Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

Ιωάννινα: Ένα ακόμη πρόγραμμα της ΕΕ υποβαθμίζει περισσότερο τη λειτουργία των Παιδικών Σταθμών

Τη συμμετοχή του Δήμου Ιωαννιτών στο πρόγραμμα της ΕΕ «Προώθηση δημιουργικών δραστηριοτήτων νηπίων στις υφιστάμενες δομές των βρεφονηπιακών σταθμών με στόχο την αλληλεπίδραση παιδιών μεταναστών και γηγενών», στηλιτεύει η Γραμματεία ΟΤΑ Ν. Ιωαννίνων του ΠΑΜΕ, σημειώνοντας ότι δεν καλύπτει καμία από τις βασικές ανάγκες των βρεφών, των νηπίων και των οικογενειών τους, ούτε της λειτουργίας των Παιδικών Σταθμών.
Σημειώνει το γεγονός ότι την ώρα που οι παιδικοί
σταθμοί του Δήμου, είναι αντιμέτωποι με σωρεία προβλημάτων που επηρεάζουν τη λειτουργία τους, η δημοτική αρχή και ο φορέας λειτουργίας των παιδικών σταθμών, συμμετέχουν σε ένα πρόγραμμα που αναγκάζει τα παιδιά να μένουν περισσότερες ώρες στους υπολειτουργούντες παιδικούς σταθμούς, χωρίς εξειδικευμένο προσωπικό, ανοίγοντας παράλληλα την πόρτα για την είσοδο ΜΚΟ και ιδιωτών.
Ολόκληρη η ανακοίνωση της Γραμματείας ΟΤΑ Ν. Ιωαννίνων του ΠΑΜΕ:
«Ακόμα ένα ευρωενωσιακό πρόγραμμα έρχεται να υποβαθμίσει περισσότερο τη λειτουργία των Παιδικών Σταθμών.
Αναφερόμαστε στο πρόγραμμα "Προώθηση δημιουργικών δραστηριοτήτων νηπίων στις υφιστάμενες δομές των βρεφονηπιακών σταθμών με στόχο την αλληλεπίδραση παιδιών μεταναστών και γηγενών", στο οποίο έχει ενταχθεί και ο Δήμος Ιωαννιτών και το οποίο δεν καλύπτει καμία από τις βασικές ανάγκες των βρεφών, των νηπίων και των οικογενειών τους, ούτε της λειτουργίας των Παιδικών Σταθμών. Συγκεκριμένα:
  • Δεν καλύπτει τις ανάγκες σε νέα κτίρια, τις ανάγκες σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, τις ανάγκες σε χρηματοδότηση για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών (θέρμανση - καθαριότητα - γεύματα - παιδαγωγικό υλικό).
  • Προσθέτει 3 ώρες λειτουργίας στους ήδη λειτουργούντες με προβλήματα Παιδικούς Σταθμούς, προφανώς με το υπάρχον προσωπικό. Με το πρόσχημα της αλληλεπίδρασης των νηπίων, επιδιώκεται περαιτέρω διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των Παιδικών Σταθμών και παραπέρα αύξηση του ωραρίου εργασίας των εργαζομένων, που σημαίνει και μεγαλύτερη μείωση του μισθού τους και καταπόνησή τους, ανατροπή των εργασιακών τους σχέσεων.
  • Το ποσό των 23.679,12 ευρώ που προβλέπεται για όλο το Δήμο, μόλις που θα καλύπτει τις δαπάνες για τη θέρμανση των χώρων, το παιδαγωγικό υλικό, τα γεύματα των νηπίων και τις γιορτές διαπολιτισμικού χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν φτάνει για την πρόσληψη των 47 ειδικοτήτων που απαιτούνται.
  • Ο αντιπαιδαγωγικός χαρακτήρας του προγράμματος είναι προφανής, αφού ούτε οι ενήλικες δεν μπορούν να παραμένουν τόσες ώρες στον ίδιο χώρο.
