Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

Φεστιβάλ ΑΕΙ - ΤΕΙ της ΚΝΕ στη Θεσσαλονίκη

Με ιδιαίτερη επιτυχία, ολοκληρώθηκε το Διήμερο Φεστιβάλ ΑΕΙ - ΤΕΙ της ΚΝΕ στη Θεσσαλονίκη


Ιδιαίτερη επιτυχία σημείωσε το πρόγραμμα της δεύτερης ημέρας του Διήμερου Φεστιβάλ της Νομαρχιακής Οργάνωσης ΑΕΙ - ΤΕΙ της Οργάνωσης Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ, στα γρασίδια της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το απόγευμα με επίδειξη Τζούντοαπό το δάσκαλο του Συλλόγου «Ηρακλής» και του ΚΕΘΕΑ, ενώ στο χώρο προβλήθηκε και η ταινία «Κούλε Βάμπε» του Μπρεχτ. Στη συνέχεια φοιτητές και σπουδαστές παρακολούθησαν το εργαστήριο photoshop, ενώ ακολούθησαν μουσικές συναυλίες από σπουδαστικό συγκρότημα και το συγκρότημα της ΚΝΕ.
Στην ομιλία του ο Ζήσης Λυμπερίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ σημείωσε: «Αυτές τις ώρες, ο καθένας καλείται να πάρει απόφαση με ποιον θα πάει και ποιον θα αφήσει. Απέναντι στο μπλοκ των δυνάμεων του κεφαλαίου, να βγει πιο ισχυρό το μέτωπο του αγώνα των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων και της νεολαίας.
Αυτός είναι ο πιο αποτελεσματικός αγώνας και δρόμος. Πριν από όλα αυτά, πρώτα απ' όλα είναι ευθύνη των εργαζομένων και των νέων να υπερασπιστούν τα δικαιώματα και το μέλλον τους.
Να πιστέψουν στη δύναμή τους ότι μπορούν να ανατρέψουν τη λαίλαπα, να χτίσουν μια άλλη κοινωνία που θα έχει στο επίκεντρο τις ανάγκες μας και τα συμφέροντα του λαού».
Η βραδιά συνεχίστηκε με συναυλία του Δημήτρη Σταρόβα και λαϊκό γλέντι.
Την Τετάρτη, οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με τα αποκαλυπτήρια της τιμητικής πλακέτας για το Καπετάν Διαμαντή στο χώρο του Πανεπιστημίου, που τοποθέτησαν το ΚΚΕ και η ΚΝΕ. Την αποκάλυψη έκανε ο γραμματέας της ΝΟ ΑΕΙ - ΤΕΙ Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ, Σωκράτης Μπουντόλος, ο οποίος και καλωσόρισε τους φοιτητές και σπουδαστές που παρευρίσκονταν.
Χαιρετισμό απεύθυνε και ο πρόεδρος του παραρτήματος ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Θεσσαλονίκης, ΚώσταςΣαπρανίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στη ζωή και την πορεία του καπετάν Διαμαντή, καπετάνιου του ΕΛΑΣ.
Η τιμητική πλακέτα αναγράφει: «Στη μνήμη του θρυλικού Διαμαντή (Γιάννη Αλεξάνδρου), μέλους του ΚΚΕ, καπετάνιου του ΕΛΑΣ και διοικητή της 2ης Μεραρχίας του ΔΣΕ, τελειόφοιτου της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, που έπεσε ηρωικά από εχθρικό βόλι την 21η Ιουλίου 1949. "Αν έχεις λείψεις για ό,τι πρέπει, θα 'σαι για πάντα μέσα σε όλα εκείνα που γι' αυτά έχεις λείψει, θα 'σαι για πάντα μέσα σε όλο τον κόσμο. Γιάννης Ρίτσος". ΚΚΕ - ΚΝΕ».
Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν με συζήτηση με θέμα «Από τους πολέμους των εκμεταλλευτών στην κατάργηση της εκμετάλλευσης». Ο Βασίλης Τομπουλίδης, μέλος του Γραφείου της ΟΠ Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ, στην ομιλία του σημείωσε μεταξύ άλλων: «Επιλέγουμε το συγκεκριμένο θέμα όχι τυχαία: Τα σύννεφα του πολέμου πυκνώνουν στην περιοχή. Ο πόλεμος είναι συνέχεια της πολιτικής με άλλα μέσα, δεν είναι κεραυνός εν αιθρία, δεν είναι αποτέλεσμα της δράσης ενός τρελού, όπως θέλουν να παρουσιάσουν τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι νέοι πρέπει να μάθουν την αλήθεια.
Ο πόλεμος γκρεμίζει ό,τι άφησε όρθιο η ειρήνη τους. Είναι φυσικό επακόλουθο, σε ένα σύστημα που βασίζεται στην ατομική ιδιοκτησία, όταν οι αστικές τάξεις των χωρών δεν μπορούν να λύσουν τους ανταγωνισμούς τους με άλλον τρόπο».
Στο κλείσιμο της ομιλίας του, ο Βασίλης Τομπουλίδης κάλεσε σε μαζική συμμετοχή στο 22ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ που θα πραγματοποιηθεί στη Σούδα.
Στη συνέχεια ακολούθησε μουσικό αφιέρωμα από το συγκρότημα της ΚΝΕ με θέμα «Ο Μπρεχτ για τον πόλεμο», συναυλία με τον Λάκη Παπαδόπουλο και λαϊκό γλέντι.
Στο χώρο λειτούργησε εργαστήριο Photoshop με θέμα: «Ο πόλεμός τους σκοτώνει ό,τι άφησε όρθιο η ειρήνη τους»