Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016

«Καλωσόρισες ΝΑΤΟ!» αναφωνεί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ

Καλωσορίζει την επικίνδυνη για το λαό εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο


«Καλωσόρισες ΝΑΤΟ!» αναφωνεί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, υποδεχόμενη τα πλοία της λυκοσυμμαχίας που καταπλέουν στο Αιγαίο, τάχα προς διαχείριση του Προσφυγικού, σε μια νέα συγκέντρωση δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην πραγματικότητα, αναπόσπαστο κομμάτι όπως
είναι το αρχιπέλαγος στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς της λυκοσυμμαχίας, σε όλο τον άξονα από τη Μαύρη Θάλασσα έως την Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Σχεδιασμών και ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, μάλιστα, που θα δημιουργήσουν και νέα κύματα προσφύγων και ξεριζωμένων...

Συν το γεγονός ότι η Αγκυρα βρίσκει πάτημα ώστε να ξαναθέσει όλο το πακέτο των διεκδικήσεών της στο Αιγαίο, μέσα και από τη συμφωνία που καταλήχτηκε στις Βρυξέλλες, από τους μόνιμους αντιπροσώπους (πρέσβεις) των κρατών - μελών και τους στρατιωτικούς - μέλη της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, στη βάση της απόφασης της Συνόδου των υπουργών Αμυνας της λυκοσυμμαχίας.
Ισως γι' αυτό, στην κυβέρνηση και στα αρμόδια υπουργεία (κατά βάση Εξωτερικών και Αμυνας), μαζί με τα... «πανηγύρια», γίνεται και μια προσπάθεια να υποβαθμιστεί η ΝΑΤΟική εμπλοκή. Ενδεικτικά, δεν την χαρακτηρίζουν «επιχείρηση» (η επίσημη δικαιολογία είναι ότι γι' αυτό θα απαιτείτο απόφαση ΚΥΣΕΑ), αλλά «υποστηρικτική δράση» - το αντίστοιχο του «activity» που καταγράφεται στα σχετικά ΝΑΤΟικά κείμενα.
Ωστόσο, και ο ίδιος ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, παρουσία και του αναπληρωτή υπουργού, Δ. Βίτσα, παρουσιάζοντας χτες στοιχεία της συμφωνίας που καταλήχθηκε χτες τα ξημερώματα, μίλησε επί λέξη για«εμπλοκή του ΝΑΤΟ, πλέον, στα θαλάσσια σύνορά μας».
Συγκέντρωση δυνάμεων με πεδίο δράσης όλο το Αιγαίο
Πρόσθεσε ότι το άρθρο 14 της συμφωνίας (η οποία παρότι αφορά... «υποστηρικτική δράση», δε δίνεται στη δημοσιότητα), ορίζει πως η «δράση» θα εστιάσει σε περιοχές που υπέδειξε η ελληνική κυβέρνηση σε συνεννόηση με τη Frontex, κύρια σε Λέσβο, Σάμο, Χίο, Φαρμακονήσι - Αγαθονήσι, Κω και Καστελόριζο. Αργότερα, βέβαια, συμπλήρωσε ότι «πεδίο δράσης του ΝΑΤΟ» θα είναι «όλο το Αιγαίο», από Λήμνο ως Καστελόριζο, αλλά με «φόκους» (εστίαση), όπως αναγράφεται και στο ΝΑΤΟικό κείμενο, εκεί όπου εντοπίζονται μείζονες μεταναστευτικές ροές.
Τόνισε, επίσης, ότι μέρος των ΝΑΤΟικών πλοίων της μόνιμης ναυτικής ΝΑΤΟικής Δύναμης SNMG2 είναι ήδη στην Ελλάδα και «είναι θέμα ωρών η αρχή των επιχειρήσεων».
Σημειωτέον, όπως γνωστοποιήθηκε από το ΓΕΝ, στις «επιχειρήσεις διαχείρισης των προσφυγικών ροών»συμμετέχει και το Πολεμικό Ναυτικό με 11 πλοία: 4 κανονιοφόρους, 2 πυραυλακάτους και 5 παράκτια περιπολικά. Επιπλέον, στη SNMG2 είναι ενταγμένη και επιχειρεί και η ελληνική φρεγάτα «Σαλαμίς». Οπως δήλωσε, χτες, ο αρχηγός ΓΕΝ, Β. Γιακουμάκης, όταν καταληχτεί και τυπικά η σύνθεση της δύναμης στην πλήρη ανάπτυξή της («force generation»), κάποια από τα προαναφερόμενα 11 πλοία θα ενταχθούν στη σύνθεσή της.
Ο Π. Καμμένος πρόσθεσε επ' αυτού ότι η ακριβής σύνθεση της δύναμης θα καταληχτεί όταν υποβληθεί το τελικό αίτημα στη ναυτική διοίκηση του ΝΑΤΟ, ΜΑRCOM, που εδράζεται στο Λονδίνο. Είπε, ωστόσο, ότι στη συνάντηση που είχε πριν μερικές μέρες στην Αθήνα με το διοικητή του 6ου Αμερικανικού Στόλου, έλαβε διαβεβαιώσεις ότι οι ΗΠΑ θα συνδράμουν με πλοία, όπως και ο Καναδάς, κι ότι η κυβέρνηση της Ολλανδίας έχει ήδη αναλάβει δέσμευση για αποστολή τουλάχιστον ενός πλοίου.
