Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

Εργαζόμενοι «Hellenic Steel»: Κινητοποιήσεις ενάντια στην εργοδοτική επίθεση

Με 4ωρη στάση εργασίας την Πέμπτη από τις 7 έως τις 11 το πρωί και με 4ωρες επαναλαμβανόμενες την Παρασκευή σε όλες τις βάρδιες, απαντούν οι εργαζόμενοι του Χαλυβουργείου της Θεσσαλονίκης («HELLENIC STEEL») στη νέα επίθεση της εργοδοσίας. Στο πλευρό τους βρέθηκε κλιμάκιο της Κομματικής Οργάνωσης Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ με την βουλευτή Ελένη Γερασιμίδου και τον Σωτήρη Ζαριανόπουλο, μέλος του Γραφείου Περιοχής της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.
Πριν από δύο μήνες έληξε η επιχειρησιακή σύμβαση και η εργοδοσία, ξεσαλωμένη από την πολιτική της κυβέρνησης και τη στάση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, αξιώνει να επιβάλει μειώσεις στους μισθούς. Η επιχείρηση ζητά από τους εργαζόμενους να αποδεχθούν μείωση μισθών κατά 22%, ενώ ήδη έχει συρρικνώσει τους μισθούς μέσα από την εκ περιτροπής εργασία που έχει επιβάλει το προηγούμενο διάστημα.
Οι εργαζόμενοι παλεύουν να υπογράψουν ΣΣΕ χωρίς μειώσεις και δηλώνουν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τον αγώνα τους. Όπως και οι ίδιοι είπαν στη διάρκεια της συζήτησης με την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, έχουν πλέον πείρα πως οι διαρκείς υποχωρήσεις (αποδοχή εκ περιτροπής, διαθεσιμότητες κλπ.) απλά τους οδηγούν βήμα βήμα να χάνουν ολοένα και περισσότερα δικαιώματα, να δουλεύουν για ένα κομμάτι ψωμί.
Η Ελένη Γερασιμίδου και ο Σ. Ζαριανόπουλος προειδοποίησαν πως η επίθεση θα ενταθεί, καθώς το κεφάλαιο είναι αποφασισμένο να φτάσει τους εργαζόμενους να δουλεύουν με μισθούς Βουλγαρίας. Οι βιομήχανοι θέλουν να φτάσουν τους εργάτες στα κατώτερα όρια είτε για να γίνουν ανταγωνιστικοί είτε για να πουλήσουν τις επιχειρήσεις τους στους αγοραστές με εργαζόμενους τσακισμένους, πάμφθηνους.
Κάλεσαν τους εργαζόμενους να μην κάνουν άλλες υποχωρήσεις. Να οργανώσουν τον αγώνα τους σε συντονισμό με τους συναδέλφους τους των άλλων επιχειρήσεων του κλάδου, που βρίσκονται και αυτοί αντιμέτωποι με την επίθεση των βιομηχάνων, και να παλέψουν για να αποκρούσουν την επίθεση. Μαζί με το ταξικό κίνημα και τους εργαζόμενους όλων των κλάδων να δώσουν τη μάχη για την υπογραφή ΣΣΕ που θα καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες τους.