Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

Υπουργός Εργασίας: Βασική σύνταξη 360 ευρώ και ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για την ακραία φτώχεια

Tη νέα ασφαλιστική – συνταξιοδοτική φτώχεια περιέγραψε με απόλυτη σαφήνεια ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης. Μιλώντας την Κυριακή το πρωί σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού MEGA, διαβεβαίωσε ότι οι συντάξεις δε θα μειωθούν αλλά θα διατηρηθούν στα ίδια επίπεδα με... «ελάχιστες προσαρμογές».
Ο υπουργός επί της ουσίας παραδέχεται ότι θα
γίνουν «προσαρμογές» και στις κύριες συντάξεις, ενώ είναι βέβαιο ότι με τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και την εκτίμηση των επικουρικών ταμείων ανά τρίμηνο, είναι σίγουρο ότι οι επικουρικές θα δεχτούν σοβαρές μειώσεις. Μάλιστα εξαπέλυσε επίθεση στις όποιες παροχές υπάρχουν μέχρι και σήμερα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι ο εκάστοτε υπουργός Εργασίας «δεν αναλαμβάνει τη θέση για να μετατρέψει το ασφαλιστικό ταμείο σε φιλανθρωπικό, καθώς κάθε μήνα θα πρέπει να εξασφαλίζεται η καταβολή των συντάξεων».
Μάλιστα με νόημα πρόσθεσε ότι «έως τέλος του 2014 δεν υπάρχει η παραμικρή δυνατότητα αναπροσαρμογής, ενώ οι δυνατότητες είναι οριακές», προϊδεάζοντας για τη νέα ασφαλιστική – συνταξιοδοτική ένδεια.
Εκεί που δεν άφησε κανένα περιθώριο παρερμηνείας είναι στην παράθεση του υπολογισμού της κύριας σύνταξης με βάση το νέο σύστημα από τις αρχές του 2015. Για να διαιρέσει τους συνταξιούχους και να δημιουργήσει αυταπάτες διαβεβαίωσε ότι δεν επηρεάζει όσους είναι σήμερα συνταξιούχοι.
«Θα αναπτυχθεί πλήρως σε βάθος 20ετίας» περιέγραψε ο υπουργός και σημειώνεται ότι στη βασική σύνταξη των 360 ευρώ το 2015 προστίθεται ένα ευρώ κάθε χρόνο για να φτάσει στα 375 ευρώ το 2020 και η οποία «χτίζεται» ανάλογα με το εισόδημα. Δηλαδή, μιλάμε για την πλέον επίσημη περιγραφή και ομολογία της απόλυτης εξαθλίωσης που δρομολογείται στο πλαίσιο της ΕΕ και της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου. Προκειμένου να κερδίσει χρόνο η κυβέρνηση και να προσδώσει ένα δήθεν τεχνοκρατικό μανδύα στις προειλλημμένες αντιασφαλιστικές παρεμβάσεις σημείωσε ότι «ξεκάθαρη εικόνα για την κατάσταση των Ταμείων θα υπάρξει στις 15 Νοεμβρίου για πρώτη φορά με τις αναλογιστικές μελέτες που θα απαντήσουν κατά πόσο είναι βιώσιμο το ασφαλιστικό έως το 2060».
Προαλείφοντας για τη συνολική κυβερνητική διαχείριση της πιο ακραίας φτώχειας μέσα από την ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων και επιδιώκοντας τη λαϊκή ενσωμάτωση στα όρια αντοχών των κερδών του κεφαλαίου σε συνδυασμό με την εκπαίδευση στη μείωση των απαιτήσεων ο υπουργός αναφέρθηκε στο περιβόητο πρόγραμμα για Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Τόνισε ότι αρχικά αφορά πολίτες από 13 δήμους της χώρας, μεταξύ των οποίων, την Έδεσσα, Γρεβενά, Καλλιθέα, το Μεσολόγγι, την Τρίπολη, τη Σύρο, τη Σάμο και το δήμο Μαλεβιζίου Κρήτης.
Λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν, όπως είπε την Τρίτη παρουσία και του Πρωθυπουργού. Όπως έγινε γνωστό, προβλέπεται η καταβολή 4.800 ευρώ ετησίως για μία οικογένεια χωρίς εισόδημα με δύο ανήλικα παιδιά, ενώ το πρόγραμμα αφορά και εκείνους που έχουν πολύ χαμηλό εισόδημα καθώς θα λαμβάνουν το εισόδημα που υπολείπεται.
Ο κ. Βρούτσης χαρακτήρισε το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα ως τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση, ενώ όπως είπε οι αιτήσεις θα γίνονται από το Δεκέμβρη με σκοπό οι καταβολές να γίνουν εντός του α' εξαμήνου του 2015.
Το τέλος 2015 αρχές 2016 αναμένεται η πλήρης εφαρμογή. Καραμπινάτη διαχείριση της πιο ακραίας φτώχειας για τους ανθρώπους που ζουν στα όρια της εσχατιάς, ανεξαρτήτως μείγματος διαχείρισης της ίδιας πάντα καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Και μάλιστα το εγγυημένο εισόδημα θα δοθεί σε συνάρτηση με τη δραστική περικοπή και «αναθεώρηση» όλων των προνοιακών και κοινωνικών επιδομάτων.