Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

Α΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης: Απόσυρση των αυξήσεων στα εισιτήρια του ΟΑΣΘ

Την αντίθεσή της στις αυξήσεις στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών από την Τετάρτη 1η Οκτώβρη κατά 25%, εκφράζει σε ψήφισμά της η Α΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης.
Αναλυτικά αναφέρει:
«Στη Θεσσαλονίκη, την πόλη όπου η τετράχρονη πολιτική που εφάρμοσε η κυβέρνηση των μνημονίων
ευθυγραμμιζόμενη με τις επιταγές του κεφαλαίου, ΕΕ και ΔΝΤ, δημιούργησε ρεκόρ ανεργίας (έχει πλησιάσει το 40% και στις γυναίκες και στους νέους έχει ξεπεράσει το 65%), στη Θεσσαλονίκη όπου η επιβίωση είναι μια καθημερινή μάχη, ο ΟΑΣΘ προχώρησε στην αύξηση της τιμής του εισιτηρίου. Οι αυξήσεις αυτές μάλιστα δε θα έχουν κανένα θετικό αντίκτυπο στην ποιότητα των μετακινήσεων - αντιθέτως, τα δρομολόγια προβλέπεται να μειωθούν, ενώ τα δρομολόγια μετά τις 12 μ.μ. έχουν ήδη σταματήσει, με αποτέλεσμα μια πόλη περισσότερων του ενός εκατομμυρίου κατοίκων να μένει το βράδυ χωρίς συγκοινωνία!
Συγκυβέρνηση και ΟΑΣΘ κάνουν ακόμα πιο δυσβάσταχτη την καθημερινότητα εργαζομένων, ανέργων, μαθητών, φοιτητών και όλου του λαού της πόλης που δεν έχει καμιά άλλη επιλογή μετακίνησης καθώς ο ΟΑΣΘ είναι ιδιωτικό μονοπώλιο επιδοτούμενο από το κράτος. Σήμερα για ακόμη μια φορά, προκειμένου να μειώσουν το κόστος των μετακινήσεων για τον κρατικό προϋπολογισμό, οι κυβερνώντες αφήνουν άθικτα τα κέρδη των μετόχων και φορτώνουν το κόστος μέσω των αυξήσεων στους επιβάτες - που στη πλειοψηφία τους ανήκουν στα φτωχότερα λαϊκά στρώματα που δεν διαθέτουν άλλο μέσο μεταφοράς!
Επειδή πιστεύουμε ότι:
• Η υπηρεσία που παρέχουν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είναι κοινωνικό αγαθό, όπως η Υγεία, η Παιδεία, η κατοικία, το ρεύμα, το νερό.
•  Η ελεύθερη πρόσβαση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είναι δικαίωμα για ανέργους και εργαζόμενους και όχι προνόμιο όσων έχουν να πληρώσουν.
•  Οι μεταφορές πρέπει να είναι δημόσιο κοινωνικό αγαθό στην υπηρεσία όλων και όχι μηχανισμός για να βγάζουν κέρδη ιδιώτες.
Ζητούμε
-Απόσυρση των αυξήσεων των εισιτηρίων του ΟΑΣΘ!
-Δωρεάν μετακινήσεις ανέργων, μαθητών, φοιτητών, ευπαθών κοινωνικών ομάδων!
-Δημόσιο, φτηνό και ποιοτικό φορέα μαζικών μεταφορών!».