Τρίτη 14 Μαΐου 2013

2.000.000 ‘Eλληνες πάσχουν από υπέρταση

Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Υπέρτασης ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Υπέρτασης (17 Μαΐου) παρουσιάστηκαν ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με τη νόσο και την αντιμετώπισή της. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Υπέρτασης, Συντονιστής Διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής Ασκληπιείου Βούλας, μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Υπέρτασης, κ. Α. Μανώλης ανακοίνωσε τη διεξαγωγή του Παγκόσμιου Συνεδρίου Υπέρτασης, τον Ιούνιο του 2014, στην Αθήνα.
Σημαντικό ενδιαφέρον παρουσίασε στις ομιλίες των εισηγητών η σύνδεση της ασθένειας με την οικονομική κρίση και την ανεργία.

Στην εκδήλωση καλύφθηκαν, επίσης, θέματα της καθημερινής αντιμετώπισης της ασθένειας με ιδιαίτερη σημασία για τον ασθενή και όχι μόνο. Ο κ. Μανώλης, στην ομιλία του :’Σημασία της προσαρμογής του τρόπου ζωής στην υπέρταση’, αναφέρθηκε σε πορίσματα πρόσφατων μελετών που δείχνουν ότι:
  • Η μείωση της πρόσληψης άλατος σε 2.4 νατρίου την ημέρα -από κάθε πηγή- οδηγεί σε μείωση της αρτηριακής πίεσης από 2 ως 8 mm Hg. Δηλαδή αν κάποιος έχει πίεση 143/92 mm Hg (δηλαδή είναι υπερτασικός) μπορεί να την κατεβάσει σε 138/88 mm Hg (δηλαδή εκτός των παθολογικών ορίων).
  • Η απώλεια κιλών οδηγεί σε μείωση της αρτηριακής πίεσης από 5 ως 20 mm Hg για κάθε 10 κιλά μείωσης του σωματικού βάρους.
  • Η μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ σε λιγότερο από δύο ποτά την ημέρα οδηγεί σε μείωση της αρτηριακής πίεσης από 2 ως 4 mm Hg.
  • Περπάτημα 30 λεπτών την ημέρα 5 ως 7 ημέρες την εβδομάδα έχει ως αποτέλεσμα μείωση της αρτηριακής πίεσης από 4 ως 9 mm Hg.
  • τα φρούτα, λαχανικά και τροφές με χαμηλά λιπαρά στην καθημερινή μας διατροφή μπορούν να μειώσουν την αρτηριακή πίεση κατά 8-14 mm Hg.