Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2015

Ερώτηση του ΚΚΕ για το πρώην εργοστάσιο Χίτζου στη Θεσσαλονίκη

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Υγείας, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής και Ελένη Γερασιμίδου, σχετικά με την εστία ρύπανσης από το πρώην εργοστάσιο Χίτζου, στον Δήμο Παύλου Μελά της ΠΕ Θεσσαλονίκης. Αναλυτικά το κείμενο της Ερώτησης:«ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους Υπουργούς Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Υγείας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων
Θέμα: Εστία ρύπανσης το πρώην εργοστάσιο Χίτζου στον Δήμο Παύλου Μελά της ΠΕ Θεσσαλονίκης
Σε εστία ρύπανσης, που απειλεί τη δημόσια υγεία,
έχει μετατραπεί το πρώην εργοστάσιο Χίτζου στην περιοχή της Πολίχνης του Δήμου Παύλου Μελά στην ΠΕ Θεσσαλονίκης, προκαλώντας τις σφοδρές αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής και σύσσωμης της σχολικής κοινότητας.
Οι κάτοικοι βρίσκονται επί ποδός προκειμένου να βρεθεί λύση για τον καθαρισμό τού πρώην εργοστασίου, καθώς δίπλα από το κτίριο βρίσκονται τέσσερα σχολεία, γήπεδα και διάφοροι χώροι αναψυχής. Ήδη με έγγραφο - διαμαρτυρία τους, εκπαιδευτικοί και σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων του 2ου γυμνασίου, του 2ου ΓΕΛ, του 4ου δημοτικού, του 4ου και 13ου νηπιαγωγείου, ζητούν από την "Alpha Bank", που φέρεται ως κάτοχος του πρώην εργοστασίου του Χίτζου (κατάσχεση, λόγω χρεών, του ακινήτου από το 2008), να αναλάβει άμεσα την αποκατάσταση του χώρου, θωρακίζοντας τη δημόσια υγεία και ασφάλεια.
Είναι χαρακτηριστικό πως σε έκθεση υγειονομικού ελέγχου, που πραγματοποιήθηκε στις 19/2/2014 από επόπτριες της Δημόσιας Υγείας της Δ/νσης Υγ/κού Ελέγχου και Περ/κής Υγιεινής ΠΕΘ της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας), επισημαίνεται ότι:
"Η είσοδος στο οικόπεδο είναι ανοιχτή. Έχει παντελώς καταστραφεί η στέγη τού πρώην εργοστασίου. Σε όλη την έκταση του κτιρίου υπάρχουν διάφορα αδρανή υλικά, σπασμένες πλάκες αμιάντου, ελαστικά οχημάτων (δυνητικές εστίες κουνουπιών), γυαλιά, απορρίμματα".
"Η υπάρχουσα κατάσταση αποτελεί εστία ανάπτυξης τρωκτικών και επιβλαβών εντόμων, και κατ' επέκταση ανθυγιεινή εστία που εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία".
Παρ' όλα αυτά, η "Alpha Bank" δεν προχώρησε σε καμία αποκατάσταση του συγκεκριμένου χώρου έως σήμερα.
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί, σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση ώστε να δοθεί λύση στο μείζον αυτό πρόβλημα, που επιβαρύνει περιβαλλοντικά τον Δήμο Παύλου Μελά, και να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των κατοίκων του».
902.gr