Τρίτη 24 Μαΐου 2016

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΚΑ:Με τη βούλα της αστικής δικαιοσύνης επισφραγίστηκε η προσπάθεια των εργατοπατέρων του ΕΚΑ να αλλοιώσουν τον πραγματικό συσχετισμό

Στις αίθουσες των δικαστηρίων και με τη βούλα της αστικής δικαιοσύνης επικυρώθηκε το «κομπρεμί» των δυνάμεων του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας και της προσπάθειάς τους να αλλοιώσουν το συσχετισμό στις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέας διοίκησης, που θα γίνουν το Σάββατο και την Κυριακή.
Κρατώντας η μια την άλλη και όλες μαζί το
χέρι της μεγαλοεργοδοσίας, οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕΔΑΚΕ«Νέα Πορεία» και «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση» (ΜΕΤΑ με ένα κομμάτι του ΕΜΕΙΣ), αφού αποχώρησαν από τις εργασίες του συνεδρίου, επειδή δεν μπόρεσαν να επιβάλουν στο σώμα τους δεκάδες νόθους και παράτυπους αντιπροσώπους, κατέφυγαν στη σιγουριά της αστικής δικαιοσύνης, οργανώνοντας και στηρίζοντας την κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων από τρία αποκλεισμένα σωματεία.
Συγκεκριμένα, την Τρίτη εκδικάστηκαν οι αιτήσεις προσωρινών διαταγών που είχαν καταθέσει για να συμμετάσχουν στις αρχαιρεσίες του ΕΚΑ τα εξής σωματεία:
- Εργαζομένων στην Alpha Bank. Αποκλείστηκε από το συνέδριο καθώς η διοίκηση δεν έφερε εμπρόθεσμα κατάσταση ψηφισάντων μελών. Εκπρόθεσμα προσκόμισε μια λίστα που περιείχε περίπου 2.000 λιγότερους ψηφίσαντες από αυτούς που αναφέρονταν στο πρακτικό αρχαιρεσιών. Από τη λίστα έλειπαν ονόματα τα οποία είχαν ψηφίσει, φαινόταν ότι είχε ψηφίσει για το ΕΚΑ εκλεγμένος εκπρόσωπος στο ΕΚΘ, ενώ με βάση αυτή τη λίστα δεν είχε ψηφίσει ούτε ο πρόεδρος του Σωματείου!
- «Συσπείρωση» (πανελλαδικό σωματείο της Βιομηχανίας). Παρουσίασε κατάσταση ψηφισάντων με μέλη που ποτέ δεν έχουν εγγραφεί ως τέτοια και ποτέ δεν έχουν ψηφίσει, κατά δήλωσή τους. Όπως φαίνεται και από τα πρακτικά, σε χώρο 10 τετραγωνικών μέτρων έκαναν συνέλευση με 400 μέλη!
- Υπαλλήλων Ασφάλειας. Με απόφαση της διοίκησης -εκτός της ΔΑΚΕ- αποκλείστηκε το Σωματείο που ιδρύθηκε από χρυσαυγίτες.
Στο σωματείο της Alpha Bank, οι περισσότεροι από τους αντιπροσώπους στηρίζουν την παράταξη «Νέα Πορεία», η οποία διαγκωνίζεται με τη ΔΑΚΕ για το ποια θα αποτελέσει την επίσημη συνδικαλιστική έκφραση της ΝΔ στο ΕΚΑ.

Ανέτρεψαν αποφάσεις του συνεδρίου

Στην εκδίκαση της προσωρινής διαταγής, βρήκαν σύμμαχο την ΠΑΣΚΕ και συγκεκριμένα τον απερχόμενο πρόεδρο του ΕΚΑ, Μ. Λιαγούρη, ο οποίος προσήλθε στα δικαστήρια μόνο για την περίπτωση αυτή και όχι για τις άλλες δύο.
Με παρέμβασή του, εμποδίστηκε ο νομικός σύμβουλος του ΕΚΑ να παραθέσει τα γεγονότα και τις αποφάσεις του συνεδρίου, λέγοντας ότι μόνο αυτός θα τοποθετηθεί. Με τη βοήθεια της δικαστίνας, Αγγελικής Χατζηδάκη, ο συνδικαλιστής της ΠΑΣΚΕ στέρησε τη δυνατότητα να μιλήσει και ο πρόεδρος του Συνεδρίου. Ο Μ. Λιαγούρης, παρακάμπτοντας την απόφαση του συνεδρίου του ΕΚΑ, ισχυρίστηκε ότι οι αντιπρόσωποι του σωματείου της Alpha Bank δικαιούνται να συμμετάσχουν.
Και τη δεύτερη περίπτωση, που αφορούσε το Σωματείο «Συσπείρωση», την εκδίκασε η ίδια πρόεδρος, η οποία αυτή τη φορά επέτρεψε στους δικηγόρους του ΕΚΑ και στον πρόεδρο του Συνεδρίου να τοποθετηθούν, ενώ ο Μ. Λιαγούρης είχε φύγει.
Καταγγέλλοντας τη στάση της Δικαιοσύνης, μέλη της διοίκησης του ΕΚΑ και αντιπρόσωποι σωματείων που συμμετέχουν στο συνέδριο, έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στον προϊστάμενο του Πρωτοδικείου, επισημαίνοντας ότι η συγκεκριμένη πρόεδρος χρησιμοποίησε διαφορετικά μέτρα και σταθμά και ότι στην πρώτη περίπτωση δεν ακούστηκε στην εκδίκαση η κατά συντριπτική πλειοψηφία απόφαση του Συνεδρίου. Ακολούθησε η εκδίκαση της τρίτης περίπτωσης με το σωματείο που ιδρύθηκε από χρυσαυγίτες.
Αργά το μεσημέρι βγήκαν οι αποφάσεις για την Alpha Bank και τη «Συσπείρωση» με τις οποίες η πρόεδρος επέτρεψε τη συμμετοχή των αντιπροσώπων, αδιαφορώντας για τις αποφάσεις που έχει πάρει το Συνέδριο! Επισφράγισε έτσι την προσπάθεια των εργατοπατέρων του ΕΚΑ να αλλοιώσουν τον πραγματικό συσχετισμό, νομιμοποιώντας τις παρανομίες και τις παρατυπίες που έγιναν στη διαδικασία της εκλογής των αντιπροσώπων.