Προ των πυλών για το νέο Ασφαλιστικό - λαιμητόμο και νέα δημοσιεύματα κάνουν λόγο για ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις στις συντάξεις, κάνοντας ξεκάθαρο ότι η διαπραγμάτευση ανάμεσα στην κυβέρνηση και στο κουαρτέτο για το Ασφαλιστικό θα κλείσει με τον πιο επώδυνο τρόπο για τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, οι δανειστές
ζητούν μειώσεις των νέων συντάξεων έως και 50% προκειμένου να δώσουν την έγκρισή τους στο νέο Ασφαλιστικό.
Ειδικότερα, ζητούν να θεσπιστούν χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης από αυτά του σχεδίου της κυβέρνησης, τα οποία θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερες μειώσεις για όσους συνταξιοδοτηθούν από τη δημοσίευση στο ΦΕΚ του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου.
Γίνεται πλέον ακόμα πιο φανερό ότι η παραπέρα μείωση των κύριων και επικουρικών συντάξεων πρέπει να θεωρείται δεδομένη και αυτό που φαίνεται ότι παζαρεύει η κυβέρνηση είναι το ύψος, το εύρος και η μεθόδευση των νέων περικοπών. Για τους νεότερους ασφαλισμένους, αλλά και για τους σημερινούς συνταξιούχους, μηχανισμός περικοπής των συντάξεων θα αποτελέσει ο υπολογισμός (και επανυπολογισμός) τους με νέα, χειρότερα κριτήρια και μικρότερα ποσοστά αναπλήρωσης σε ό,τι αφορά το ανταποδοτικό κομμάτι της σύνταξης.
Επίσης, όπως όλα δείχνουν, με το επερχόμενο νομοσχέδιο γίνεται ένα γενναίο βήμα στην αύξηση των ελάχιστων ετών Ασφάλισης που χρειάζεται να έχει κανείς για να κατοχυρώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης, από τα 15 στα 20 χρόνια. Αυτό μεθοδεύεται μέσω της κλιμακωτής απόδοσης της λεγόμενης «εθνικής σύνταξης» ανάλογα με τα χρόνια Ασφάλισης, στο διάστημα από τα 15 έως τα 20 έτη. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι μόνο όποιος έχει συμπληρώσει ένσημα 20 ετών θα δικαιούται ολόκληρο το ποσό των 384 ευρώ, που θα δίνεται μειωμένο για όσους συνταξιοδοτούνται με λιγότερα χρόνια, ανάμεσα στη 15ετία και την 20ετία.
Η παραπέρα ενοποίηση όλων των σημερινών Ταμείων στο υπερ-Ταμείο του ΕΦΚΑ δεν γίνεται για καλό σκοπό, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση (μείωση του λειτουργικού κόστους του συστήματος, κάλυψη ελλειμματικών Ταμείων από τα πλεονασματικά κ.ά.), αλλά θα οδηγήσει σε εξίσωση προς τα κάτω των παροχών για όλους, μέσα από τους ενιαίους κανόνες που θεσπίζονται. Ακόμα και στην περίπτωση που οι ενοποιήσεις καθυστερήσουν για κάποια Ταμεία (π.χ. ΟΓΑ), εξυπηρετώντας τους ελιγμούς της κυβέρνησης απέναντι στους λαϊκούς αγώνες, το αποτέλεσμα δεν αλλάζει, αφού είναι βέβαιο ότι οι εισφορές θα αυξηθούν έστω και σταδιακά, ενώ θα συρρικνωθούν κι άλλο οι παροχές.
Επιβεβαιώνεται, ακόμα, η ορθότητα του αιτήματος που από την πρώτη ώρα πρόβαλλαν οι ταξικές δυνάμεις:Να αποσυρθεί το σχέδιο - λαιμητόμος, που δεν παίρνει καμιά βελτίωση, καμιά αλλαγή και μόνο χειρότερο μπορεί να γίνει. Και αυτή η απάντηση θα δοθεί και στη 48ωρη γενική πανελλαδική απεργία όταν η κυβέρνηση φέρει το νομοσχέδιο στη Βουλή.