Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

ΣΕΤΗΠ: Καταγγέλλει ότι απλήρωτες παραμένουν εδώ και 6 μήνες οι καθαρίστριες σε εργολάβο του ΟΤΕ

«Το ποτήρι πλέον ξεχείλισε και δεν μπορεί να υπάρξει καμία αναμονή.

Εδώ και 6 μήνες -από τα Χριστούγεννα του 2013- οι καθαρίστριες που εργάζονται με σύμβαση ανάθεσης έργου σε εργολάβο του ΟΤΕ, παραμένουν απλήρωτες», καταγγέλλει το Συνδικάτο

Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Νομού Αττικής.

Στην ανακοίνωση του κλαδικού συνδικάτου επισημαίνεται:
«Την περιβόητη "σταθερότητα" της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και ΕΕ, την ένιωσαν και την πλήρωσαν ακριβά οι εργαζόμενες στον εργολάβο που εργάζονται για 250 - 300 ευρώ, για 3,5 ευρώ την ώρα. Έχοντας αυτά τα χρήματα ως μοναδικό και πολλές φορές αποκλειστικό εισόδημα.

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να αναφερθούν οι σοβαρές ευθύνες που έχει η Διοίκηση ΟΤΕ -και κυρίως όσοι εμπλέκονται στη διαδικασία ανάθεσης της σύμβασης μέσω μειοδοτικού διαγωνισμού και παράτασης αυτής. Αφού αναθέτουν το έργο σε εργολάβο (γνωστό για την ασυνέπειά του σε σχέση με τις πληρωμές - υποχρεώσεις του) και δεν φαίνεται να εκδηλώνουν τη δέουσα "ευαισθησία" απέναντι στη συνεχόμενη παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας. Καταστρατηγώντας βασικά και κύρια δικαιώματα εργαζομένων μέσα στον Όμιλο ΟΤΕ.

Που ανέχονται και δέχονται παραβιάσεις απέναντι στην καταβολή των αποδοχών των εργαζομένων γυναικών , στα ωράρια εργασίας, στην κοινωνική ασφάλιση, παρά τις καταγγελίες που είχε κάνει η ΕΣΚ - ΟΤΕ, και μέσα στα ΔΣ των σωματείων ΠΑΣΕ - ΟΜΕ - ΟΤΕ, που έθετε πολλές φορές το ζήτημα της απλήρωτης εργασίας καθώς και θέματα υγιεινής και ασφάλειας που προκύπτουν για το σύνολο των εργαζομένων ΟΤΕ , σε σχέση με τα "αμφισβητούμενα" υλικά που χρησιμοποιούνται από τον εργολάβο.

Εδώ να αναφέρουμε ότι το τελευταίο διάστημα και ιδιαίτερα μετά από την παρέμβαση του Σωματείου Καθαριστριών Ν.Α., του ΣΕΤΗΠ, του ΕΚΑ και της ΕΣΚ ΟΤΕ, στα γραφεία του εργολάβου και στο Δ.Μ. ΟΤΕ, φαίνεται ότι "κάποιοι ενοχλήθηκαν" και υπήρξαν πολλές και έντονες πιέσεις, τρομοκρατικοί εκβιασμοί και απειλές, προκειμένου να μείνουν τα στόματα "κλειστά"…

Ακολουθώντας την πρακτική της "πολυδιάσπασης" των εργαζομένων καθαριστριών, πληρώνοντας επιλεκτικά εργαζόμενες σε κεντρικά κτίρια όπως το Δ.Μ. ΟΤΕ, παρακάμπτοντας τις υποχρεώσεις του για καταβολή δεδουλευμένων στα υπόλοιπα περιφερειακά κτίρια του Ν.Αττικής.

Το ΣΕΤΗΠ με το Σωματείο Καθαριστριών, καταγγέλλουμε την απαράδεκτη τακτική της Διοίκησης, που ενώ γνωρίζει συμβιβάζεται με αυτή την κατάσταση και δεν ασκεί έστω τυπικά τα νόμιμα μέσα που απορρέουν από τη σύμβαση (ποινικές ρήτρες).

Διεκδικούμε και αγωνιζόμαστε για την κατάργηση όλων των μορφών δανεικής εργασίας.

Παλεύουμε για σταθερή και μόνιμη δουλειά του υπάρχοντος προσωπικού, εργαζόμενες στην καθαριότητα και προσλήψεις προσωπικού καθαριότητας απευθείας από τον ΟΤΕ, όπως ίσχυε όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Μακριά από τη συστηματική προσπάθεια των εργοδοτών για συνεχόμενη συμπίεση του άμεσου και έμμεσου εργασιακού κόστους. Ακόμα και όταν σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, υπάρχει τεράστια κερδοφορία. Οδηγώντας το μέλλον όλων μας σε "εργασιακό μεσαίωνα".

Καλούμε τις εργαζόμενες και στον ΟΤΕ να βγάλουν συμπεράσματα και να ξεμπερδεύουν με όσες συνδικαλιστικές ηγεσίες τούς έταζαν εδώ και χρόνια μετατροπή των συμβάσεών τους, από μειωμένης απασχόλησης σε πλήρους. Είχαμε προειδοποιήσει: "Σας κοροϊδεύουν".

Καλούμε τις εργαζόμενες του Κλάδου Καθαρισμού (σε εργολάβο και ΟΤΕ) μαζί με τους εργαζόμενους στον Κλάδο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ – COSMOTE - ΘΥΓΑΤΡΙΚΕΣ (oteplus, e-value, κλπ.) σε συσπείρωση - συμπόρευση μέσα στο σωματείο, ώστε όλοι μαζί συντονισμένα να ορθώσουμε μέτωπο αντίστασης στην εργοδοτική τρομοκρατία. Να δυναμώσει η δράση μας και να δοθεί ταξική, περήφανη απάντηση σε εργοδότες - συγκυβέρνηση - ΕΕ».