Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2016

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ:Στα απεργιακά συλλαλητήρια ενώνουν τη φωνή τους με τους εργάτες

Με τη μαζική συμμετοχή τους στην αυριανή γενική απεργία, οι μικρομεσαίοι αγρότες ενώνουν τις δυνάμεις τους με τους εργάτες, τους ανέργους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους ελεύθερους
επαγγελματίες και επιστήμονες, τους νέους και τις γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων, που δέχονται την ίδια επίθεση από την ΕΕ, το ΔΝΤ, την κυβέρνηση, το κεφάλαιο, έχουν κοινά προβλήματα και παλεύουν με κοινά αιτήματα.
Το μπλόκο της Νίκαιας, το κεντρικό αγωνιστικό μετερίζι των μικρομεσαίων αγροτών, θα συμμετάσχει στην απεργιακή συγκέντρωση που καλεί το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, στις 10.30 π.μ., στην κεντρική πλατεία της πόλης. Ανάλογες αποφάσεις έχουν λάβει και άλλα μπλόκα σε όλη τη χώρα.
Το οργανωμένο κίνημα της μικρομεσαίας αγροτιάς, όπως εκφράζεται από τους Αγροτικούς Συλλόγους και τις Ομοσπονδίες, τις Επιτροπές Αγώνα και τις Επιτροπές των Μπλόκων, δίνει μεγάλη βαρύτητα σ' αυτή τη συνένωση των αγωνιστικών δυνάμεων, καθώς και από την πείρα του έχει διδαχτεί ότι η κοινή πάλη της αγροτιάς με την εργατιά και τα άλλα λαϊκά στρώματα, το δυνάμωμα της λαϊκής συμμαχίας δίνει δύναμη, αποτελεσματικότητα και προοπτική στον αγώνα.
Πανελλαδική σύσκεψη την Κυριακή
Αύριο, μέρα της πανελλαδικής - πανεργατικής απεργίας, οι μικρομεσαίοι αγρότες κλείνουν ακριβώς δυο βδομάδες στα μπλόκα του αγώνα, παλεύοντας σκληρά ενάντια στην πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης που τους ξεκληρίζει. Με τη συμμετοχή τους και στην αυριανή απεργία, στέλνουν το μήνυμα ότι ο αγώνας τους θα συνεχιστεί και θα κλιμακωθεί, γιατί είναι αγώνας επιβίωσης, κόντρα στην πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης που τους ξεκληρίζει.
Η πορεία του αγώνα θα συζητηθεί στη νέα πανελλαδική σύσκεψη που συγκαλεί την ερχόμενη Κυριακή, στις 12 το μεσημέρι, στη Νίκαια της Λάρισας, η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων, μετά από πρωτοβουλία του μπλόκου της Νίκαιας.
Ενόψει της αυριανής πανελλαδικής απεργίας, το μπλόκο της Νίκαιας συνέχισε και χτες τις αγωνιστικές του δράσεις. Στις 11 το πρωί, οργάνωσε παρέμβαση στα δικαστήρια της Λάρισας για τα «αγροτοδικεία», καθώς αυτό το διάστημα βρίσκεται σε εξέλιξη ένα μπαράζ δικών σε βάρος αγροτοσυνδικαλιστών του οργανωμένου αγροτικού κινήματος, αλλά και στελεχών του ταξικού εργατικού κινήματος, για προηγούμενες αγροτικές κινητοποιήσεις.
Συγκεκριμένα, την Τετάρτη 10 Φλεβάρη δικάζονται ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, Τ. Τσιαπλές, οι πρόεδροι των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας και Λάρισας, Β. Μπούτας και Ρ. Μαρούδας κι άλλοι τέσσερις αγροτοσυνδικαλιστές για την κινητοποίηση του 2014. Ακολουθεί άλλη δίκη στις 24 Φλεβάρη, με κατηγορούμενος, ξανά, τους προέδρους των Ομοσπονδιών κι άλλους 15 αγροτοσυνδικαλιστές για την κινητοποίηση του 2013.
Λαϊκή συμπαράσταση
Στο μεταξύ, συνεχίζεται και διογκώνεται η λαϊκή συμπαράσταση προς τους αγωνιζόμενους αγρότες. Χτες το μπλόκο της Νίκαιας επισκέφτηκαν συνταξιούχοι από την Αθήνα. Στη συγκέντρωση που έγινε στο χώρο του μπλόκου, μίλησε ο Β. Μπούτας, ο οποίος είπε ανάμεσα σε άλλα: «Δεν κάνουμε πίσω, θα δυναμώσουμε όσο μπορούμε τον αγώνα - και πολύ μεγάλη δύναμη μας δίνει η συμπαράσταση σαν τη δική σας, που είναι πραγματική κι όχι στα λόγια και για σκοπιμότητες - για ν' αναγκαστεί η κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα αιτήματά μας».
Στο χαιρετισμό του, ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, αφού ευχήθηκε «καλή δύναμη στον αγώνα», σημείωσε:«Ηρθαμε εδώ συνειδητά, για να στηρίξουμε τον αγώνα και τα αιτήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς. Παλεύουμε μαζί ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ που θέλει να τσακίσει την Κοινωνική Ασφάλιση». Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Παν. Τάτσης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ.Στην επιστροφή προς Αθήνα, οι συνταξιούχοι εξέφρασαν επίσης συμπαράσταση στα μπλόκα των αγροτών που βρίσκονται κατά μήκος της Εθνικής Οδού.
Σήμερα, στις 4 μ.μ., το μπλόκο της Νίκαιας θα επισκεφτεί αντιπροσωπεία της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας, αποτελούμενη από τους Βαλεντίν Πατσο (Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Περού), Σοάρεζ Ντεβρού(Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ινδίας - CITU), Χαριχαράν Μαχαντεβάν(Συνομοσπονδία Εργατών Ινδίας - AITUC), Λουίζα Μπεζερρά (Γενική Συνομοσπονδία Βραζιλίας - CTB). Στην αντιπροσωπεία θα συμμετέχει και ο γγ της ΠΣΟ, Γιώργος Μαυρίκος.
Στην Πάτρα

Το θέμα των αγροτικών κινητοποιήσεων θα τεθεί στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο της Πάτρας, με τη δημοτική αρχή να προτείνει ψήφισμα συμπαράστασης στον αγώνα των αγροτών. Το ψήφισμα που θα καταληχθεί, θα σταλεί στην κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο, ενώ αντιπροσωπεία του Δημοτικού Συμβουλίου θα επισκεφτεί και θα το επιδώσει στα μπλόκα των αγροτών της περιοχής. Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου έχουν κληθεί και αναμένεται να παρευρεθούν αντιπροσωπείες από τα τρία μπλόκα της περιοχής, της Τριταίας, της Κ. Αχαγιάς και της Αιγιαλείας.