκά προγράμματα απασχόλησης προωθούν το χτύπημα των Συλλογικών Συμβάσεων και την εφαρμογή άθλιων εργασιακών συνθηκών».
Στην απάντησή της, η Επιτροπή βαφτίζει «κατάρτιση» τη στυγνή εκμετάλλευση, τις ατέλειωτες ώρες εργασίας, την ξέφρενη εντατικοποίηση της δουλειάς και την ανασφάλιστη εργασία και γι' αυτό, όχι μόνο δικαιολογεί, αλλά και προωθεί τους μισθούς πείνας, που προκλητικά βαφτίζει «επίδομα κατάρτισης».

Η Κομισιόν εκθειάζει αυτά τα προγράμματα, με τον ισχυρισμό ότι μετά από αυτά, «οι συμμετέχοντες είναι επιλέξιμοι για πρόσβαση σε άλλα έργα επιδοτούμενης απασχόλησης, τα οποία περιλαμβάνουν ρήτρες για την προστασία των εργαζομένων».
Με προκλητικό μάλιστα τρόπο, η Επιτροπή αφήνει επίσης ασχολίαστη στην απάντησή της την καταγγελία της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για το θάνατο νεαρής εργαζόμενης από την Ουκρανία, το περασμένο καλοκαίρι σε ξενοδοχείο της Ζακύνθου εξαιτίας των άθλιων συνθηκών.
Συνολικά, η απάντηση της Κομισιόν δεν αποτελεί έκπληξη για τη λυκοσυμμαχία των μονοπωλίων, καθώς έρχεται να προστεθεί στην προ λίγων ημερών κυνική ομολογία της Επιτροπής, ύστερα από σχετική Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, ότι η ΕΕ δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα σε μόνιμη δουλειά.

Ο λόγος βέβαια είναι προφανής: Αυτές τις συνθήκες εργασίας προωθεί η ΕΕ με τα διάφορα προγράμματά της για να υπηρετήσουν την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, που και στον κλάδο του τουρισμού συνεχίζεται αμείωτη.

Παρασκευή 4 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