Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2015

Μετεγγραφές φοιτητών:Ερώτηση για να προχωρήσουν οι μετεγγραφές φοιτητών κατέθεσε το ΚΚΕ στη βουλή

Ερώτηση για να προχωρήσουν άμεσα οι μετεγγραφές των φοιτητών της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης κατέθεσαν προς τον υπουργό Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, Ελένη Γερασιμίδου και Λιάνα Κανέλλη.
Αναλυτικά η Ερώτηση:
«Θέμα: Να προχωρήσουν άμεσα οι μετεγγραφές των φοιτητών της
Αρχιτεκτονικής Σχολής του Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης.
Η κατάσταση στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ της χώρας, εξαιτίας της υποχρηματοδότησης και της επέκτασης της ιδιωτικο-οικονομικής λειτουργίας τους, είναι έκρυθμη. Τα παιδιά των λαϊκών στρωμάτων πιέζονται ακόμα περισσότερο να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, συνεχώς μπαίνουν εμπόδια που επιβαρύνουν επιπλέον τις λαϊκές οικογένειες με έξοδα δυσβάσταχτα, από τα ενοίκια μέχρι την πληρωμή συγγραμμάτων, υλικών, εξοπλισμού για την παρακολούθηση των μαθημάτων και εργαστηρίων. Στο πλαίσιο αυτό, οι μετεγγραφές πρωτοετών φοιτητών, παιδιά φτωχών οικογενειών, ανέργων, τρίτεκνων και πολύτεκνων, είναι μια ανακούφιση που αποτελεί όρο για να μπορέσουν να σπουδάσουν οι συγκεκριμένοι φοιτητές. Οι παραπάνω φοιτητές, αν δεν πάρουν μετεγγραφή, δεν θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν τις σπουδές τους.
Είναι απαράδεκτη η πρωτοβουλία των διοικήσεων της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Αριστοτέλειου Πανεπι­στημίου Θεσσαλονίκης που αποφάσισαν να μην εγγράψουν και να μην επιτρέψουν στα παιδιά πρωτοετείς από μετεγγραφές να παρακολουθήσουν μαθήματα πρώτου εξαμήνου. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η δήλωση του υπουργού Παιδείας ότι οι "μετεγγραφές δεν θα είναι πλέον εύκολες", βάζοντας έτσι επιπλέον εμπόδια στη λαϊκή οικογένεια που θέλει να σπουδάσει τα παιδιά της. Φαίνεται πως το τίμημα της "αριστείας", του Πανεπιστήμιου δηλαδή που θέλει να λειτουργεί ως επιχείρηση-υπόδειγμα για να προσελκύει χορηγούς και προγράμματα, θα το πληρώσουν για άλλη μια φορά τα παιδιά που δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν στα οικονομικά βάρη των σπουδών.
Τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα τα ΑΕΙ στη λειτουργία τους δεν είναι απόρροια των μετεγγραφών. Είναι, αντίθετα, αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής που ακολουθείται μέχρι σήμερα, της ΕΕ και των μονοπωλίων, που έχουν αποψιλώσει τις Σχολές από εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό, έχουν ιδιωτικοποιήσει εστίες και λέσχες σίτισης, αξιοποιούν αίθουσες και εργαστήρια για να τα νοικιάζουν σε επιχειρήσεις.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα προτίθεται να πάρει, ώστε:
  1. Να προχωρήσουν άμεσα οι μετεγγραφές των φοιτητών των δύο Αρχιτεκτονικών Σχολών, να μη χαθεί ούτε ένα εξάμηνο. Να λάβουν κανονικά μέρος στις εξεταστικές στα Τμήματα όπου δικαιούνται τη μετεγγραφή τους.
  2. Να φτιαχτούν άμεσα νέες εστίες, να δοθούν επιδόματα ενοικίου στους φοιτητές που σπουδάζουν μακριά από τον τόπο τους.
  3. Να προσληφθεί άμεσα το απαραίτητο προσωπικό, να παραχωρηθούν αίθουσες διδασκαλίας, κατάλληλα εξοπλισμένες, για να υποδεχτούν τις αυξημένες ανάγκες λειτουργίας των Ιδρυμάτων».
    902.gr