Με προκλητικούς προς το λαό εκβιασμούς για να αποδεχτεί το νέο αντιλαϊκό πακέτο μέτρων, όπως ότι «εγώ κάνω τον σταυρό μου που πιάσαμε αυτό το πλεόνασμα, γιατί εάν δεν το είχαμε πιάσει, θα ήμασταν μπαλάκι του πινγκ πονγκ ανάμεσα στην κ. Λαγκάρντ και τον κ. Σόιμπλε», με καλέσματα να «σφίξουμε τα δόντια» για να ανακάμψει το κεφάλαιο και με φαιδρά επιχειρήματα, όπως ότι «ήταν η μεγαλύτερη έξοδος των τελευταίων 7 χρόνων το Πάσχα», που δείχνουν ότι... ο λαός περνάει καλά,
υπερασπίστηκε την πολιτική της κυβέρνησής του υπέρ του κεφαλαίου ο πρωθυπουργός, στη χτεσινοβραδινή συνέντευξή του στον «ΑΝΤ1».
Ο Αλ. Τσίπρας διαβεβαίωσε το κεφάλαιο ότι θα υπάρξει συμφωνία, κομπάζοντας για το ματωμένο πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο απέδωσε στο... σκούπισμα «της μίζας, της ρεμούλας και της φοροδιαφυγής» και όχι στο τσάκισμα του λαϊκού εισοδήματος και στη σφαγή δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα. Μάλιστα, παραδέχτηκε ότι τα παζάρια αφορούν μια συνολική συμφωνία για το χρέος, δηλαδή, στην ουσία, ένα νέο μνημόνιο.
Απ' τη σκοπιά των συμφερόντων του κεφαλαίου, εξήγησε ότι «το κρίσιμο είναι τώρα να μπει ένα τέλος στην περιπέτεια, η Ελλάδα με άλλους όρους μπορεί να διαπραγματευτεί την επόμενη μέρα όταν θα είναι έξω από πρόγραμμα, με βιώσιμη ανάπτυξη», καλώντας προκλητικά το λαό «να σφίξουμε όλοι μαζί τα δόντια να το πετύχουμε»!
Σε αυτό το πλαίσιο, είπε για τη συμφωνία που βρίσκεται προ των πυλών, η οποία περιλαμβάνει σκληρά αντιλαϊκά μέτρα, ότι έκλεισε «με σκορ θετικό, κάποια χάσαμε, κάποια κερδίσαμε».
Επαναφέροντας το παραμύθι περί φιλολαϊκών «αντίμετρων», είπε πως «φέραμε μια συμφωνία η οποία έχει μηδενικό δημοσιονομικό ισοζύγιο, όσα ευρώ επιβάρυνση τόσα ελάφρυνση (...) και καταφέραμε μια συμφωνία που έχει δυσκολίες διότι ένα ευρώ επιβαρύνουμε, ένα ελαφρύνουμε», παραδεχόμενος ότι η ελάφρυνση δεν αφορά «στον ίδιο άνθρωπο» και εντάσσοντας σε αυτά έως και τις φοροαπαλλαγές των επιχειρήσεων. Ομολογώντας, δηλαδή, ότι τα «αντίμετρα» θα αφορούν κατά βάση στη στήριξη του κεφαλαίου και σε ένα μικρότερο μέρος τους τους μηχανισμούς διαχείρισης της «ακραίας φτώχειας» σε διαχειρίσιμα επίπεδα, αφού, όπως είπε, «είναι μέτρα που έχουν να κάνουν με την ανυπαρξία κοινωνικού κράτους».
Κι αυτό με την προϋπόθεση ότι θα επιτυγχάνονται τα τεράστια πρωτογενή πλεονάσματα, αφού, όπως είπε, «όλα όσα συζητάμε (...) με βάση την προϋπόθεση ότι θα 'ναι εντός στόχων, αποδείξαμε ότι δεν είναι άπιαστο όνειρο να πιάσουμε το 3,5% όπως κάποιοι έλεγαν».
Εν είδει απολογισμού του κυβερνητικού έργου σε ό,τι αφορά την προώθηση των συμφερόντων του κεφαλαίου, απαρίθμησε τις επιδόσεις στον τουρισμό, στις άμεσες ξένες επενδύσεις, στις ιδιωτικοποιήσεις, τις οποίες υπερασπίστηκε αναφέροντας ότι αν δεν τις έκαναν σε αυτές τις συνθήκες, θα υπήρχε η δυνατότητα επίτευξης καλύτερου αντιτίμου. «Εμείς είμαστε με τη λογική των συμπράξεων, δεν θα επιλέγαμε να πουλήσουμε όταν οι τιμές είναι χαμηλά», δήλωσε και απολογήθηκε ότι «παραλάβαμε μια χώρα χρεοκοπημένη (...) δεν πουλήσαμε μπιρ παρά, πήραμε καλά τιμήματα». Σε ό,τι αφορά τη ΔΕΗ, εξήγησε ότι η ιδιωτικοποίηση είναι απόρροια της ευρωενωσιακής στρατηγικής την οποία υλοποιεί και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και όχι «μνημονιακή» επιταγή.
Μάλιστα, με αφορμή την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, εξήγησε τη σημασία για το εγχώριο κεφάλαιο, αφού «αναβαθμίζεται, είμαστε στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, μπορούμε να αποτελέσουμε διεθνές διαμετακομιστικό κόμβο στις μεταφορές, στην Ενέργεια, γίνονται σημαντικά έργα στην Ενέργεια (...) η χώρα αναβαθμίζεται γεωπολιτικά και οικονομικά».
Ο Αλ. Τσίπρας, φέρνοντας την πραγματικότητα στα μέτρα της κυβέρνησης, αρνήθηκε ότι υπάρχει φοροκαταιγίδα, επικαλούμενος μάλιστα στοιχεία του ΟΟΣΑ που δείχνουν ότι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες... η φορολογία είναι υψηλότερη. Ταυτόχρονα, προτάσσοντας και τα περί «αδιάφθορης κυβέρνησης», «διαφήμισε» στο κεφάλαιο τις υπηρεσίες που του προσφέρει στον εγκλωβισμό του λαού, εκτιμώντας ότι «δεν υφίσταται απονομιμοποίηση της κυβέρνησης» αφού ο λαός δεν βγαίνει στους δρόμους. «Να καταλάβουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια δύναμη η οποία δεν θα μπορούσε να σταθεί ούτε λεπτό αν δεν είχε κοινωνική αποδοχή ή έστω κατανόηση (...) ξέρει ο κόσμος γι' αυτό έβγαινε στους δρόμους και τώρα δεν βγαίνει, ότι εμείς ούτε μίζες πήραμε, ούτε είμαστε πορφυρογέννητοι», ισχυρίστηκε.
Τετάρτη 26 Απρίλη 2017