Με εντατικούς ρυθμούς προχωρά η κυβέρνηση την ολοκλήρωση των ιδιωτικοποιήσεων. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Π. Σκουρλέτης, είχε συνάντηση με εκπροσώπους της αζέρικης εταιρείας «Socar» και τον πρέσβη του Αζερμπαϊτζάν, για το θέμα της πώλησης του ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου), συμφωνία που είχε κλείσει η κυβέρνηση Σαμαρά. Η ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης βρίσκεται από τις αρχές του χρόνου υπό εξέταση από τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για το εάν τηρούνται οι κοινοτικοί κανόνες
περί ανταγωνισμού. Στη συνάντηση εκτιμήθηκε ότι η διαδικασία ελέγχου εξελίσσεται ομαλά και ταυτόχρονα εκφράστηκε η «βούληση για ενίσχυση της ενεργειακής συνεργασίας με την Ελλάδα».
περί ανταγωνισμού. Στη συνάντηση εκτιμήθηκε ότι η διαδικασία ελέγχου εξελίσσεται ομαλά και ταυτόχρονα εκφράστηκε η «βούληση για ενίσχυση της ενεργειακής συνεργασίας με την Ελλάδα».
Οπως διέρρευσε στον Τύπο, η αζέρικη κρατική εταιρεία αερίου δείχνει αποφασισμένη να εισέλθει στην ευρωπαϊκή ενεργειακή αγορά και να αποκτήσει τον ΔΕΣΦΑ, ακόμη κι αν χρειαστεί να μειώσει το ποσοστό που θα κατέχει, από το 66%, έναντι 400 εκατ. ευρώ που προέβλεπε η αρχική συμφωνία, στο 49%, ώστε να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Για την απόκτηση του υπόλοιπου 17%, εταιρείες από Βέλγιο, Ολλανδία και Νορβηγία φέρονται να έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους.
Στη συνάντηση συζητήθηκε επίσης και το ζήτημα του αγωγού φυσικού αερίου TAP, έργο στο οποίο συμμετέχει η «Socar», η πρόοδος που έχει σημειωθεί μέχρι σήμερα και τα αντισταθμιστικά οφέλη που διεκδικεί η ελληνική πλευρά. Νέα συνάντηση για την πορεία του TAP αναμένεται να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη βδομάδα με στελέχη του διοικητικού συμβουλίου της κοινοπραξίας.
Τα αεροδρόμια
Την ίδια στιγμή, εκπρόσωπος της γερμανικής «Fraport», που σε κοινοπραξία με την εταιρεία «Slentel Ltd», συμφερόντων Κοπελούζου, ανακηρύχτηκε προτιμητέος επενδυτής για την παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας, με δηλώσεις του στο «Reuters» αποκάλυψε ότι διεξάγονται «πολύ εντατικές συνομιλίες με την Ελλάδα» για την υλοποίηση της συμφωνίας και πρόσθεσε ότι οι τελικές υπογραφές μπορεί να μπουν σε τρεις έως έξι μήνες.
Τέλος, εντατικές είναι οι συνομιλίες της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου με την «Eldorado Gold» για τη συνέχιση της εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές, καθώς χτες υπήρξε συνάντηση του Π. Σκουρλέτη με το διευθύνων σύμβουλο της εταιρείας, Πολ Ράιτ, με τη συμμετοχή επίσης εκπροσώπων της «Ελληνικός Χρυσός» και της ΑΚΤΩΡ. Σήμερα συζητείται στο Συμβούλιο της Επικρατείας η αίτηση της «Ελληνικός Χρυσός» για την ακύρωση της απόφασης του υπουργείου Περιβάλλοντος να διακοπούν οι εργασίες της εταιρείας στις Σκουριές.