Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014

Σε ποιους μίλησε την Τρίτη ο Αλέξης Τσίπρας;

Σήμερα το απόγευμα, σε μεγάλο ξενοδοχείο της Αθήνας, πραγματοποιήθηκε η δεύτερη Ετήσια Οικονομική Διάσκεψη της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών (ΕΕΝΕ), με θέμα:«Ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας. Η πορεία προς την ανάπτυξη». Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν πρωτοκλασάτα στελέχη της κυβέρνησης, όπως ο Ευάγγελος Βενιζέλος και
ο Νίκος Δένδιας, ακαδημαϊκοί και μεγαλοκαπιταλιστές. To «παρών» έδωσε φυσικά και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, που συμμετείχε και στην περσινή εκδήλωση.
Ας δούμε κάποια στοιχεία σχετικά με τους διοργανωτές: Η ΕΕΝΕ, όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα της, «ιδρύθηκε το 1987 από Έλληνες επιχειρηματίες που είχαν έντονο ενδιαφέρον για τα κοινά - έξω και πέρα από συντεχνιακά αιτήματα και θέματα. Επιχειρηματίες που ακράδαντα υποστήριζαν ότι η σύγχρονη και υγιής επιχειρηματικότητα είναι πάνω απ' όλα μία γνωστική διαδικασία και μία στάση ζωής». Στο ΔΣ της μετέχουν οι ιδιοκτήτες μεγάλων καπιταλιστικών επιχειρήσεων (π.χ. BCAGroup, Aldemar, Σαρακάκης, Όμιλος Ιατρικού Αθηνών κ.ά.). Είναι σαφές ότι δε μιλάμε για κανένα... ψιλικατζίδικο.
Σε κείμενο που περιγράφει τις βασικές της θέσεις για την οικονομία, δεσπόζουν μια σειρά προτάσεις εξυπηρέτησης της επιδίωξης των καπιταλιστών για αύξηση των κερδών τους, κάποιες από τις οποίες είναι έτσι κι αλλιώς διακηρυγμένοι στόχοι όλων των κομμάτων της αστικής διαχείρισης: Για παράδειγμα, προτείνεται η παραπέρα μείωση της φορολογίας του κεφαλαίου, με«θεσμοθέτηση μεταβατικής φορολόγησης πρόσθετου εισοδήματος με συντελεστή 10%», αλλά και των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών με «μέτρα τα οποία τοποθετούν όρια σε τέτοιους επιπλέον φόρους και εισφορές και επομένως μειώνουν το επιπλέον κόστος για μια επιχείρηση».
Στους σκοπούς της ΕΕΝΕ, σύμφωνα με το καταστατικό της, περιλαμβάνονται: «Η ανάπτυξη της ευρωπαϊκής ιδέας και η διάδοση του ιδεώδους της ενωμένης Ευρώπης στο χώρο των Ελλήνων επιχειρηματιών. Η προβολή της προσφοράς του Έλληνα επιχειρηματία στην κοινωνική ανάπτυξη της χώρας και η διάδοση των αρχών της προοδευτικότητας και της υπευθυνότητας, που διέπουν τη δραστηριότητά του».
Σχετικά με τη δράση της ΕΕΝΕ, το πρώτο - πρώτο που αναφέρεται στην ιστοσελίδα της είναι πως «οργανώνει κλειστές εκδηλώσεις μόνο για μέλη της, προκειμένου να έρχονται αυτά σεφιλική επαφή (!!!) με επίλεκτους εκπροσώπους του πολιτικού και ακαδημαϊκού κόσμου, του συνδικαλιστικού κινήματος και της δημόσιας διοίκησης, με στόχο τηνανεπίσημη και αμφίδρομη ενημέρωση». (Οι υπογραμμίσεις δικές μας). Όλα αυτά βέβαια θυμίζουν λίγο... λέσχη Μπίλντεμπερκ.
Για να δούμε, όμως, τα ονόματα κάποιων από τα πολιτικά πρόσωπα με τα οποία οι εν λόγω επιχειρηματίες έχουν έρθει σε... «φιλικές επαφές» σε γεύματα εργασίας πίσω από κλειστές πόρτες και χωρίς ποτέ να μάθουμε τι συζητήθηκε: Αντώνης Σαμαράς, Ντόρα Μπακογιάννη, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Γιώργος Καρατζαφέρης, Θόδωρος Πάγκαλος, Μάκης Βορίδης, Άδωνις Γεωργιάδης, Άκης Τσοχατζόπουλος και δεκάδες άλλοι ΠΑΣΟΚο-Νεοδημοκράτες.
Ακόμα, η ΕΕΝΕ έχει συμμετάσχει σε εκδήλωση του BrookingsInstitute, προς τιμήν του Γιώργου Παπανδρέου και σε γεύμα που παρέθεσε η εταιρεία Hellenic Land International (ο πρόεδρος της οποίας είναι μέλος της ΕΕΝΕ) προς τιμήν του γνωστού και μη εξαιρετέου George Soros... Στις «εκδηλώσεις μόνο για μέλη», η ΕΕΝΕ έχει υποδεχθεί επίσης τους πρέσβεις κρατών όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα, η Βρετανία, το Ισραήλ, η Γερμανία.
Απ' το 2012, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έγιναν και τα δικά του στελέχη θαμώνες στα σαλόνια των συγκεκριμένων μεγαλοεπιχειρηματιών. Συγκεκριμένα, μόλις 25 μέρες μετά τις εκλογές του Μάη του '12, οΓιάννης Δραγασάκης ήταν ο πρώτος που συμμετείχε σε «γεύμα εργασίας» με τους μεγαλοεπιχειρηματίες της ΕΕΝΕ. Από τότε, έχουν ακολουθήσει, σύμφωνα πάντα με όσα δημοσιεύει η ίδια η ΕΕΝΕ στην ιστοσελίδα της, η Ζωή Κωνσταντοπούλου και ο Γιώργος Σταθάκης. Έτσι αξιοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ το υψηλό ποσοστό που απέσπασε στις εκλογές. Σε σουαρέ και γεύματα εργασίας με διάφορους κηφήνες.
Το ερώτημα είναι προφανές: Τι συζητάνε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στις συγκεκριμένες κλειστές συναντήσεις με τους μεγαλοεπιχειρηματίες; Ποια... «ανεπίσημη» και «πρωτογενή» ενημέρωση τους παρέχουν; Γιατί δεν ενημερώνουν και το λαό για να ξέρει τι σχεδιάζουν πίσω από την πλάτη του; Μήπως συζητάνε για αυξήσεις μισθών; Μήπως συζητάνε για το πώς θα πληρώσουν περισσότερους φόρους οι έχοντες; Μάλλον όχι... Τα παραπάνω αποτελούν άλλη μια απόδειξη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επιλέξει με ποιους είναι. Είναι με το κεφάλαιο και την εξουσία του, την οποία θέλει όσο τίποτα να διαχειριστεί. Να κάτσει δηλαδή στο σβέρκο του λαού για να εξυπηρετήσει αυτούς στους οποίους δίνει συνεχώς διαπιστευτήρια και με τους οποίους συντρώγει σε «μυστικούς δείπνους». Ο λαός δεν μπορεί να περιμένει ούτε την παραμικρή ανακούφιση από τέτοιες, ξένες προς τα συμφέροντά του, δυνάμεις. Έχει το δικό του δρόμο. Οργάνωση, αγώνας και ισχυρό ΚΚΕ παντού!