Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016

«Ψήνονται» και νέα ισοδύναμα αντιλαϊκά μέτρα

Τα ειδικά ζητήματα που απασχολούν τμήματα του κεφαλαίου και τους «επενδυτές» υπεισέρχονται και πάλι στην ατζέντα της «αξιολόγησης» του πρώτου μνημονίου. Χαρακτηριστική ως προς αυτό, ήταν και η χτεσινή σύσκεψη, υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκη, με τους υπουργούς Οικονομικών,Ευ. Τσακαλώτο και Επικρατείας, Ν. Παππά, με
αντικείμενο το ειδικό τέλος που αφορά στα τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ.
«Ψάχνουμε έναν καλύτερο τρόπο για να εισπράξουμε τα έσοδα που αντιστοιχούν στο ειδικό τέλος που επιβλήθηκε στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ» διευκρίνισε σχετικά υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας, μετά το τέλος της σύσκεψης, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο ακόμη και για αλλαγή του μέτρου της επιβολής του ειδικού τέλους ή ακόμη και για αντικατάστασή του με άλλο ισοδύναμο μέτρο, αντίστοιχης απόδοσης, που φτάνει στα 215 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.
Υπενθυμίζεται ότι το τέλος αυτό σχεδιάστηκε και ψηφίστηκε στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου, σε αντικατάσταση της επιβολής ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, χωρίς ωστόσο να έχει εφαρμοστεί μέχρι σήμερα.
Επιπλέον, στη χτεσινή κυβερνητική σύσκεψη συζητήθηκε και το δεύτερο ζήτημα που αφορά στα επιχειρηματικά συμφέροντα του ΟΠΑΠ. Αυτό αφορά στην αίτηση διαιτησίας που έχει κατατεθεί από την εταιρεία, για την αποζημίωσή της από το ελληνικό κράτος με 1 δισ. ευρώ, για «απώλειες εσόδων» μετά τις αλλαγές που επέβαλε η Επιτροπή Παιγνίων στους κανονισμούς λειτουργίας τωνηλεκτρονικών παιγνιομηχανημάτων που είχε συμφωνηθεί από το 2011.
Να σημειωθεί ότι για τα παραπάνω «ανοιχτά» ζητήματα είχε προχωρήσει σε παρέμβαση (Δεκέμβρης 2015) και ο ΣΕΒ, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Στην περίπτωση της σύμβασης με τον ΟΠΑΠ, προστίθεται και η καταστροφική πρακτική της αθέτησης συμβάσεων και παραβίασης της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, που υπονομεύουν τη διεθνή αξιοπιστία της χώρας και εξοργίζουν όσους εμπιστεύτηκαν τη χώρα και επένδυσαν σε αυτή, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και προσφέροντας ρευστότητα στη δοκιμαζόμενη ελληνική οικονομία»...
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, αντίστοιχες ενστάσεις διατυπώνουν και τα κλιμάκια του κουαρτέτου, λέγοντας ότι το τέλος στα τυχερά παιχνίδια θα αποτύχει να αποφέρει τα προσδοκώμενα έσοδα.

Σε αυτό το πλαίσιο, δρομολογούνται τα νέα «εναλλακτικά ισοδύναμα» στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων...