Από το 2003 το ΚΚΕ είχε αναδείξει το θέμα της δράσης της ΜΚΟ ΙΜΙ (International Mine Initiative – Διεθνής Πρωτοβουλία για τις Νάρκες), στελέχη της οποίας διώκονται για αδικήματα που προκάλεσαν ζημία εκατομμυρίων ευρώ στο ελληνικό δημόσιο και τη χρηματοδότηση της οργάνωσης για ένα πρόγραμμα αποναρκοθέτησης σε Βοσνία, Λίβανο και Ιράκ.
Ο «Ριζοσπάστης» στο πρωτοσέλιδο του και στα ρεπορτάζ του ενημέρωνε για τη δράση της συγκεκριμένης ΜΚΟ όπως επίσης και με Ερωτήσεις που είχε καταθέσει το ΚΚΕ στη βουλή.
- Στις 12 Δεκέμβρη 2003 ο «Ριζοσπάστης» διατύπωνε πρωτοσέλιδα την ερώτηση για τη δράση της συγκεκριμένης οργάνωσης καθώς στον διεθνή Τύπο είχαν εμφανιστεί φωτογραφίες στελεχών της με λεζάντα ότι πρόκειται για Έλληνες στρατιώτες στο Ιράκ.
- Στις 13 Δεκέμβρη 2003 η εφημερίδα αποκάλυπτε ότι πρόκειται για την ΜΚΟ ΙΜΙ.
- Στις 14 Δεκέμβρη 2003 επανήλθε με περισσότερα στοιχεία.
Από τις αποκαλύψεις του «Ριζοσπάστη» προέκυπτε ότι η συγκεκριμένη οργάνωση λειτουργούσε ως προβιά για τη συμμετοχή της Ελλάδας στην κατοχή του Ιράκ. Στην χρηματοδότησή της μάλιστα εμπλέκονταν και
ελληνικές εταιρείες που φιλοδοξούσαν να πάρουν μέρος στη λεηλασία του Ιράκ. Επίσης, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, η οργάνωση αυτή είχε συνεργαστεί και με τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις στο πλαίσιο σήμανσης ναρκοπεδίων στον Έβρο. Τέλος, όπως αναφερόταν στην ιστοσελίδα της εκείνη την περίοδο, αποτελούνταν από 100 άνδρες, διασπαρμένους σε 20 ομάδες.
ελληνικές εταιρείες που φιλοδοξούσαν να πάρουν μέρος στη λεηλασία του Ιράκ. Επίσης, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, η οργάνωση αυτή είχε συνεργαστεί και με τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις στο πλαίσιο σήμανσης ναρκοπεδίων στον Έβρο. Τέλος, όπως αναφερόταν στην ιστοσελίδα της εκείνη την περίοδο, αποτελούνταν από 100 άνδρες, διασπαρμένους σε 20 ομάδες.
Σε παρέμβασή της στην πρωινή εκπομπή του «AΝΤ1» η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη αναφέρθηκε στο ρόλο της ΜΚΟ που κατηγορείται για απάτη 9 εκατομμυρίων ευρώ που έλαβε από το υπουργείο Εξωτερικών.
Στις 16 Δεκέμβρη 2003 βουλευτές του ΚΚΕ, στο πλαίσιο συνεδρίασης της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, ρώτησαν ευθέως τον τότε υπουργό Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου για τη συγκεκριμένη οργάνωση. Ο Γ. Παπανδρέου απάντησε ότι πρόκειται για ελληνική οργάνωση, έχει σημαντική δραστηριότητα, ενώ δεν παρείχε καμιά πληροφόρηση για τη χρηματοδότηση της οργάνωσης.
Παραθέτουμε, από τα πρακτικά της συνεδρίασης της επιτροπής, το απόσπασμα με τις ερωτήσεις των βουλευτών του ΚΚΕ και την απάντηση του υπουργού Εξωτερικών.
