Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016

Σε νέα ύψη η φοροληστεία

Σε κάθε περίπτωση, η φοροεξαχρείωση απογειώνεται σε επίπεδα πολλαπλάσια, ακόμη και σε σχέση με αυτά που έχουν προβλεφτεί στον κρατικό προϋπολογισμό του 2016. Συγκεκριμένα, στέλεχος του οικονομικού επιτελείου που ρωτήθηκε αν το δημοσιονομικό
αποτέλεσμα από τις ελληνικές προτάσεις είναι αύξηση εσόδων κατά 290 εκατ. ευρώ, προλειαίνοντας το έδαφος απάντησε «τουλάχιστον τόσα»...
Ψηλά στην ατζέντα της τρέχουσας «αξιολόγησης» και προ των πυλών εμφανίζονται πλέον και οι πρόσθετες παρεμβάσεις, με στόχο την παραπέρα απογείωση της φοροληστείας απέναντι στα λαϊκά στρώματα, συμπεριλαμβανομένων των νέων φορολογικών μέτρων για μισθωτούς - συνταξιούχους που θα ισχύσουν σε κάθε περίπτωση από τα φετινά εισοδήματα.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τις προβλέψεις του τρίτου μνημονίου και τη σχετική πρόταση που έχει ήδη καταθέσει η κυβέρνηση στο κουαρτέτο:
-- Για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, από την αναμόρφωση της φορολογικής κλίμακας (μεταξύ άλλων με «αλλαγές» τόσο στα εισοδηματικά κλιμάκια όσο και στους φορολογικούς συντελεστές), προβλέπεται η παραπέρα διόγκωση των κρατικών εσόδων κατά 150 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, με αρχή τα εισοδήματα του 2016.
-- Στη μέγγενη μπαίνει και η επιστροφή φόρου μέχρι 2.100 ευρώ.
-- Μονιμοποιείται το χαράτσι της «αλληλεγγύης», που θα ενσωματωθεί στη νέα φορολογική κλίμακα.
-- Σχεδιάζεται και η αύξηση των τεκμηρίων διαβίωσης, στη βάση των οποίων υπολογίζονται φόροι και άλλα χαράτσια ακόμη και για ανύπαρκτα εισοδήματα.

-- Προχωρούν στην κατάργηση και των τελευταίων φοροελαφρύνσεων που αφορούν σε δαπάνες διαβίωσης.