  • Ταυτόχρονα, η υλοποίηση του προγράμματος απαιτεί τη σύμπραξη του Δήμου με ΜΚΟαναθέτοντας στην τελευταία -ανάμεσα στα άλλα- αρμοδιότητες όπως η συλλογή πληροφοριών για τα νήπια που συμμετέχουν και τις οικογένειές τους.
  • Αυτό το ευρωενωσιακής προέλευσης πρόγραμμα δεν απαντά επίσης και σε καμία ουσιαστική ανάγκη των οικογενειών των μεταναστών. Με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 68,7% των νοικοκυριών των μεταναστών βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας. Σίγουρα 3 ώρες μακριά από ένα σπίτι χωρίς θέρμανση κι ένα γεύμα -που σε αρκετές περιπτώσεις το στερούνται- μπορεί να βοηθάει, αλλά δεν λύνει το τεράστιο πρόβλημα. Τα νήπια αργά ή γρήγορα θα γυρίσουν στο κρύο σπίτι και θα στερούνται βασικές τους ανάγκες όπως το φαγητό, τα ρούχα, τα παιχνίδια.
  • Τέλος, ακόμα κι αν όλα τα άλλα προβλήματα είχαν λυθεί, για να επιτευχθεί η "αλληλεπίδραση των παιδιών των μεταναστών και των γηγενών" επιβάλλεται τα παιδιά να είναι όλα στον ίδιο χώρο, κι όχι να ξεχωρίζουμε τα μεταναστόπουλα και να τους κάνουμε μαθήματα διαπολιτισμικότητας.
Στεκόμαστε απέναντι σε τέτοια προγράμματα της ΕΕ που προωθούν τη συρρίκνωση των δημόσιων κοινωνικών δομών και την παραπέρα ιδιωτικοποίησή τους, μέσα και από τις ΜΚΟ και τις ΚΟΙΝΣΕΠ.
Στεκόμαστε απέναντι στη συγκυβέρνηση και τις Δημοτικές Αρχές, που με μπαλώματα προσπαθούν να καλύψουν τις τεράστιες ελλείψεις σε υποδομές και προσωπικό των Παιδικών Σταθμών. Να σημειώσουμε ότι τόσο η ΠΟΕ-ΟΤΑ όσο και ο ΠΑΣΥΒ, δεν λένε κουβέντα για την ταμπακιέρα, για τις ΜΚΟ και τις ΚΟΙΝΣΕΠ, για την ΕΕ, τη νέα συγκυβέρνηση και τις Δημοτικές Αρχές του ευρωμονόδρομου, που μοιράζουν αυταπάτες ότι μπορούν να καλυφθούν οι σύγχρονες λαϊκές ανάγκες όταν το κουμάντο στην οικονομία το έχουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Δεν μας παραξενεύει… Φαίνεται εξάλλου πως τη σχετική καρμπόν ανακοίνωσή τους την έβγαλαν για να διασπείρουν ψέματα στους εργαζόμενους, λέγοντας πως το πρόγραμμα αυτό το υλοποιεί και η Δημοτική Αρχή της Πάτρας! Αυτό τους ενδιέφερε… για αυτό και κάνουν πως δεν ξέρουν την κατηγορηματική διάψευση από το Δήμο Πατρέων, που απαντά στις συκοφαντίες τους.
Δυναμώνουμε την πάλη για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, για ανάκτηση των μισθολογικών απωλειών και των εργασιακών δικαιωμάτων μας, την πάλη για γενναία χρηματοδότηση όλων των δομών και για κατάργηση των τροφείων.
Δυναμώνουμε την πάλη για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης που θα σταματάει την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, που θα δίνει τη δυνατότητα να μεγαλώνουν και να αναπτύσσονται ολόπλευρα τα παιδιά του εργαζόμενου λαού ανεξάρτητα από το χρώμα της επιδερμίδας τους».