Λιάνα Κανέλλη: «Θα ήθελα τη γνώμη του Υπουργού Εξωτερικών και το ποσό με το οποίο χρηματοδοτείται η οργάνωση για τις νάρκες, είναι η περιβόητη ΙΜΙ η οποία δραστηριοποιείται αυτή τη στιγμή στη Βοσνία και μετέχουν Έλληνες που αποναρκοθετούν, ως μέλη μη κυβερνητικής οργάνωσης. Θέλω να ξέρω αν η ΙΜΙ χρηματοδοτείται ως μη κυβερνητική οργάνωση από το υπουργείο Εξωτερικών και με τι ποσό».
Αντώνης Σκυλλάκος: Επίσης θα αναφερθώ στη μη κυβερνητική οργάνωση που τη χρηματοδοτείτε ως Υπουργείο Εξωτερικών και μαζεύει νάρκες από το Ιράκ. Η επίκληση ανθρωπιστικών λόγων δεν μπορεί να ισχύσει εδώ διότι οι δυνάμεις αντίστασης στο Ιράκ είναι κατά μιας παρανόμου κατοχής. Θα συνεχίσετε να χρηματοδοτείτε αυτή τη μη κυβερνητική οργάνωση, διότι βλάπτει και πολιτικά τη χώρα. Ζητούμε να σταματήσει η χρηματοδότηση και να ανακληθεί αυτό το σώμα.
Γ. Παπανδρέου: «Σ’ ό,τι αφορά τη ΜΚΟ, είναι ελληνική και λειτουργεί υπό την εποπτεία και την καθοδήγηση του Κέντρου Αποναρκοθέτησης του ΟΗΕ με απόλυτη διαφάνεια στο έργο της. Έχει τρία έργα κάνει: α) Βοσνία-Ερζεγοβίνη 1,6 εκατομμύρια ευρώ, β) Λίβανος (2 έργα) 1,7 εκατομμύρια ευρώ και γ) Νότιο Ιράκ 1 εκατομμύριο ευρώ.
Έχει βραβευθεί από την Κυβέρνηση του Λιβάνου για τη σημαντική δουλειά που έχει κάνει. Βεβαίως, όλα αυτά τα στοιχεία είναι στη διάθεσή σας. Έχουμε και την ετήσια τακτική έκθεση για όλες τις δραστηριότητες. Αν υπάρχουν καταγγελίες, καλό είναι να τις γνωρίζουμε. Απ’ ό,τι ξέρω αυτός ο οργανισμός έχει μία σημαντική δραστηριότητα».
Και το 2007 το ΚΚΕ κατέθεσε Ερώτηση για ΜΚΟ
Το θέμα είχε φέρει την Παρασκευή 14 Δεκέμβρη 2007 ο Γιώργος Μαυρίκος με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε, ως βουλευτής του ΚΚΕ, η οποία αναφερόταν στο θέμα της αδιαφανούς χρηματοδότησης των ΜΚΟ.
Στην τοποθέτησή του ο Γ. Μαυρίκος στη Βουλή είχε αναφερθεί στο παράδειγμα της ΜΚΟ «Κιβωτός», που εκείνη την χρονιά είχε αποκαλυφθεί στη Γαλλία ότι έκανε εμπόριο παιδιών από το Τσαντ, ενώ στη συνέχεια μίλησε για τα επτά εκατομμύρια που πήρε ΜΚΟ της Εκκλησίας και έξι εκατομμύρια άλλη Οργάνωση για την αποναρκοθέτηση διάφορων περιοχών.
Απαντώντας, ο -τότε- αρμόδιος υφυπουργός Εξωτερικών Π. Δούκας παραδέχτηκε ότι αρκετοί επιτήδειοι συστήνουν τέτοιες οργανώσεις μόνο και μόνο για να εισπράξουν δημόσιο χρήμα. Είχε μάλιστα προαναγγείλει αυστηρούς ελέγχους στις ΜΚΟ και είχε πει ότι μια από τις προϋποθέσεις για τη χρηματοδότηση «είναι να έχουν εξασφαλίσει από τον ιδιωτικό τομέα το 50% του ποσού που ζητάνε από την κυβέρνηση».