Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

Λάρισα: Δουλεύουν 8ωρα και πληρώνονται για 4ωρα στην αλυσίδα «ΜΙΚΕL»

Την παραβίαση στοιχειωδών όρων εργασίας που προβλέπει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας από την αλυσίδα καφέ «ΜΙΚΕL» καταγγέλλουν εργαζόμενες στο τμήμα παραγωγής προϊόντων. 
Μάλιστα, και σύμφωνα με τις καταγγελίες,  η εργοδοσία απείλησε τη μία από τις εργαζόμενες ότι για να κρατήσει τη δουλειά της, πρέπει να σταματήσει να διεκδικεί.
Σύμφωνα με τις καταγγελίες που δέχτηκε το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού Ν. Λάρισας, οι εργαζόμενοι ενώ είχαν υπογράψει σύμβαση για 4ωρη, πενθήμερη εργασία, εργάζονταν 8ωρο, με τα ένσημά τους να
παραμένουν μισά και αντίστοιχα οι άδειες, τα δώρα, τα επιδόματα αδείας να δίδονται με βάση 4ωρη εργασία.
Επίσης, εργάζονταν νύχτες, Κυριακές, Αργίες και ουδέποτε καταβλήθηκαν οι αντίστοιχες προσαυξήσεις (25% για νυχτερινή εργασία, 75% για Κυριακές - Αργίες).
Επίσης, οι εργαζόμενες μεταφέρουν τις βάσιμες ανησυχίες τους για την πορεία του συγκεκριμένου τμήματος, αφού το τελευταίο διάστημα υπολειτουργεί και οι ίδιες εργάζονται για ένα μεροκάματο το δεκαπενθήμερο, με όλες τις συνέπειες που αυτό έχει στη ζωή τους και στις οικογένειές τους.
Σε παρέμβαση που έκανε το Συνδικάτο την περασμένη εβδομάδα, εκπρόσωπος της εργοδοσίας δεσμεύτηκε:
- Να καταβάλει τις διαφορές σε εργαζόμενες που κατήγγειλαν το γεγονός (όχι σε όλους).
- Ότι εντός του μήνα θα λυθεί το πρόβλημα του συγκεκριμένου τμήματος και δε θα υπάρξουν απολύσεις.
- Ότι οι εργαζόμενες θα δουλεύουν κανονικά 8ωρο, πενθήμερο, με όλες τις νόμιμες αποδοχές.
- Ότι δε θα υπάρξει καμία απειλή - πίεση απέναντι στην εργαζόμενη που διεκδικεί τα δικαιώματά της.
Σε ανακοίνωσή του, το Συνδικάτο καταγγέλλει την εργοδοσία για τις πρακτικές της και προειδοποιοεί ότι οι εργαζόμενοι δεν είναι μόνοι τους.
«Καλούμε τους συναδέλφους στην αλυσίδα να οργανωθούν στο Συνδικάτο τους για να αντιμετωπίσουμε συλλογικά την επίθεση της εργοδοσίας στα δικαιώματά τους, που έχει στόχο την εξασφάλιση και την αύξηση της κερδοφορίας της», τονίζεται στην ανακοίνωση.