Δευτέρα 26 Μαΐου 2014

Συμβούλιο της Επικρατείας: «Νόμιμο και συνταγματικό» το «λουκέτο» στην ΕΡΤ

«Συνταγματικό, νόμιμο και μη αντίθετο στην ευρωπαϊκή νομοθεσία» έκρινε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας τη διακοπή λειτουργίας της ΕΡΤ στις 12 Ιούνη 2013, απορρίπτοντας την προσφυγή της «Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Προσωπικού Επιχειρήσεων Ραδιοφωνίας - Τηλεόρασης» (ΠΟΣΠΕΡΤ).

Η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ (15 υπέρ και 10 κατά) αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι:

- Οι σταθμοί δημόσιας τηλεόρασης είχαν συμπεριληφθεί από τον Ιούλιο 2011 στο σχεδιασμό κατάργησης, συγχώνευσης ή εξυγίανσης «μη απαραίτητων δημοσίων φορέων», στο πλαίσιο του προγράμματος «οικονομικής προσαρμογής» της Ελλάδος.

- «Δεν προκύπτει ότι επιβάλλεται η λειτουργία δημόσιου φορέα ραδιοτηλεόρασης» από τις Συνταγματικές επιταγές και συγκεκριμένα από το άρθρο 15.

- Ο νομοθέτης «έχει την ευχέρεια, συνεκτιμώντας την οικονομική δυνατότητα του κράτους σε κάθε συγκεκριμένη χρονική περίοδο, να επιλέξει αν, με κριτήριο την αποτελεσματική εφαρμογή των συνταγματικών επιταγών για τη ραδιοτηλεόραση, είναι αναγκαίο και δυνατόν να ιδρυθεί δημόσιος φορέας ραδιοτηλεόρασης».

Η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ αναφέρει επίσης ότι πέραν των δημοσιονομικών λόγων, η κατάργηση της ΕΡΤ έγινε με σκοπό να ιδρυθεί νέος φορέας δημόσιας τηλεόρασης, σύμφωνα με τον νόμο 4173/2013, ενώ μέχρι τη λειτουργία του νέου φορέα, άρχισε να λειτουργεί μεταβατικός φορέας δημόσιας τηλεόρασης.

Οι 10 σύμβουλοι Επικρατείας που μειοψήφησαν, υποστηρίζουν ότι η κατάργηση της ΕΡΤ και των θυγατρικών της προσκρούει στο άρθρο 15 του Συντάγματος και ότι «ο νομοθέτης δεν επιτρέπεται να καταργήσει το φορέα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και δη επ' αόριστον».


http://www.902.gr/eidisi/mme/44498/symvoylio-tis-epikrateias-nomimo-kai-syntagmatiko-loyketo-stin-ert