Κάλεσμα στα σωματεία, τις Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα να αποφασίσουν συλλαλητήρια σε όλη την Ελλάδα την Πέμπτη 22 Οκτώβρη και απεργία στις 12 Νοέμβρη, απευθύνει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο.
Η Εκτελεστική Γραμματεία που συνεδρίασε το Σάββατο, συζήτησε και κατέληξε στο σχεδιασμό δράσης για το επόμενο διάστημα, μπροστά στο νέο κύμα μέτρων που ετοιμάζουν σε βάρος της εργατικής τάξης και του λαού κεφάλαιο, κυβέρνηση και ΕΕ.
Οπως όλα δείχνουν, μέχρι τέλος Οκτώβρη - αρχές
Νοέμβρη θα γίνει προσπάθεια να περάσουν τα ονομαζόμενα προαπαιτούμενα της συμφωνίας του Αυγούστου. Πρόκειται για σκληρά μέτρα στην Κοινωνική Ασφάλιση, τα Εργασιακά, τη φορολογία, τις ιδιωτικοποιήσεις, που μονιμοποιούν την επίθεση σε ό,τι έχει απομείνει όρθιο.
Η μέρα που επιλέχτηκε για τα συλλαλητήρια, είναι μέσα στην περίοδο που θα συζητιούνται τα μέτρα. Απ' αυτή τη σκοπιά, δίνει τη δυνατότητα για κλιμάκωση μέχρι την ψήφιση των σχετικών νόμων στη Βουλή. Σε κάθε περίπτωση, το ταξικό κίνημα παραμένει σε ετοιμότητα για την περίπτωση που αιφνιδιαστικά η κυβέρνηση φέρει για ψήφιση στη Βουλή τα μέτρα νωρίτερα.
Οπως ειπώθηκε στη συνεδρίαση, «ετοιμότητα σημαίνει δουλειά προετοιμασίας χωρίς χρονοτριβή». Δηλαδή, χωρίς να χάνεται λεπτό, να μπούνε στη μάχη όσο γίνεται περισσότερες δυνάμεις, για να προετοιμαστεί η εργατική τάξη για μεγάλες αναμετρήσεις και να δοθεί άμεση αγωνιστική απάντηση.
Αξιοποίηση της θετικής πείρας
Για την οργάνωση των συλλαλητηρίων και της απεργίας, σημειώθηκε ότι χρειάζεται να αξιοποιηθεί η θετική πείρα από την προετοιμασία προηγούμενων κινητοποιήσεων, κυρίως από την οργάνωση του πανελλαδικού συλλαλητηρίου την 1η Νοέμβρη 2014, που βασίστηκε στη συστηματική δουλειά για τη συσπείρωση δυνάμεων και τη δημιουργία αγωνιστικού κλίματος από τα κάτω.
Ετσι, τόσο στην εισήγηση, όσο και στη συζήτηση που ακολούθησε, τονίστηκε η ανάγκη «να επιμείνουμε στις μαζικές συλλογικές διαδικασίες στο κίνημα, στη συζήτηση, στη λήψη της απεργιακής απόφασης. Με το κάλεσμα του ΠΑΜΕ να απευθυνθούμε στα σωματεία που είμαστε μειοψηφία και είχαν πάρει αποφάσεις συμμετοχής στα προηγούμενα συλλαλητήρια. Να επιδιώξουμε αυτός ο κατάλογος να μεγαλώσει.
Ολοι οι κλάδοι να σχεδιάσουν γρήγορα και με οργανωμένο τρόπο, να θέσουν τις προτάσεις μας για συζήτηση στα ΔΣ και να γίνει συζήτηση όπου είμαστε μειοψηφία. Η οργάνωση κατά κλάδο για το πώς θα δουλέψουμε εκεί που είμαστε μειοψηφία, είναι σημαντική υπόθεση. Να επιδιώξουμε να γίνει ουσιαστική συζήτηση στα ΔΣ, στις Γενικές Συνελεύσεις, να πουν γνώμη οι εργαζόμενοι, να πάρουν ευθύνη στην οργάνωση, στην υλοποίηση των αποφάσεων».
Δουλειά για τη συσπείρωση δυνάμεων
Με βάση τα παραπάνω, εκτιμήθηκε ότι πρέπει να ενταθεί η προσπάθεια για την απόσπαση δυνάμεων, για τη δημιουργία ρηγμάτων στο μπλοκ των συνδικαλιστικών πλειοψηφιών στο κίνημα. Οπως ειπώθηκε εισηγητικά, χρειάζεται «σχεδιασμένη προσεκτική τακτική και πλατύ άνοιγμα σε κόσμο που δε συμφωνεί σε όλα μαζί μας, μας εκτιμά, δείχνει διάθεση συμπόρευσης σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό.
Βάζουμε στόχους, όλη αυτή την περίοδο, για τη διεύρυνση του ΠΑΜΕ με νέες δυνάμεις. Υπάρχουν εργαζόμενοι και συνδικαλιστές που δεν είναι ξεπουλημένοι, έχουν βέβαια μέχρι σήμερα υπηρετήσει άλλες δυνάμεις, αλλά προσβλέπουν στο ΠΑΜΕ. Ανοίγουμε όλο αυτό το διάστημα πιο αποφασιστικό πόλεμο με τους εργατοπατέρες στη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ, προβάλλοντας την ανάγκη για ένα κίνημα ικανό να αντιμετωπίσει την επίθεση που έρχεται.
Επιδίωξή μας είναι οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ να πρωτοστατήσουν, με στόχο να γεννιούνται εστίες αντίστασης παντού. Σε κάθε εστία αγώνα να εκφράζεται η αλληλεγγύη, με άμεσο πρακτικό τρόπο να επιδιώκουμε, όσο είναι δυνατό κάθε φορά, να γίνεται κέντρο συντονισμού δυνάμεων».