Δευτέρα 5 Μαΐου 2014

Φοιτητικές-Σπουδαστικές εκλογές:Στις 7 Μάη ενισχύουμε τα ψηφοδέλτια της Πανσπουδαστικής ΚΣ

Την Τετάρτη 7 Μάη θα διεξαχθούν οι εκλογές για τα όργανα των φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων της χώρας. Πολλοί νέοι και νέες που σπουδάζουν σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, ίσως αναρωτιούνται: «Τι με ενδιαφέρει αυτό εμένα;» ή «Τι θα κριθεί από αυτές; Δεν είναι απλά ένα πανηγυράκι;». Κάθε νέος και νέα που έχει αυτά τα ερωτήματα, ας σκεφτεί το εξής: Με την επιλογή του στις φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές μπορεί να υπερασπιστεί τις σπουδές και το μέλλον του. Γιατί οι φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι είναι οι ίδιοι οι φοιτητές και οι σπουδαστές, είναι η κοινή συλλογική δράση τους. Είναι τα όνειρα, οι ανάγκες, οι διεκδικήσεις τους. Είναι η ανταλλαγή απόψεων και αγωνιών για το παρόν και το μέλλον τους. Είναι οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποί τους. Μπορούν να γίνουν η δύναμή τους. Γι' αυτό οι εκλογές για τα όργανα των συλλόγων έχουν σημασία και μπορούν να γίνουν υπόθεση των ίδιων των φοιτητών και των σπουδαστών.
Ακόμα και αυτοί που σκέφτονται να μη συμμετάσχουν λόγω άσχημων φαινομένων, με τη συμμετοχή τους μπορούν να τ' αλλάξουν.
Τι θα σημάνει η ενίσχυση της Πανσπουδαστικής ΚΣ
Αυτό που κρίνεται στις 7 Μάη είναι το αν, με ενίσχυση των ψηφοδελτίων της Πανσπουδαστικής ΚΣ:


Θα δυναμώσει η κοινή συλλογική δράση των σπουδαστών για επαρκή χρηματοδότηση των ιδρυμάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό, για επιστροφή των αποθεματικών τους που «κουρεύτηκαν».
Θα δυναμώσουν οι διεκδικήσεις για δωρεάν σίτιση, στέγαση, μετακίνηση, βιβλία, αναλώσιμα, για ανέγερση νέων εστιών ώστε κανένας να μην πληρώνει ένα σκασμό λεφτά για να σπουδάσει.
Θα δυναμώσει η κοινή συλλογική δράση των σπουδαστών ώστε να μην είναι αυτοί και οι οικογένειές τους πελάτες που πληρώνουν τα πάντα.
Θα δυναμώσουν οι διεκδικήσεις για επιστημονική γνώση και ειδίκευση υψηλού επιπέδου. Για Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν.
Θα δυναμώσει η κοινή συλλογική δράση των σπουδαστών για να αποτελεί το πτυχίο τη μοναδική προϋπόθεση για δουλειά χωρίς να χρειάζονται ένα κάρο πανάκριβα μεταπτυχιακά και πιστοποιητικά.
Θα δυναμώσουν οι διεκδικήσεις για έρευνα στην υπηρεσία των κοινωνικών και λαϊκών αναγκών και όχι των μονοπωλίων.
Θα δυναμώσει η κοινή συλλογική δράση των σπουδαστών για σταθερή δουλειά για όλους με αξιοπρεπή μισθό και εξασφαλισμένα εργασιακά δικαιώματα πάνω στο επιστημονικό αντικείμενο.


Οι χιλιάδες νέοι και νέες που συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια της ΠΚΣ, πρωτοστάτησαν το προηγούμενο διάστημα ώστε να οργανωθεί η πάλη γι' αυτές τις διεκδικήσεις.
