Τετάρτη 11 Μαΐου 2016

ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ ΕΜΜΕΣΩΝ ΦΟΡΩΝ:Αύξηση και επιβολή νέων φόρων σε καύσιμα, υγραέριο, ηλεκτρονικό τσιγάρο και καφέ

Νέος πέλεκυς προ των πυλών για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, καθώς στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, η κυβέρνηση προετοιμάζει μέτρα επιπλέον 1,8 δισ. ευρώ σε έμμεσους φόρους, τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας και τη δημιουργία του υπερταμείου των ιδιωτικοποιήσεων.
Τόσο η κυβέρνηση όσο και Ευρωπαίοι
αξιωματούχοι δηλώνουν πως έχουν σχεδόν όλα συμφωνηθεί για τα μέτρα της πρώτης αξιολόγησης, καθώς ήδη ψηφίστηκαν τα μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ για το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό και υπάρχει συμφωνία για τα «κόκκινα» δάνεια της πρώτης κατοικίας, τις ιδιωτικοποιήσεις και φυσικά την έμμεση φορολογία με αύξηση του ΦΠΑ στο 24%.

Μπαράζ έμμεσης φοροεπιδρομής

Η νέα αύξηση του ΦΠΑ και η επιβολή νέων έμμεσων φόρων συνολικού ύψους 1,8 δισ. ευρώ συμπληρώνουν το πακέτο των 5,4 δισ. ευρώ που προβλέπεται από την πρώτη αξιολόγηση.
Οι πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και αναπαράγονται στα ΜΜΕ, αναφέρουν ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να αυξήσει τον ανώτερο συντελεστή του ΦΠΑ στο 24% από 23%, ενώ πριν μερικούς μήνες είχε ανεβάσει την πλειοψηφία των προϊόντων από το 13% στο 23% και πλέον θα πάνε στο 24%.
Η νέα καταιγίδα έμμεσων φόρων περιλαμβάνει νέους φόρους στα καύσιμα, στον καφέ, το ηλεκτρονικό τσιγάρο, το ίντερνετ, τη συνδρομητική τηλεόραση, τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, για να εισπράξει από το λαό σχεδόν 600 εκατ. ευρώ το 2016, περίπου 1.5 δισ. ευρώ το 2017 και 1,7 δισ. ευρώ το 2018.
Συγκεκριμένα, αναμένεται να νομοθετηθεί:
- Αύξηση του ΦΠΑ στο 24% από το 23%.
- Αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα κίνησης και θέρμανσης όπως επίσης σε φυσικό αέριο και υγραέριο.
- Αύξηση των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ και κατάργηση απαλλαγών.
- Αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στην μπύρα και κατάργηση της έκπτωσης φόρου στα αλκοολούχα ποτά (Δωδεκάνησα).
- Αύξηση φόρων σε τσιγάρα και καπνό.
- Επιβολή ειδικού φόρου στα ηλεκτρονικά τσιγάρα και στον καφέ.
- Επιβολή φόρου διανυκτέρευσης σε ξενοδοχεία άνω των δύο αστέρων και ενοικιαζόμενα δωμάτια.
- Επιβολή φόρου με συντελεστή 5% στους λογαριασμούς ίντερνετ και 10% στη συνδρομητική τηλεόραση.

Στο «σφυρί» η πρώτη κατοικία

Για τα «κόκκινα» δάνεια πρώτης κατοικίας, σύμφωνα με την κυβέρνηση, η συμφωνία με το κουαρτέτο προβλέπει ότι ακίνητα πρώτης κατοικίας αξίας άνω των 140.000 κινδυνεύουν με πλειστηριασμό, ενώ έως 140.000 ευρώ προστατεύονται μέχρι το 2018 και έπειτα μπορούν να βγουν και αυτά στο σφυρί.
Επίσης, από την ψήφιση του σχετικού νόμου τα «κόκκινα» δάνεια πρώτης κατοικίας και μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα μπορούν να πουληθούν από τις τράπεζες σε funds, ακόμα και αν ο δανειολήπτης έχει καταφύγει σε ρυθμίσεις προσωρινής προστασίας του σπιτικού του.