Παρασκευή 4 Ιουλίου 2014

Κανένας άνεργος να μη χάσει το σπίτι του

Με σύνθημα «Η λαϊκή στέγη είναι δικαίωμα, δεν μπορεί να είναι εμπόρευμα» και αίτημα «Κανένας άνεργος να μην πεταχθεί έξω από το σπίτι του», Σωματεία και Επιτροπές Ανέργων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, χτες το πρωί, πραγματοποίησαν παρέμβαση στην Περιφερειακή Διεύθυνση του ΟΑΕΔ στη Θεσσαλονίκη. Η κινητοποίηση έγινε καθώς καθημερινά διευρύνεται ο
αριθμός των ανέργων που κινδυνεύουν να μείνουν άστεγοι, αφού αδυνατούν να πληρώσουν το ενοίκιο των σπιτιών τους.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Ασπασίας Λούβαρη. Μετά από 28 χρόνια δουλειάς και παρακράτησης εισφορών, στα τέλη του 2011 έμεινε άνεργη. Τα προηγούμενα χρόνια έπαιρνε το επίδομα ενοικίου που στη συνέχεια καταργήθηκε ως παροχή. Σήμερα, εξακολουθεί να είναι άνεργη και απειλείται με έξωση από το σπίτι που νοικιάζει, γιατί έχει απλήρωτα ενοίκια πολλών μηνών.
Τα ταξικά συνδικάτα απαίτησαν από τον ΟΑΕΔ μέτρα προστασίας των ανέργων, όπως: Να μην πεταχθεί κανένας άνεργος έξω από το σπίτι του. Επιδότηση ενοικίου κατά 100% για όλους τους άνεργους. Να συνεχιστεί η επιδότηση ενοικίου σε όλους τους δικαιούχους του ΟΕΕ - ΟΕΚ. Διαγραφή των τόκων και πάγωμα αποπληρωμής δανείων (στεγαστικών, κ.λπ.) για άνεργους, απαγόρευση των πλειστηριασμών. Επαναλειτουργία των προγραμμάτων ΟΕΚ και ΟΕΕ, φθηνή λαϊκή στέγη. Επίδομα ανεργίας και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλο το διάστημα της ανεργίας.