Τρίτη 20 Μαΐου 2014

Κινητοποιήσεις από σήμερα ενάντια στις συγχωνεύσεις - καταργήσεις σχολείων

Σε κινητοποιήσεις προχωρούν γονείς και εκπαιδευτικοί ενάντια στο νέο κύμα συγχωνεύσεων - καταργήσεων Νηπιαγωγείων, Δημοτικών, Γυμνασίων, Λυκείων και ΕΠΑΛ που προωθεί η κυβέρνηση.

Η Ένωση Γονέων Νίκαιας - Ρέντη οργανώνει κινητοποίηση σήμερα Τρίτη 20 Μάη, που θα ξεκινήσει στις

6 μ.μ. από το νεκροταφείο της Νεάπολης, αντιδρώντας στη συγχώνευση τεσσάρων δημοτικών σχολείων σε δύο, που προβλέπεται για την Κοκκινιά.

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αν. Αττικής «Ο Σωκράτης» και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ «Γ. Σεφέρης» με κοινή ανακοίνωσή τους καλούν σε κινητοποίηση την Τετάρτη 21 Μάη, στις 14.30, στο υπουργείο Παιδείας.

Στην κινητοποίηση καλεί και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Περιστερίου «Έλλη Αλεξίου».


Κινητοποίηση στις 27 Μάη από την ΑΣΓΜΕ

Η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ) καλεί τις Ομοσπονδίες, Ενώσεις και Συλλόγους Γονέων, μαζί με όλο το λαό, να οργανώσουν την απάντησή τους στις συγχωνεύσεις - καταργήσεις. Να ενημερώσουν πλατιά για όλες τις εξελίξεις, ξεκαθαρίζοντας ότι επιχειρείται η ένταση των ταξικών φραγμών (διώξιμο παιδιών των ΕΠΑΛ προς τα ΣΕΚ), η δημιουργία επιπλέον πολυδύναμων σχολείων προς τέρψιν των χορηγών και των επιχειρήσεων, το στρίμωγμα των παιδιών σε μεγάλα τμήματα και παραπέρα υποκατάσταση της γνώσης με δεξιότητες. Η ΑΣΓΜΕ καλεί σε μία πρώτη απάντηση, με οργάνωση κινητοποιήσεων κατά τόπους και στην Αττική, την Τρίτη 27 Μάη, στις 14.30 το μεσημέρι, στο υπουργείο Παιδείας.

Τι προβλέπει το σχέδιο Υπουργικής Απόφασης

Τα δημοσιεύματα αναφέρονται σε σχέδιο κοινής απόφασης των υπουργών Οικονομικών και Παιδείας, σύμφωνα με την οποία καταργούνται 15 Δημοτικά Σχολεία, 30 Νηπιαγωγεία, 1 Γυμνάσιο και 3 ΕΠΑΛ. Επίσης, 128 Δημοτικά συγχωνεύονται σε 64, 74 Νηπιαγωγεία σε 37, 16 Γυμνάσια και Λύκεια σε 8 και 12 ΕΠΑΛ σε 6.

Τα περισσότερα Δημοτικά Σχολεία που συγχωνεύονται από το Σεπτέμβρη φέρεται να είναι στην Αττική, κυρίως στους Δήμους Αθήνας, Βύρωνα, Γαλατσίου, Ζωγράφου, Ηρακλείου, Μελισσίων, Χολαργού, Αγ. Παρασκευής, Περιστερίου, Αιγάλεω, Πετρούπολης, Καλλιθέας, Γλυφάδας. Τα υπόλοιπα συγχωνευόμενα Δημοτικά βρίσκονται σε Καβάλα, Αχαΐα, Καρδίτσα, Λάρισα, Τρίκαλα, Δ. Θεσσαλονίκη, Ημαθία, Λασίθι, Αργολίδα, Μεσσηνία, Βοιωτία και Φωκίδα. Τα ΕΠΑΛ που καταργούνται βρίσκονται στη Λακωνία, στο Ζευγολατιό Κορινθίας, στην Κύθνο, στη Ρόδο, ενώ καταργείται το Εσπερινό Γυμνάσιο Σπάρτης.

Το σχέδιο απόφασης προβλέπει επίσης προαγωγή 103 Δημοτικών και 67 Νηπιαγωγείων και ίδρυση 6 Δημοτικών, 11 Νηπιαγωγείων, 1 Γυμνασίου, 2 ΓΕΛ, 14 ΕΠΑΛ, 6 λυκειακών τάξεων σε Γυμνάσια. Για την απόφαση επικαλείται τις γνωμοδοτήσεις των Δημοτικών Συμβουλίων μιας σειράς περιοχών, τις προτάσεις των Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και τις εισηγήσεις των Περιφερειακών Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Πάντως, ο οριστικός αριθμός των σχολείων που συγχωνεύονται - καταργούνται μπορεί να αλλάξει στην τελική απόφαση.

Η ανακοίνωση νέων συγχωνεύσεων έχει προκαλέσει αγανάκτηση, καθώς το προηγούμενο τεράστιο κύμα συγχωνεύσεων - καταργήσεων σχολείων, το 2011, είχε ήδη φέρει μεγάλο πλήγμα στη μόρφωση των παιδιών. Έρχεται δε να συμπληρώσει ένα εκπαιδευτικό τοπίο, όπου το μορφωτικό δικαίωμα συμπιέζεται, οι ελλείψεις εκπαιδευτικών είναι ασφυκτικές, τα σχολεία στενάζουν υπό το βάρος της υποχρηματοδότησης που έχει συσσωρεύσει προβλήματα, η δωρεάν μεταφορά μαθητών συρρικνώνεται και το περιεχόμενο του σχολείου φτωχαίνει.

http://www.902.gr/eidisi/neolaia-paideia/43817/kinitopoiiseis-apo-simera-enantia-stis-syghoneyseis-katargiseis