Πάντως, κατά στρατιωτικές πηγές, το επιχειρησιακό σχέδιο δε θα έχει καταληχτεί πριν τα τέλη Μάρτη, με εμπλοκή και της διακλαδικής διοίκησης του ΝΑΤΟ που εδράζεται στη Νάπολη της Ιταλίας (JFC Naples). Εξ ου και κατά πληροφορίες, αναμένεται την επόμενη βδομάδα στην Αθήνα, για παραπέρα συνεννοήσεις με Ελληνες επιτελείς, ο διοικητής της, Αμερικανός ναύαρχος, Μ. Φέργκιουσον.
Δίνουν όλα τα λιμάνια του Αιγαίου!
«Οσες περισσότερες βάρκες (σ.σ. με πρόσφυγες) θα είναι, τόσα περισσότερα πλοία θα είναι» τόνισε ο Π. Καμμένος σε άλλο σημείο της χτεσινής ενημέρωσης...
Ενώ για τον ελλιμενισμό και ανεφοδιασμό τους γνωστοποίησε ότι από το ΝΑΤΟ ζητήθηκαν Χανιά, Θεσσαλονίκη, Βόλος, Πειραιάς, Καβάλα και Σούδα.
«Εμείς συμφωνήσαμε σε αυτά και είναι ακόμα στη διάθεσή τους Λήμνος, Μυτιλήνη, Σάμος, Χίος, Λέρος, Κάλυμνος, Κως, Ρόδος, Κρήτη και όλα τα λιμάνια των νησιών του Αιγαίου» πρόσθεσε!
Υπογράμμισε, ακόμα, ότι προς εντοπισμό προσφύγων και μεταναστών που επιχειρούν να εισέλθουν στην Ελλάδα, θα χρησιμοποιηθούν «και εναέρια μέσα, δορυφορικά, πιθανώς uav, πιθανώς και drones»,δηλαδή μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Ασάφειες προδιαθέτουν για τους αληθινούς στόχους...
Παραπέρα, επιχειρώντας να δώσει ένα περίγραμμα του τι θα κάνει το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, είπε πως αν τα σκάφη του ΝΑΤΟ εντοπίσουν βάρκες με μετανάστες ή πρόσφυγες εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων (η παρουσία του ΝΑΤΟ εκεί έγινε δεκτή παρά ορισμένες τουρκικές αντιδράσεις, που όπως λέγεται, κάμφθηκαν μετά από παρέμβαση των Αμερικανών), θα ειδοποιούν την τουρκική ακτοφυλακή ώστε να τους μαζέψει. Επέμεινε ότι όποιο πρόσωπο διασώζεται από το ΝΑΤΟ, όπου κι αν βρεθεί (διεθνή, ελληνικά ή τουρκικά χωρικά ύδατα), θα επιστρέφεται στην Τουρκία.
Πάντως, κατά πληροφορίες, στο τελικό 4σέλιδο κείμενο του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου του ΝΑΤΟ (NAC),δεν υπάρχει ρητή αναφορά στο Πρωτόκολλο Επανεισδοχής Ελλάδος - Τουρκίας. Οπως επίσης δεν υπάρχουν ρητές αναφορές σε γεωγραφικές περιοχές δράσης της ΝΑΤΟικής δύναμης.
Ακόμη, παραμένει ασαφές πώς θα επιστρέφονται στην τουρκική Ακτοφυλακή όσοι εντοπίζονται στα διεθνή ή στα ελληνικά χωρικά ύδατα, αλλά και το ποια θα είναι η ακριβής συνεργασία με τη Frontex, καθώς δεν μπορεί να δράσει εντός τουρκικών χωρικών υδάτων, εκτός κι αν η Αγκυρα συναινέσει στο πλαίσιο του «Μνημονίου Κατανόησης» που έχει υπογράψει μαζί της.
Κομβικά σημεία όλα τους, που σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το επιχειρησιακό σχέδιο αναμένεται να καταληχτεί τέλη Μάρτη, επαναφέρει το «ερώτημα» τι θα κάνουν τα ΝΑΤΟικά πλοία στο Αιγαίο, ποιοι είναι οι πραγματικοί σκοποί τους.
Νέα κέντρα εγκατάστασης καθώς πληθαίνουν οι εγκλωβισμένοι
Τέλος, ο Π. Καμμένος σημείωσε ότι τα κέντρα μετεγκατάστασης προσφύγων σε Διαβατά και Σχιστό έχουν φτάσει στο 120% των δυνατοτήτων τους, με συνεχή ροή προσφύγων και ταχεία μετακίνησή τους κατόπιν προς Ειδομένη, λόγω και του πανικού που - όπως είπε - επικρατεί ανάμεσά τους, μετά την απόφαση όμορων χωρών για κλείσιμο συνόρων.
Υπολόγισε ότι σήμερα είναι εγκλωβισμένοι στη χώρα 20.000 άνθρωποι που θέλουν να φύγουν γι' αλλού.
Δήλωσε ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις ετοιμάζουν 5 νέους χώρους «φιλοξενίας», με στόχο να παραδοθούν έως τις 7 Μάρτη, οπότε και γίνεται η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ - Τουρκίας.

Οι χώροι αυτοί είναι το στρατόπεδο Φιλιππάκου στα Γιαννιτσά και άλλοι 4 στο νομό Κιλκίς: Ενας αεροδιάδρομος στο χωριό Νέα Καβάλα, άλλος ένας στο χωριό Χέρσο, το στρατόπεδο Παπαδάκη στο χωριό Δροσάτο και το στρατόπεδο Κοκκινόρη στο χωριό Κεντρικό.

Παρασκευή 26 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