Εχει σημασία να καταδικαστούν οι θέσεις των άλλων δυνάμεων
Κρίνεται ακόμα σ' αυτές τις εκλογές το αν θα γίνει ένα σημαντικό βήμα για να καταδικαστούν οι προτάσεις και οι απόψεις της ΔΑΠ, αλλά και της ΠΑΣΠ που είναι προς όφελος των επιχειρηματιών και ενάντια στις ανάγκες των φοιτητών και των σπουδαστών. Δηλαδή η ιδιωτική χρηματοδότηση για να κάνουν οι ιδιώτες τσιφλίκι τους τις υποδομές, το περιεχόμενο σπουδών και έρευνας. Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Η πλήρης παράδοση της φοιτητικής μέριμνας σε ιδιώτες, όπως οι εστίες. Η πλήρης μετατροπή των ιδρυμάτων σε επιχειρήσεις που πουλάνε μέχρι και τις θέσεις στις αίθουσες. Η έρευνα για την αύξηση των κερδών των μονοπωλίων. Τα φοιτητικά δάνεια για να έχουν από τα 18 τη θηλιά των τραπεζών στο λαιμό τους. Τα σεμινάρια με πιστοποιητικά παρακολούθησης αντί για υψηλού επιπέδου επιστημονική μόρφωση, που προσφέρουν εφήμερη κατάρτιση και άθροισμα σκόρπιων δεξιοτήτων, ώστε οι νέοι να είναι καλύτερα προετοιμασμένοι να συναντήσουν τη διαρκή περιπλάνηση και ανασφάλεια, την ανεργία, τα ψίχουλα των 400 ευρώ για μερικούς μήνες. Η ένταση της καταστολής ενάντια στο φοιτητικό κίνημα.
Κρίνεται, επίσης, το αν θα καταδικαστούν οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, θέσεις διαχείρισης της σημερινής άθλιας κατάστασης που βιώνουν οι νέοι στις σπουδές και τη ζωή τους, για τις οποίες από κοινού δουλεύουν τα «σιαμαία» ΑΡΕΝ - ΕΑΑΚ. Θέσεις που προκύπτουν από το ότι υπερασπίζονται το σημερινό αστικό πανεπιστήμιο που τόσες και τόσες δυσκολίες προκαλεί στους φοιτητές και τις οικογένειές τους. Οπως για παράδειγμα η θέση των ΕΑΑΚ στο ΣΕΜΦΕ του ΕΜΠ που ζητούν μείωση των υποχρεωτικών μαθημάτων και αύξηση των «επιλογής» για να μην υπάρχει «εντατικοποίηση», πράγμα που οδηγεί σε μεγαλύτερη εξατομίκευση του πτυχίου. Οπως το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συμφωνεί με την ύπαρξη ιδιωτικών μαγαζιών της γνώσης όπως τα κολέγια και μάλιστα κάνει συστάσεις στον υπουργό Παιδείας να προσέξει να μην παραβιάσει την Οδηγία 2005/36/ΕΚ της ΕΕ που δεν αναγνωρίζει τα κολέγια χωρών εκτός ΕΕ (αλλά αναγνωρίζει κανονικά τα εντός ΕΕ!).
Χρειάζεται ψήφος για ζωντανούς, αγωνιστικούς συλλόγους...
Κρίνεται το αν, με ενίσχυση των ψηφοδελτίων της Πανσπουδαστικής ΚΣ, θα γίνει βήμα για αγωνιστικούς, ζωντανούς φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους που αντιστέκονται στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Ανώτατη Εκπαίδευση, στη λαϊκή οικογένεια, στο μέλλον των φοιτητών και των σπουδαστών. Που με τους αγώνες τους καθυστερούν μέτρα, αναστέλλονται νόμοι, αποσπώνται έστω προσωρινές κατακτήσεις. Μια σημαντική αλλαγή των συσχετισμών υπέρ των δυνάμεων της ρήξης, η αγωνιστική αναζωογόνηση του φοιτητικού κινήματος, θα είναι πραγματικά προβλήματα, σφήνες γι' αυτούς που ευθύνονται για τα προβλήματα που ζουν οι φοιτητές. Σύλλογοι με συχνές και μαζικές γενικές συνελεύσεις με πραγματική συζήτηση. Που παίρνουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες για κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές και οι οικογένειές τους. Σύλλογοι σε σταθερή επαφή με το εργατικό κίνημα. Που οργανώνουν εκδηλώσεις, συζητήσεις, πλούσια πολιτιστική και αθλητική δραστηριότητα. Διοικητικά Συμβούλια μαχητικά, που συνεδριάζουν σταθερά, ενημερώνουν, κάνουν απολογισμό στους φοιτητές που τα εξέλεξαν στις φοιτητικές εκλογές. Σε αρκετούς συλλόγους, όπου πλειοψηφούν οι δυνάμεις που στηρίζουν το ψηφοδέλτιο της Πανσπουδαστικής, έγιναν βήματα σε αυτή την κατεύθυνση, πράγμα που τόνωσε τη συμμετοχή και το ενδιαφέρον των φοιτητών.
