Μαχητική και μαζική συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια πορεία και παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας πραγματοποίησαν το πρωί συμβασιούχοι εργαζόμενοι των Δήμων, αντιδρώντας στην απόφαση του Φορέα να στραφεί δικαστικά ενάντια στην απόφαση για την παράταση
της παραμονής τους στην εργασία μέχρι το τέλος του 2016.
Η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της στάσης εργασίας που είχε εξαγγείλει απ τις 8 π.μ. εως τις 12 μ., ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Θεσσαλονίκης μαζί με το συντονιστικό των εργαζομένων στα 8μηνα. Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκε ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.
Σήμερα στα δικαστήρια συζητήθηκε η προσφυγή που κατέθεσε ο ΦΟΔΣΑ με την οποία ζητούσε την έκδοση προσωρινής διαταγής προκειμένου να του επιτραπεί να μην αποδέχεται την εργασία των 85 συμβασιούχων (παρατασιούχων) μέχρι την εκδίκαση της κύριας αγωγής με την οποία στρέφεται ενάντια στην παράταση των συμβάσεών τους, επικαλούμενος μάλιστα λόγους αντισυνταγματικότητας του νόμου.
Το δικαστήριο δεν ικανοποίησε το αίτημα του ΦΟΔΣΑ και παρέπεμψε το θέμα στη συζήτηση της κύριας αγωγής. Αυτό σημαίνει ότι ο ΦΟΔΣΑ, μέχρι τότε, υποχρεούται να απασχολεί τους 85 συμβασιούχους των οποίων οι συμβάσεις πήραν παράταση αλλά και να προσλάβει, μέχρι 31/12/2015, με 8μηνη σύμβαση και τους 125 εργαζόμενους που προκρίθηκαν μέσα από σχετικό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.
Ο ΦΟΔΣΑ επικαλείται ότι τα οικονομικά του δεν του επιτρέπουν να απασχολεί και τους 210 εργαζόμενους, ενώ την ίδια ώρα οι εργαζόμενοι αποκαλύπτουν ότι οι Διευθυντές του Φορέα, με έγγραφό τους, σημειώνουν ότι είναι αναγκαίοι όλοι, παλιοί και νέοι συμβασιούχοι, για τη λειτουργία του ΦΟΔΣΑ.
Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι ο ΦΟΔΣΑ, με την προσφυγή του στα δικαστήρια, επί της ουσίας παίζει το ρόλο του «λαγού» για λογαριασμό όλων των Δήμων. Οι ίδιοι, δεν μπαίνουν στη λογική διαχωρισμών των εργαζομένων, διεκδικούν να παραμείνουν όλοι οι παλιοί συμβασιούχοι στη δουλειά τους και να προσληφθούν και όσοι πέρασαν μέσω ΑΣΕΠ, απαιτούν μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους και παλεύουν ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις.
Την Τετάρτη, στις 7 μ.μ., πραγματοποιούν σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης προκειμένου να καθορίσουν τα επόμενα αγωνιστικά τους βήματα.