Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

ΚΚΕ: Ερώτηση για τα προβλήματα στη λειτουργία του Κέντρου Υγείας Ευόσμου

Ερώτηση για τα προβλήματα στη λειτουργία του Κέντρου Υγείας Αστικού Τύπου Ευόσμου στην ΠΕ Θεσσαλονίκης, κατέθεσαν στη Βουλή, προς τον υπουργό Υγείας, οι βουλευτές του ΚΚΕ, Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και Ελένη Γερασιμίδου.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης επισημαίνει:
Θέμα: Προβλήματα στη λειτουργία του Κέντρου Υγείας Αστικού Τύπου Ευόσμου στην ΠΕ Θεσσαλονίκης
Σοβαρά προβλήματα στην παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας και πρόληψης αντιμετωπίζουν οι περίπου 400.000 κάτοικοι της Δυτικής Θεσσαλονίκης, λόγω της υπολειτουργίας του Κέντρου Υγείας Αστικού Τύπου Ευόσμου στην ΠΕ Θεσσαλονίκης. Αιτία είναι οι ελλείψεις σε γιατρούς, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό στο ΚΥΑΤ.
Να σημειωθεί πως το ΚΥΑΤ, που εγκαινιάστηκε τον Μάρτη του 2009 και ανήκει διοικητικά στο Γενικό Νοσοκομείο Παπανικολάου, ξεκίνησε τη λειτουργία του με σοβαρά προβλήματα έλλειψης προσωπικού που εξακολουθούν και σήμερα να υφίστανται.
Συγκεκριμένα η λειτουργία του ΚΥΑΤ, ενώ αρχικά προορίζονταν για 24ωρη, παραμένει πενθήμερη, 9 το πρωί έως 2 μετά το μεσημέρι και υπάρχει μόνον ένας γιατρός έως τις 9 το βράδυ για τα επείγοντα περιστατικά.
Να τονισθεί δε, ότι οι γιατροί καθώς επίσης και το υπόλοιπο προσωπικό σε μεγάλο βαθμό είναι δανειζόμενοι από το ΓΝ Παπανικολάου.
Χαρακτηριστικό επίσης είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχει κανένας χειρουργός, γυναικολόγος, ορθοπεδικός, ειδικότητες που είναι βασικές και απαραίτητες για τη στελέχωση ενός Κέντρου Υγείας Αστικού Τύπου.
Οι κάτοικοι της Δυτικής Θεσσαλονίκης έχουν ήδη πραγματοποιήσει πολύμορφες κινητοποιήσεις διεκδικώντας 24ωρη και πλήρη λειτουργία του Κέντρου, άμεση στελέχωσή του με γιατρούς και νοσηλευτές και πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους, χωρίς την προϋπόθεση ασφαλιστικού βιβλιαρίου.
Όλα τα παραπάνω είναι αποτέλεσμα της ακολουθούμενης πολιτικής όλων των κυβερνήσεων που πιστά συνεχίζει και η σημερινή συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ. Πολιτική που αξιοποιώντας την καπιταλιστική οικονομική κρίση, υποβαθμίζει και συρρικνώνει τις δημόσιες υπηρεσίες υγείας, προωθώντας τις απαιτήσεις του κεφαλαίου και της ΕΕ αλλά και των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της υγείας, διευρύνοντας το χώρο δράσης τους με μόνο στόχο την αύξηση των κερδών τους.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για την πλήρη κάλυψη με το απαραίτητο μόνιμο, ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό προσωπικό, για την επαρκή και σε 24ωρη βάση λειτουργία του ΚΥΑΤ Ευόσμου σύμφωνα με τις ανάγκες των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.

Οι βουλευτές Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, Ελένη Γερασιμίδου.