Σάββατο 5 Ιουλίου 2014

Παράνομη κρίθηκε η απεργία στη ΔΕΗ - Ανακοίνωση του ΠΑΜΕ

Παράνομη κρίθηκε λίγο μετά τις 11 το βράδυ της Παρασκευής από το  Πρωτοδικείο της Αθήνας η απεργία των εργαζόμενων της ΔΕΗ, ύστερα από προσφυγή της επιχείρησης. Το δικαστήριο, σε μια καθαρά πολιτική μεθόδευση σε βάρος της απεργίας των εργαζομένων της ΔΕΗ, την έκρινε παράνομη ως προς την μητρική επιχείρηση και
καταχρηστική ως προς τις δυο θυγατρικές (ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ). Μετά τη γνωστοποίηση της απόφασης του δικαστηρίου, η κυβέρνηση διέρρεε ότι θα υπάρξει «εύλογο διάστημα μέχρι να αποφασιστεί η επίταξη των υπαλλήλων», εκβιάζοντας με τελεσίγραφα να σταματήσουν την απεργία. Ενώ με απόφαση του υπουργού Δημόσιας Διοίκησης Κυριάκου Μητσοτάκη, που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης την Παρασκευή, το Εθνικό Τυπογραφείο θα λειτουργήσει το Σαββατο και την Κυριακή «λόγω έκτακτων υπηρεσιακών αναγκών» όπως αναφέρει, προφανώς για να τυπωθούν τα φύλλα επιστράτευσης των απεργών της ΔΕΗ.  

Ανακοίνωση του ΠΑΜΕ

Με ανακοίνωση του το ΠΑΜΕ καταγγέλλει την απόφαση του δικαστηρίου να κηρύξει παράνομη και καταχρηστική την απεργία των εργαζόμενων στη ΔΕΗ. Τους καλεί να μην υποκύψουν στην τρομοκρατία, να κλιμακώσουν την πάλη τους, να δυναμώσουν τη συμμαχία με τα άλλα λαϊκά στρώματα. Καλεί επίσης τα συνδικάτα να εκδηλώσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στους απεργούς της ΔΕΗ, να βάλουν όλοι μαζί φραγμό στα σχέδια της κυβέρνησης για επιστράτευση.

Συνεχίζουν οι εργαζόμενοι

Οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν την απεργία που ξεκίνησε από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, με αφορμή τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη «μικρή ΔΕΗ». Αμέσως μετά την μετά την επίδοση της απόφασης του δικαστηρίου συνεδρίσε η διοίκηση της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ και η κατεύθυνση ήταν να συνεχιστεί η απεργία με την κάλυψη των πρωτοβάθμιων συνδικάτων και άλλων συνδικαλιστικών Οργανώσεων κατά περιοχή.

Οι εργαζόμενοι στα εργοστάσια και τα ορυχεία της ΔΕΗ στη Μακεδονία και τη Θράκη συνέχισαν και την Παρασκευή με πολύ υψηλά ποσοστά (πάνω από 90%) συμμετοχής. Σχεδόν καθολική παρέμενε και χτες η συμμετοχή των εργαζομένων στους πέντε ΑΗΣ (Πτολεμαΐδας, Αγίου Δημητρίου, Καρδιάς, Αμυνταίου, Μελίτης) και στα ορυχεία της Δυτικής Μακεδονίας.

Οι δυνάμεις του κλαδικού Συνδικάτου Ενέργειας (ΣΕΕΕΝ) συνέχισαν τις μαζικές εξορμήσεις στα χωριά της περιοχής, με ιδιαίτερη έμφαση στα ενεργειακά χωριά, προκειμένου να ενημερώσουν το λαό για τις επιπτώσεις που θα προκύψουν από την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και γενικότερα από την απελευθέρωση της Ενέργειας. Οι κάτοικοι της περιοχής, που ήδη βιώνουν τις επιπτώσεις από τη μέχρι τώρα πορεία ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, βρίσκονται σταθερά στο πλευρό των εργαζομένων και παλεύουν μαζί τους. Το βράδυ της Παρασκευής έγιναν με πρωτοβουλία του ΣΕΕΕΝ, νέες κινητοποιήσεις στην Κοζάνη, στην Πτολεμαΐδα και τη Φλώρινα.

Με υψηλά ποσοστά συνεχίστηκε η απεργία και στον ΑΗΣ Κομοτηνής, αλλά και στους ΥΗΣ Εδεσσαίου και Αγρα στην Πέλλα. Αντίστοιχα και στον ΥΗΣ Θησαυρού Δράμας, όπου επιπλέον οι εργαζόμενοι χτες το πρωί απέκλεισαν το δρόμο για να εμποδίσουν την πρόσβαση των εργολάβων που εμπλέκονται στη δραστηριότητα της ΔΕΗ.

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ» και να καταργηθεί το πλαίσιο της απελευθέρωσης της Ενέργειας, ζητά το ΚΚΕ.
Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε επί της αρχής από ΝΔ-ΠΑΣΟΚ στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, το πρωί της Παρασκευής.
Σε εξέλιξη η απεργία των εργαζομένων της ΔΕΗ

Απεργούν από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ.

Η συμμετοχή των εργαζομένων σε όλες τις μονάδες και τα ορυχεία της ΔΕΗ στη Μακεδονία και τη Θράκη ήταν σχεδόν καθολική (πάνω από 95%) και ο αγώνας τους συναντά την αλληλεγγύη του λαού της περιοχής.

Την Παρασκευή 4 Ιούλη, το Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ) Δυτικής Μακεδονίας πραγματοποίησε συλλαλητήρια που έγιναν ταυτόχρονα στις 8 μ.μ. στις κεντρικές πλατείες της Πτολεμαΐδας, της Φλώρινας και της Κοζάνης.

Την Πέμπτη απεργιακές συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν σε Πτολεμαΐδα και Κοζάνη.
Στην Αθήνα διοργανώθηκε κινητοποίηση έξω από τα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ και ακολούθησε πορεία προς το υπουργείο Οικονομικών στο Σύνταγμα.
Κινητοποιήσεις έγιναν επίσης την Πέμπτη σε Θεσσαλονίκη και Λάρισα.
Αλληλεγγύη στην απεργία των εργαζομένων

Σε συναγερμό σε κάθε τόπο δουλειάς καλεί το ΠΑΜΕ, ενώ την καταδίκη τους στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ εκφράζουν το Σωματείο εργαζομένων FORTHNET – NETMED, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Ν. Αττικής, το Συνδικάτο Οικοδόμων Ν. Ηρακλείου, το Εργατικό Κέντρο Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, η Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Ελλάδας, η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Μηχανικών Ιωαννίνων

902.gr