Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2015

Πρόσκληση και στο ΣΥΡΙΖΑ σε κοινή βάση εξυπηρέτησης του κεφαλαίου



Την ανάγκη σύμπηξης όλων των αστικών πολιτικών δυνάμεων που αποδέχονται τον ευρωμονόδρομο, σε μια κυβέρνηση «εθνικής ενότητας», επανέλαβε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος, μιλώντας χτες(Παρασκευή) στη ΝΕΡΙΤ.
Αναγνωρίζοντας ουσιαστικά ότι κινούνται στην ίδια, κοινή στρατηγική βάση εξυπηρέτησης των αναγκών του κεφαλαίου, ο Βενιζέλος κάλεσε στη συγκυβέρνηση αυτή και το ΣΥΡΙΖΑ «και άλλες δυνάμεις με φιλοδοξίες, που
αναγνωρίζουν την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας», π.χ., ΠΟΤΑΜΙ.
Ολοι μαζί να πάνε σε μια «κυβέρνηση εθνικής ενότητας», που θα δώσει και την «εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης», ώστε να παζαρέψει με την τρόικα τη λήξη του παρόντος προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και το πέρασμα στην επόμενη φάση αποστράγγισης του λαού, ώστε να εξοικονομηθούν νέα κονδύλια για δημόσιες επενδύσεις σε όφελος των μονοπωλιακών ομίλων και για την πρόσθετη ενίσχυσή τους με κάθε είδους επιδοτήσεις.
Ταυτόχρονα, δικαιολόγησε όλα τα αντιλαϊκά μέτρα, που πάρθηκαν στο προηγούμενο διάστημα, τρομοκρατώντας το λαό με το εκβιαστικό δίλημμα ή να στοιχηθεί πίσω από τα προτάγματα του μεγάλου κεφαλαίου ή να λουστεί τη χρεοκοπία της καπιταλιστικής οικονομίας, να βρεθεί «πολλά χρόνια πίσω», «πίσω και από το 2009», με «ακυβερνησία» κλπ.
Πιστό στο ρόλο του
Μάλιστα, επιχειρώντας να παρουσιάσει το κόμμα του ως ...κυματοθραύστη αντιλαϊκών μέτρων (!), σχεδιαζόμενων τάχα μόνο από τη ΝΔ, έφτασε να πει ότι «αν δεν ήταν το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, η κατάσταση θα ήταν πολύ διαφορετική», αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα είχαμε ακόμα πιο άγρια μέτρα. Αμέσως μετά, βέβαια, κατηγόρησε τη ΝΔ ότι έταζε «ισοδύναμα» με τα «Ζάππεια» αλλά καλή τη τύχη μετά «προσχώρησε» σε αυτά που έλεγε και ζητούσε το ΠΑΣΟΚ, άρα συμφώνησε στα αντιλαϊκά μέτρα που είχε βάλει μπρος η προηγούμενη κυβέρνηση, του ΠΑΣΟΚ.
Εδειξε ενοχλημένος από το γεγονός ότι ο κυβερνητικός του εταίρος Αντ. Σαμαράς του «έκλεψε» τη βουλευτή Κέρκυρας Α. Γκερέκου, την οποία εντάσσει η ΝΔ στα ψηφοδέλτιά της. Μία από τις πολλές τέτοιες μετακινήσεις που σημειώνονται το τελευταίο διάστημα και προωθούνται πάνω στη στρατηγική σύμπλευση των αστικών κομμάτων και αστών παραγόντων για ενίσχυση της εξουσίας του κεφαλαίου, πίστη στην ΕΕ των μονοπωλίων, εξυπηρέτηση των μονοπωλιακών συμφερόντων, με το ένα ή το άλλο μείγμα διαχείρισης.
Τέλος, στο πλαίσιο των ενδοαστικών ανταγωνισμών για το ποιος θα έχει προβάδισμα στη διαμόρφωση μιας κυβέρνησης συνεργασίας, αναδεικνυόμενος «τρίτος πόλος» του αστικού πολιτικού συστήματος αλλά και στην ευρύτερη υπόθεση ανασύνθεσης της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας, έσπευσε να απαξιώσει ΔΗΜΑΡ, ΠΟΤΑΜΙ και το μόρφωμα Παπανδρέου
Ριζοσπάστης Σάββατο 10 Γενάρη 2015