Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

UEFA: Τέλος και επίσημα η Ευρώπη για ΠΑΟ και ΠΑΣ Γιάννενα


Επισημοποιήθηκε από την UEFA, η ανάκληση της αδειοδότησης (η οποία συνεπάγεται αποκλεισμό από τις φετινές ευρωπαϊκές διοργανώσεις) και οι λόγοι που την επέβαλλαν, για τις ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα και Παναθηναϊκός.
Η σχετική ανακοίνωση, που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας, αναφέρει (μεταξύ άλλων) ότι το σώμα οικονομικού ελέγχου της UEFA κατέληξε «στο συμπέρασμα πως η άδεια που δόθηκε και στις δύο ομάδες από την εθνική ομοσπονδία (ΕΠΟ) δεν συνάδει με τους κανόνες αδειοδότησης της UEFA και με τους κανόνες του "Οικονομικού Ευ Αγωνίζεσθαι" (Financial Fair Play) εξαιτίας της μη εκπλήρωσης των οικονομικών κριτηρίων».
Έτσι, και επίσημα πλέον, εκτίθεται ανεπανόρθωτα η πλειοψηφία των εμπλεκομένων στην διαδικασία και διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος (παραχώρηση άδειας). Δηλαδή οι ΠΑΕ που ισχυρίζονταν, μέχρι χθες, πως είχαν καταθέσει πλήρεις φακέλους, με τους «πράσινους» μάλιστα να υποστηρίζουν ότι θα κάνουν και μηνύσεις.
Η πενταμελής Επιτροπή Εφέσεων Αδειοδότησης (ΕΕΑ), η οποία έκανε δεκτές τις προσφυγές και ανέτρεψε, σύμφωνα με πληροφορίες με ψήφους 5-0, τις αρνητικές αποφάσεις του Πρωτοβάθμιου Οργάνου Αδειοδότησης. Και βέβαια η ΕΠΟ και η Super League που επέλεξαν τα μέλη (3+2 αντίστοιχα) της ΕΕΑ που έδωσαν άδεια που «δεν συνάδει με τους κανόνες αδειοδότησης της UEFA»....
Η ΕΠΟ μάλιστα έχει - και τυπικά πλέον - έναν ακόμα «πονοκέφαλο». Ο Συνεταιρισμός των ΠΑΕ (λόγω των ανταγωνισμών στο εσωτερικό του) της «πέταξε το μπαλάκι», ζητώντας να ξεκαθαρίσει αν η ανάκληση ισχύει και για την Ελλάδα (άρα να εφαρμόσει τις σχετικές ποινές, με περιορισμό μετεγγραφών κλπ).
Στον σχετικό κανονισμό υπάρχουν αντιφάσεις και ασάφειες. Δεδομένο πάντως είναι ότι πριν ξεκινήσει η διαδικασία με απόφαση της Super League, την οποία αποδέχτηκε η ΕΠΟ, τα κριτήρια αδειοδότησης είναι τα ίδια για τις ελληνικές και ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Δηλαδή η άδεια είναι μία, σε αντίθεση με άλλες χώρες που έχουν δύο διαφορετικές. Οι συνέπειες της μη αδειοδότησης αλλάζουν.