Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2016

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - Ε.Ε - ΔΝΤ:«Βαρέλι χωρίς πάτο» τα αντιλαϊκά μέτρα

Η παραπέρα κατακρεούργηση της Κοινωνικής Ασφάλισης και οι νέες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με άξονα την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου βρέθηκαν στο επίκεντρο των χτεσινών επαφών ανάμεσα στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τα υψηλόβαθμα
κλιμάκια των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών (Κομισιόν - ΕΚΤ - ESM - ΔΝΤ) στην Αθήνα. Παράλληλα, η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων ήταν στην ατζέντα της χτεσινής συνάντησης του κουαρτέτου με τη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδας. Να σημειωθεί ότι τα αντιλαϊκά παζάρια συνεχίζονταν χτες βράδυ και στο πλαίσιο της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ (Euro Working Group).
Την ίδια ώρα, και με ανοιχτή την αξιολόγηση, η Κομισιόν μέσω των «Χειμερινών Οικονομικών Προβλέψεων 2016», που δημοσιοποιήθηκαν χτες, ομολογεί ανοιχτά πλέον ότι στο τραπέζι βρίσκεται η εφαρμογή πρόσθετων - για την ώρα μη προσδιορισμένων - αντιλαϊκών μέτρων, πέρα από όσα προβλέπονται στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2016 και σε συνέχεια βέβαια των μέτρων που περιλαμβάνονται στο Ασφαλιστικό και το νέο φορολογικό πλαίσιο, με το οποίο πολλαπλασιάζονται οι αντιλαϊκοί φόροι και τα άλλα χαράτσια.
Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν, ο κρατικός προϋπολογισμός του 2016 προβλέπει πρόσθετη «εξοικονόμηση» 1,1% του ΑΕΠ από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα, στους φόρους εισοδήματος και από άλλες παρεμβάσεις «εξοικονόμησης» δαπανών. Πηγαίνοντας ακόμη παραπέρα, επισημαίνει ότι για τη διετία 2016 - 2017 θα «χρειασθούν» περαιτέρω μέτρα, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα.
«Οι συζητήσεις συνεχίζονται και αναλύουμε την κατάσταση»,ήταν το σχόλιο του Επιτρόπου Οικονομικών της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί σε ερώτημα σχετικά με την εφαρμογή των συνοδευτικών μέτρων. Από την πλευρά του, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προσερχόμενος στη χτεσινή διαπραγμάτευση με το κουαρτέτο, δήλωσε «άγνοια» για το ζήτημα.
Αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, δήλωσε: «Η σταθερότητα που ξαναβρήκαμε μάς επιτρέπει να πιστεύουμε πως αυτή τη φορά οι προβλέψεις μας θα είναι σωστές. Αλλά το κλειδί όλων είναι οι μεταρρυθμίσεις και η καλή συνέχεια του προγράμματος». Ειδική αναφορά έκανε στημεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού, την οποία χαρακτήρισε ως την περισσότερο «αναγκαία». Επιπλέον, σχετικά με τη δυνατότητα «ευελιξίας» λόγω της προσφυγικής κρίσης, είπε πως «συζητάμε τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο του μνημονίου»,ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως δεν πρέπει να «αναμειγνύουμε τις δύο συζητήσεις».
Χαρακτηριστικές είναι και οι χτεσινές δηλώσεις της επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, σύμφωνα με την οποία όσο μεγάλη και αν είναι η μείωση του ελληνικού κρατικού χρέους, το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα δε θα είναι βιώσιμο, καθώς απαιτεί «ενέσεις» από τον κρατικό προϋπολογισμό, ύψους 10% του ΑΕΠ.



Παρασκευή 5 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