Στο κλείσιμο της συμφωνίας για τα 13 προαπαιτούμενα αντιλαϊκά μέτρα, ανάμεσα τους και τα «κόκκινα» δάνεια, προχώρησαν η κυβέρνηση και οι «θεσμοί».
Την ανακοίνωση έκαναν οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος και Οικονομίας Γ. Σταθάκης μετά τη συνάντησή τους το βράδυ της Παρασκευής, με τους εκπροσώπους του κουαρτέτου.
Με βάση το σχεδιασμό της κυβέρνησης,
το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα είναι πολύ πιθανό να κατατεθεί τις επόμενες ώρες στη Βουλή. Το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί με την γνωστή απαράδεκτη διαδικασία του κατεπείγοντος την Τρίτη. Στη συνέχεια το Euroworking Group θα εγκρίνει τη χορήγηση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ.
Το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει τις διατάξεις για τα «κόκκινα» δάνεια, το νέο πλαίσιο λειτουργίας του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, το νέο μισθολόγιο στο δημόσιο και τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα.
Και τα στεγαστικά δάνεια στα «κοράκια»
Η συμφωνία ανάβει το πράσινο φως για να δοθούν τα «κόκκινα» δάνεια, ακόμα και τα στεγαστικά, σε άλλα «κοράκια» και «επενδυτές». Αυτό θα γίνει σε δύο φάσεις.
Τα «κόκκινα» δάνεια μεγάλων επιχειρήσεων και τα στεγαστικά δάνεια που δεν συνδέονται με την πρώτη κατοικία θα δοθούν άμεσα σε funds. Η πώληση των υπόλοιπων κατηγοριών (δάνεια πρώτης κατοικίας, καταναλωτικά και δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων) θα παγώσει μέχρι τις 15 Φλεβάρη 2016. Ωστόσο, μετά τις 15 Φλεβάρη θα ισχύσει νέο πλαίσιο για την διαχείριση και αυτών των «κόκκινων» δανείων, το οποίο θα διαπραγματευτεί η κυβέρνηση με τους «θεσμούς».
Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων
Η συμφωνία περιλαμβάνει μια στρατηγική έκθεση για τη μορφή του Ταμείου, η οποία σταδιακά θα μετατραπεί σε νόμο. Στην παρούσα φάση δεν θα εξεταστεί ο στόχος της συλλογής 50 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις.
Στον έλεγχο του νέου Ταμείου θα περάσουν το ΤΑΙΠΕΔ, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αλλά και όλα τα περιουσιακά στοιχεία του κράτους. Για την διαχείριση των κρατικών περιουσιακών στοιχείων που θα βγουν στο σφυρί, θα δημιουργηθούν επιμέρους διευθύνσεις στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων. Στο πενταμελές Διοικητικό Συμβούλιό του θα συμμετέχουν τρεις εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης και δύο των δανειστών.
Ιδιωτικοποίηση ΑΔΜΗΕ
Ο ΑΔΜΗΕ θα διαχωριστεί από τη ΔΕΗ και θα δημιουργηθεί μια νέα εταιρεία για τη μεταφορά ενέργειας. Το κράτος θα κρατήσει το 51%, ενώ το 49% θα δοθεί σε ιδιωτικούς ομίλους μέσω του χρηματιστηρίου και μέσω της εξεύρεσης «στρατηγικού επενδυτή» που θα είναι ευρωπαϊκή εταιρεία.
Για το μάνατζμεντ, η φόρμουλα που συμφωνήθηκε προβλέπει ότι το κράτος θα έχει την πλειοψηφία στο Διοικητικό Συμβούλιο, αλλά ο διευθύνων σύμβουλος θα επιλέγεται σε συμφωνία με τον «στρατηγικό επενδυτή».