Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016

ΝΑΤΟ:Ατζέντα που βρωμά μπαρούτι

Να υπογραμμιστεί ότι ο ίδιος ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, δήλωσε χτες πως το θέμα εμπλοκής του ΝΑΤΟ στη διαχείριση του Προσφυγικού θα το θέσει σήμερα, στη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας της λυκοσυμμαχίας, ο Τούρκος υπουργός Αμυνας.
Αφού πρόσθεσε ότι για το θέμα μίλησε και με
την Γερμανίδα υπουργό Αμυνας, ο γγ του ΝΑΤΟ είπε: «Νομίζω ότι θα λάβουμε υπόψη πολύ σοβαρά το αίτημα από την Τουρκία και άλλους συμμάχους, να δούμε τι μπορεί να κάνει το ΝΑΤΟ για να αντιμετωπίσουμε την κρίση».
Ταυτόχρονα, σε ό,τι αφορά αυτή καθαυτή την ατζέντα της ΝΑΤΟικής Συνόδου, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά το πόσο επικίνδυνοι είναι οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί και ανταγωνισμοί στους οποίους εμπλέκεται ο λαός, ο Γ. Στόλτενμπεργκ εστίασε ουσιαστικά σε μια σειρά από κινήσεις έντασης της κόντρας της λυκοσυμμαχίας με τη Ρωσία:
-- Ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη. Ιδρυση εκεί οκτώ μικρών στρατηγείων για υποστήριξη σχεδίων, ασκήσεων και αποστολής ενισχύσεων.
-- Αύξηση της χρηματικής συνεισφοράς των κρατών - μελών. Περισσότερη εκπαίδευση και ασκήσεις.
-- Προώθηση οχημάτων μάχης και εφοδίων στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία.
-- Επιπλέον χρηματοδότηση για υποδομές, όπως αεροδρόμια και κέντρα εκπαίδευσης.
-- Ενίσχυση της άμυνας απέναντι στις λεγόμενες υβριδικές απειλές. Ενίσχυση προς τούτο της συνεργασίας με την ΕΕ.
-- Ενίσχυση του κομπρεμί με τη Γεωργία (στο υπογάστριο της Ρωσίας).
-- Εξέταση του «αιτήματος» των ΗΠΑ για αποστολή αεροπλάνων επιτήρησης AWΑCS στη Συρία, ως ένα από τα μέτρα που απεργάζονται για να αντιμετωπιστούν οι «παραβιάσεις του εναέριου χώρου του ΝΑΤΟ από ρωσικά μαχητικά», όπως υποστήριξε ο ΝΑΤΟικός αξιωματούχος, αλλά και γενικότερα να αντιμετωπιστεί η ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας της Ρωσίας στην περιοχή, η οποία «ανατρέπει τη στρατηγική ισορροπία και αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή», όπως είπε ο ίδιος.

Παρέμβαση στήριξης της ΝΑΤΟικής εμπλοκής στην φύλαξη των συνόρων στο Αιγαίο, με το πρόσχημα της αντιμετώπισης των διακινητών προσφύγων, έκανε και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπ. Ομπάμα. Στην συνάντησή του με τον Ιταλό πρόεδρο Σ. Ματαρέλα, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Για τις ΗΠΑ αυτό δεν είναι πρόβλημα μόνο της Ευρώπης, αλλά ένα παγκόσμιο πρόβλημα που ασκεί πίεση στις ΗΠΑ και τη διατλαντική σχέση. Το ΝΑΤΟ και η ΕΕ θα πρέπει να συνεργαστούν στην εξάρθρωση των δικτύων διακίνησης ανθρώπων».

Τετάρτη 10 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