Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

Δημοκρατική Ενότητα Γονέων Θεσ/νίκης:«Να διασφαλιστεί ΕΔΩ και ΤΩΡΑ ότι δεν θα υπάρξει ούτε ένα παιδί που θα χάσει έστω και μια μέρα φοίτησης στο σχολείο από τα εμπόδια στη μετακίνησή του»

Η Δημοκρατική Ενότητα Γονέων Θεσσαλονίκης εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τη μεταφορά μαθητών του νομού.
«Για μας τους γονείς νόμος είναι το δικαίωμα των παιδιών μας στη μόρφωση και τη ζωή. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να στερήσει αυτό το δικαίωμα από τα παιδιά μας.
Από το υπουργείο, την περιφέρεια, το δήμο μας αναφέρουν ότι το πρόβλημα είναι καθαρά διαδικαστικό!!! Θα λυθεί εντός των ημερών!!! Μέχρι να ξαναδημιουργηθεί!!!
Η κυβέρνηση, εναρμονισμένη πλήρως με την πολιτική της ΕΕ, προσπαθεί να περιορίσει και στο τέλος να καταργήσει το δημόσιο και δωρεάν σχολείο. Με μόρφωση μόνο για λίγους και ημιμάθεια για πολλούς, με κατακόρυφη αύξηση της φροντιστηριακής δαπάνης, παιδική εργασία και σχολική διαρροή. Ο «εξορθολογισμός των δαπανών» φέρνει σχολεία χωρίς δασκάλους, μεταφορά μαθητών, καθαριστές, σχολικούς φύλακες, αναλώσιμα κ.α. . Η «αποκέντρωση» ξεπλένει το κράτος από τις ευθύνες του να παρέχει το δημόσιο αγαθό της μόρφωσης, ενιαία και δωρεάν σε όλα τα παιδιά και τις ρίχνει στις «καλόβολες» περιφέρειες, δήμους και την «τοπική κοινωνία».
Γονείς-μαθητές-εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι διεκδικούμε:

Δημιουργία ενιαίου κρατικού φορέα. Για αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν και ασφαλές σύστημα μεταφοράς των μαθητών στα σχολεία τους με κατάλληλα διαμορφωμένα μέσα μετακίνησης, εξειδικευμένους οδηγούς και συνοδούς και απευθείας κρατική χρηματοδότηση.
Όχι στην αποκέντρωση και τη μεταφορά κεντρικών αρμοδιοτήτων του κράτους στην Τοπική Διοίκηση. Η μεταφορά των μαθητών είναι υποχρέωση του υπουργείου Παιδείας και όχι της Τοπικής Διοίκησης και των γονιών.
Να γίνει υποχρεωτική η κάλυψη από το κράτος της μεταφοράς στο σχολείο για το σύνολο των μαθητών και ανεξάρτητα από χιλιομετρικές αποστάσεις.
Να διασφαλιστεί ΕΔΩ και ΤΩΡΑ ότι δεν θα υπάρξει ούτε ένα παιδί που θα χάσει έστω και μια μέρα φοίτησης στο σχολείο από τα εμπόδια στη μετακίνησή του. Να μη δώσουν οι γονείς ούτε 1 ευρώ για τη μεταφορά των παιδιών τους.
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΟ & ΔΩΡΕΑΝ ΕΝΙΑΙΟ & ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ για όλα τα παιδιά έως τα 18 τους χρόνια.

 Αναλυτικά η ανακοίνωση :