...για να σταματήσει ο εκφυλισμός των οργάνων του κινήματος
Κρίνεται στις εκλογές το αν θα αποδυναμωθεί η λογική της ΔΑΠ που θέλει οι σύλλογοι να είναι ενεργοί υποστηρικτές της αντιλαϊκής πολιτικής, χρήσιμοι σύμμαχοι των κυβερνήσεων και των επιχειρηματιών, όργανα του κράτους. Που σε δεκάδες συλλόγους πανελλαδικά έχει να βάλει χρόνια την υπογραφή της για διεξαγωγή γενικής συνέλευσης, σε πολλούς δεν εμφανίζεται καν στα Διοικητικά Συμβούλια. Που στην πλειοψηφία των συλλόγων, στήνει ολόκληρους μηχανισμούς για την τρομοκράτηση και την εξαγορά των συνειδήσεων των νέων.
Κρίνεται, ακόμα, το αν θα αποδυναμωθεί η λογική των ΕΑΑΚ - ΑΡΕΝ που θέλουν συλλόγους «νεροκουβαλητές» μιας νέας αντιλαϊκής διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στα πλαίσια του συστήματος, που θα βαδίσει στον ίδιο αντιλαϊκό δρόμο της ΕΕ που μας έφερε εδώ που φτάσαμε. Φοιτητικό κίνημα για να πάρει νέος χαλίφης τη θέση του παλιού. Συλλόγους χωρίς οργανωμένη με διάρκεια διεκδίκηση, αλλά με «εκρηκτικά» στιγμιότυπα πού και πού, χωρίς σταθερό αγώνα με γραμμή ρήξης και ανατροπής με την αντιλαϊκή πολιτική, αλλά με φαρσοκωμωδίες και τυχοδιωκτισμούς. Είναι σημαντικό το να αποδυναμωθεί η πλήρως εκφυλιστική λογική αυτών των δυνάμεων στις μαζικές διαδικασίες, στα ΔΣ που κανένας φοιτητής που ψήφισε για να τα εκλέξει δεν ξέρει ποιοι τα αποτελούν, που δεν έχουν πρόεδρο, γραμματέα, ταμία κλπ. Που ταυτίζουν τον αγώνα μόνο με ένα λουκέτο στη σχολή.
Ολα αυτά αποδυναμώνουν τους συλλόγους, αποξενώνουν την πλειοψηφία των φοιτητών από αυτούς, αποδυναμώνουν τις μαζικές διαδικασίες.
Μάχη για το παρόν και το μέλλον φοιτητών και σπουδαστών
Κρίνεται, λοιπόν, στις φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές το αν, με ενίσχυση των ψηφοδελτίων της Πανσπουδαστικής ΚΣ, θα γίνει βήμα για να δυναμώσει η συλλογική δράση των φοιτητών και των σπουδαστών, το αν θα γίνει βήμα ώστε το φοιτητικό - σπουδαστικό κίνημα να γίνει τμήμα του λαϊκού ποταμιού που θα σαρώσει την αντιλαϊκή πολιτική. Είναι κρίσιμο ζήτημα να αλλάξουν οι συσχετισμοί στο φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα για να μετατραπούν οι σύλλογοι σε όργανα πάλης για τις άμεσες και σύγχρονες ανάγκες των φοιτητών και σπουδαστών, στην κοινή πάλη με τον εργαζόμενο λαό από τον οποίο μπορούν να αντλήσουν τεράστια δύναμη.
Τα μέλη της ΚΝΕ, μαζί με χιλιάδες άλλους νέους, δίνουν και θα συνεχίσουν να δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους για να επικρατήσει αυτή η γραμμή πάλης και οργάνωσης στο φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα. Δίνουν και θα συνεχίσουν να δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους για να γίνεται ευρύτερα πεποίθηση ότι ανάπτυξη και δρόμος υπέρ της νεολαίας των λαϊκών οικογενειών, δεν μπορεί να υπάρχει στα πλαίσια της ΕΕ και της εξουσίας των μονοπωλίων, ότι χρειάζεται ρήξη διαλέγοντας το δρόμο της ανατροπής και της αποδέσμευσης.