Σε αυτό το φόντο, η πλευρά των ευρωπαϊκών «θεσμών» έχει παραδώσει στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών το προσχέδιο του επικαιροποιημένου μνημονίου στη βάση των μεταξύ τους συμφωνιών και των συζητήσεων που είχαν προηγηθεί. Σε αυτό, μεταξύ άλλων, προβλέπονται:
- Καρατόμηση συντάξεων. Αφορά σε «εξοικονομήσεις» που φτάνουν στο 1% του ΑΕΠ ή σε 1,8 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση από το 2019. Προβλέπεται η καταρχήν περικοπή της «προσωπικής διαφοράς», μέχρι 22%. Επιπλέον, υπάρχει και ειδική ρήτρα, σύμφωνα με την οποία εφόσον δεν επιτευχθεί ο στόχος (1,8 δισ.) - κάτι που είναι ήδη ορατό - θα περικόπτονται ανάλογα και οι επικουρικές συντάξεις.
- Ενίσχυση της φοροληστείας. Στο επίκεντρο βρίσκεται η μείωση του αφορολόγητου ορίου σε ετήσια εισοδήματα, με στόχο την απόσπαση επιπλέον φόρων στο 1% του ΑΕΠ ή ακόμη 1,8 δισ. ευρώ.
- Νέα χτυπήματα στα Εργασιακά. Μέχρι το τέλος του προγράμματος, θα εφαρμόζονται ολόπλευρα οι προηγούμενες μνημονιακές διατάξεις και επιπλέον θα εμπλουτιστούν και με νέα αντεργατικά μέτρα. Σε ό,τι αφορά τις ομαδικές απολύσεις καταργείται το δικαίωμα βέτο του υπουργείου Εργασίας και η όλη διαδικασία εποπτεύεται από το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας. Παράλληλα, σχεδιάζονται και μέτρα που έχουν στόχο να βάλουν εμπόδια στην προκήρυξη εργατικών απεργιών και συγκεκριμένα με «κριτήριο» την ύπαρξη «πλειοψηφιών» επί των ταμειακά τακτοποιημένων μελών των εργατικών σωματείων και όχι την πλειοψηφία των εργαζομένων που συμμετέχουν στις συλλογικές διαδικασίες (π.χ. Γενική Συνέλευση).
- Κυριακάτικη αργία. Προωθείται η πλήρης κατάργηση της κυριακάτικης αργίας στα καταστήματα λιανικών πωλήσεων, ανεξάρτητα από το εμβαδόν των καταστημάτων και βέβαια ανεξάρτητα από την περιοχή που δραστηριοποιούνται (είτε χαρακτηρίζεται ως τουριστική είτε όχι).
- Ηλεκτρική ενέργεια. Προβλέπεται η σταδιακή μείωση της λιγνιτικής δυναμικότητας της ΔΕΗ κατά 40%, περαιτέρω «απελευθέρωση» στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας, με αιχμή την πώληση παραγωγικών μονάδων της ΔΕΗ, που ενδέχεται να περάσει σε επόμενη φάση, αμέσως μετά το κλείσιμο της τρέχουσας «αξιολόγησης», σε μια εξέλιξη που δείχνει να ευνοεί τους χειρισμούς από την πλευρά της συγκυβέρνησης.
- Ιδιωτικοποιήσεις: Προωθείται η ολόπλευρη εφαρμογή του επιχειρηματικού πλάνου από την πλευρά του ΤΑΙΠΕΔ με βάση τη λίστα των επιχειρήσεων που βρίσκονται στη διαχείρισή του, όπως το 17% της ΔΕΗ, το 65% της ΔΕΠΑ, το 35% των ΕΛΠΕ, το 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών κ.ά.
Τετάρτη 26 Απρίλη 2017