Με τις ψήφους ΝΔ – ΠΑΣΟΚ ψηφίστηκε στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή το νέο φορολογικό νομοσχέδιο με τον τίτλο «Κώδικας φορολογικής διαδικασίας»,
το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων,
κινητών ή ακινήτων, χωρίς δικαστική απόφαση και επιβάλλει πρόστιμα από 100 έως και 1.200 ευρώ για τυπικές φορολογικές παραβάσεις.
Για τη συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου, ακολουθείται η γνωστή διαδικασία εξπρές του κατεπείγοντος και έτσι αύριο, σε μια και μόνη συνεδρίαση, θα ψηφιστεί από το Α’ Θερινό Τμήμα της Βουλής.
Ν. Καραθανασόπουλος: Ένα ακόμα επεισόδιο στην αντιλαϊκή φοροεπιδρομήΤον αντιλαϊκό και βαθύτατα ταξικό χαρακτήρα της συνολικής φορολογικής πολιτικής, στην οποία εντάσσεται και το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, ανέδειξε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος.Τόνισε πως το σύνολο σχεδόν των ρυθμίσεων που περιέχει χαρακτηρίζονται από μια οριζόντια αντιμετώπιση και έφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το γεγονός πως δίνεται η δυνατότητα των φορολογικών μηχανισμών να προχωρούν σε συντηρητικές κατασχέσεις,είτε η οφειλή αφορά 1.000 ή 2.000 ευρώ, είτε αφορά 5 ή 6 εκατ. ευρώ.
Σημείωσε μάλιστα πως αυτός που χρωστά τα λίγα είναι και ο αδύναμος, καθώς ο ισχυρός μπορεί να βρει παράθυρα να αντιμετωπίσει αυτές τις διατάξεις.Κατήγγειλε, επίσης, πως το Ελληνικό Δημόσιο μετατρέπεται σε επίσημο τοκογλύφο, όταν βάζει επιτόκιο 10% σε όποιον χρωστά ένα δίμηνο και επιτόκιο 20% σε όποιον χρωστά για πάνω από ένα χρόνο.
«Πού τον οδηγείτε;
Να πάρει δάνειο με 15% επιτόκιο για ένα χρόνο.
Τον οδηγείτε στο δανεισμό και την υπερχρέωση από το τραπεζικό σύστημα».Ο Ν. Καραθανασόπουλος τόνισε πως μόνο θυμηδία μπορεί να προκαλέσουν οι κυβερνητικοί ισχυρισμοί ότι με την Κωδικοποίηση θα περιοριστεί η φοροδιαφυγή.
Διερωτήθηκε αν με τέτοιου είδους ρυθμίσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν οι τριγωνικές συνδιαλλαγές, οι off shore εταιρείες, η ελευθερία κίνησης κεφαλαίων, εμπορευμάτων και υπηρεσιών, οι φορολογικοί παράδεισοι.Με πρόσχημα τη φοροδιαφυγή, τόνισε, έχουμε ένα ακόμα επεισόδιο στη φοροεπιδρομή απέναντι στα λαϊκά στρώματα και διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις για να επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο η θέση τους.Η τοποθέτηση του υφυπουργού Οικονομικών
Ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης, ισχυρίστηκε πως η κυβέρνηση στέκεται απέναντι στην πολυδαίδαλη φορολογική πραγματικότητα,
με ένα «ρηξικέλευθο και δυναμικό νομοθέτημα», που, σύμφωνα με τον ίδιο, αποτυπώνει μια «νέα» λογική και απομακρύνεται από στερεότυπα και αγκυλώσεις.
Χαρακτήρισε επίσης τον Κώδικα ως αναπτυξιακό εργαλείο, που συνεισφέρει στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το άρθρο για τις κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων, ισχυρίστηκε πως έχει ειδικό σκοπό, αφορά εξαιρετικές περιπτώσεις και «δεν αφορά τον κάθε Έλληνα, την πλατιά μάζα».
Οι τοποθετήσεις των εισηγητών των άλλων κομμάτων
Ο εισηγητής της ΝΔ, Απόστολος Βεσυρόπουλος, υπερασπίστηκε την κατεπείγουσα διαδικασία συζήτησης του νομοσχεδίου, λέγοντας πως αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου. Ισχυρίστηκε, παράλληλα, πως επικυρώνει ένα σαφές φορολογικό πλαίσιο και δήλωσε πως για την κυβέρνηση, προέχει να διαμορφωθεί «μια συλλογική φορολογική συνείδηση».
Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο Δημήτρης Γελαλής άσκησε κριτική στη φορολογική πολιτική της κυβέρνησης πως δεν είναι απλή και σταθερή καθώς έρχεται και νέο νομοσχέδιο με φορολογικές διατάξεις το Σεπτέμβρη. Στάθηκε επίσης στις υπερεξουσίες που δίνονται στο γενικό γραμματέα Εσόδων, λέγοντας πως ο Θ. Θεοχάρης θα μετατραπεί σε «δεύτερο τσάρο».Υπερψηφίζοντας το νομοσχέδιο, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Φίλιππος Σαχινίδης, σχολίασε πως συζητείται σε μια περίοδο που καταγράφεται υστέρηση εσόδων. Ζήτησε να υπάρξουν ρυθμίσεις για να διευκολυνθεί ο «συγχρονισμός» των φορολογικών βαρών με το συμπιεσμένο - όπως το χαρακτήρισε - εισόδημα.Κατά του φορολογικού νομοσχεδίου, τάχθηκε ο Παύλος Χαϊκάλης, βουλευτής τωνΑνεξάρτητων Ελλήνων, τονίζοντας πως αρκετοί μικροοφειλέτες θα χάσουν τα σπίτια τους και θα αυξηθούν οι αυτοκτονίες. Πρότεινε, επίσης, τη θέσπιση ειδικού λογαριασμού φοροοφειλετών και αποπληρωμή οφειλών σε 300 δόσεις.Ο Δημήτρης Αναγνωστάκης, εκ μέρους της ΔΗΜΑΡ, διερωτήθηκε γιατί η κυβέρνηση επιλέγει τη διαδικασία του κατεπείγοντος σε ένα νομοσχέδιο που αποτελεί Κώδικα και, όπως είπε, «εκ των προτέρων είναι αποδεκτός». Τόνισε, επίσης, πως η ΔΗΜΑΡ θα ήθελε να πει ορισμένα καλά στοιχεία για τον Κώδικα, αλλά η κυβέρνηση της «στερεί» αυτή τη δυνατότητα με τις τακτικές και τις πρακτικές που ακολουθεί.
πηγη:902.gr