Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

ΚΚΕ: Ερώτηση για το νέο εργατικό ατύχημα στο ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης















Ερώτηση προς τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας για το εργατικό ατύχημα στο ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης, την Τρίτη 25 Ιούνη, εξαιτίας της εργοδοτικής αδιαφορίας για την ασφάλεια των εργαζομένων και της εντατικοποίησης της εργασίας, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και Ελένη Γερασιμίδου.



«Θέμα: Εργατικό ατύχημα στο μετρό Θεσσαλονίκης


Ακόμα ένα εργατικό ατύχημα σημειώθηκε την Τρίτη 25.06.2013, στα έργα κατασκευής του Μετρό στη Θεσσαλονίκη, εξαιτίας της εργοδοτικής αδιαφορίας για την ασφάλεια των εργαζομένων και της εντατικοποίησης της εργασίας.
Το ατύχημα συνέβη κατά τη διαδικασία των εργασιών στο εργοτάξιο του σταθμού "Αγιά Σοφία" του Μετρό, όπου ένας οικοδόμος τραυματίστηκε στη μέση και μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο "Παπαγεωργίου".
Να τονιστεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει εργατικό ατύχημα κατά τη διάρκεια των εργασιών κατασκευής του Μετρό στη Θεσσαλονίκη, αρκετά από τα οποία δυστυχώς ήταν θανατηφόρα.
Επίσης να σημειωθεί ότι ιδιαίτερα την τελευταία περίοδο (με την ανάληψη του έργου από την κατασκευαστική εταιρεία "ΑΚΤΩΡ") υπάρχει εντατικοποίηση της εργασίας, όπου οι ελάχιστοι πλέον εργαζόμενοι (200 στον αριθμό) αναγκάζονται να δουλεύουν 10ωρα και 12ωρα, εξαιτίας της έλλειψης τεχνικού προσωπικού.
Και η συγκεκριμένη περίπτωση εργατικού ατυχήματος αποτελεί μια ακόμα τραγική απόδειξη των συνεπειών της πολιτικής που ακολουθούν όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις και η σημερινή συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ. Πολιτική που, για την αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου, έχει οδηγήσει στην επιδείνωση των συνθηκών εργασίας, στην εντατικοποίηση της εργασίας, στην έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας, στην παντελή έλλειψη των απαιτούμενων ελέγχων, με αποτέλεσμα την αύξηση των εργατικών ατυχημάτων.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για:
Την άμεση διερεύνηση του εργατικού ατυχήματος και την απόδοση των ευθυνών.
Να γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις προσωπικού με πλήρη εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα στα έργα κατασκευής του Μετρό και να σταματήσει η εντατικοποίηση της εργασίας.

Να γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στους ελεγκτικούς μηχανισμούς, ώστε να υπάρχει συνεχής και αυστηρός έλεγχος, με τη συμμετοχή των εργαζομένων, για τη λήψη όλων των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας από τους εργοδότες στους χώρους δουλειάς».