Την ετήσια έκθεση για την οικονομία και την απασχόληση έδωσε στη δημοσιότητα το ΙΝΕ - ΓΣΕΕ, με αφορμή το 36ο Συνέδριο της Συνομοσπονδίας στη Ρόδο, όπου έγινε και η παρουσίαση της έκθεσης. Σύμφωνα με αυτή, η ανεργία παραμένει σε επίπεδα πάνω από το 24%, ενώ «ιδιαίτερα αργός» είναι ο ρυθμός αποκλιμάκωσής της.
Η μακροχρόνια ανεργία έχει
εκτιναχθεί στο 73,7% των ανέργων (855.000 άτομα) το γ' τρίμηνο του 2015. Τα χρόνια πριν την κρίση, το ποσοστό των μακροχρόνια ανέργων έφθανε το 50%. Σε αντίθεση με την αύξηση της ανεργίας έχουν μειωθεί σχεδόν κατά 50% τα ποσά για την επιδότηση της ανεργίας μεταξύ των ετών 2011-2015. Ετσι, το 2011, το συνολικό ποσό για την επιδότηση των ανέργων ήταν 2.856.532 ευρώ και το 2015 μειώθηκε σε 1.444. 836 ευρώ.
Παράλληλα, έχει υπερδιπλασιαστεί ο αριθμός των νοικοκυριών που διαβιούν πλέον κάτω από το «στατιστικό όριο της φτώχειας».
Σχετικά με τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, αναφέρεται ότι το 2015 επικράτησαν σχεδόν καθολικά οι επιχειρησιακές συμβάσεις (94% του συνόλου), ελέω και της νομοθεσία που προβλέπει πλέον ότι οι συμβάσεις αυτές μπορούν να ορίζουν μισθούς κατώτερους από αυτούς των κλαδικών συμβάσεων. Επίσης, καταγράφεται μείωση του συνολικού αριθμού κάθε είδους συλλογικής σύμβασης, γεγονός που αποδίδεται στο ότι τα τελευταία χρόνια μοναδική υποχρέωση του εργοδότη είναι η αμοιβή των εργαζομένων στο ύψος του κατώτατου μισθού.
Η έκθεση διαπιστώνει επίσης τη διαχρονική αύξηση και κυριαρχία των προσλήψεων με ευέλικτες μορφές απασχόλησης (μερική - εκ περιτροπής) και αντίστροφα τη μείωση των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης. Το2009 οι προσλήψεις με ευέλικτες μορφές απασχόλησης αντιστοιχούσαν στο 21% του συνόλου, ενώ το 2015αντιστοιχούν στο 55%.
Άλλα στοιχεία της έκθεσης είναι ενδεικτικά της αύξησης του βαθμού εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης. Για παράδειγμα, το γ' τρίμηνο του 2008 το 81% των εργαζομένων δούλευαν μόνο το κανονικό τους ωράριο. Το ποσοστό αυτό μηδενίστηκε και οι εργαζόμενοι που δουλεύουν περισσότερες ώρες από το κανονικό τους ωράριο φθάνουν πλέον το 85% το γ' τρίμηνο του 2015.