Παρασκευή 8 Ιουλίου 2016

ΛΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΩ ΠΟΛΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ:Εκδήλωση - συζήτηση για την οργάνωση της πάλης ενάντια στις κατασχέσεις

Με σύνθημα «Κανένας μόνος του στην κρίση κανένα λαϊκό σπίτι, κανένα δάνειο εργαζόμενου, κανένα μαγαζί βιοπαλαιστή στο σφυρί και στα κοράκια», η Λαϊκή Επιτροπή Κέντρου - Άνω Πόλης Θεσσαλονίκης διοργάνωσε Τετάρτη 6 Ιούνη  στο πάρκο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης συζήτηση - ενημέρωση, με στόχο την οργάνωση της πάλης ενάντια στις κατασχέσεις κατοικιών.
Όπως σημειώθηκε, «μόνο ο λαός με την οργάνωσή του μπορεί να εμποδίσει τους πλειστηριασμούς. Μόνο ένα μαζικό λαϊκό κίνημα, το οποίο είναι πάντα
σε εγρήγορση για την αντιμετώπιση όλων των λαϊκών προβλημάτων μπορεί να αποτελέσει φραγμό σε τέτοιου είδους εξελίξεις. Όσο δεν προβάλουμε μαζική αντίσταση σε κάθε αντιλαϊκό μέτρο, τόσο τους δείχνουμε πως ο δρόμος είναι ανοιχτός για να συνεχίσουν την αντιλαϊκή τους επέλαση».
Με τροπολογία - εξπρές που ψήφισε η κυβέρνηση την Πέμπτη 2 Ιούνη οι τράπεζες θα έχουν στο εξής τη δυνατότητα να μεταβιβάζουν τη διαχείριση του συνόλου των τραπεζικών δανείων, τόσο των «κόκκινων» όσο και των εξυπηρετούμενων, για την πρώτη κατοικία της λαϊκής οικογένειας στα κοράκια των χρηματαγορών, ανεξάρτητα από την αντικειμενική αξία του ακινήτου. Δεν γλιτώνουν ούτε τα δάνεια που είχε εγγυηθεί το δημόσιο για αποκατάσταση κατοικιών των σεισμόπληκτων και πυρόπληκτων. Επιπλέον, οι πλειστηριασμοί δεν αφορούν μόνο στεγαστικά δάνεια που δεν εξυπηρετούνται, αλλά και χρέη προς την εφορία ή τα ασφαλιστικά ταμεία. 
Μάλιστα, οι πλειστηριασμοί της πρώτης κατοικίας έχουν πλέον απελευθερωθεί πλήρως και οι τράπεζες, αλλά και το Δημόσιο επισπεύδουν τις ενέργειές τους, ιδιαίτερα μετά τη λήξη της αποχής των συμβολαιογράφων από τα καθήκοντά τους. Σύμφωνα με τον καινούριο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, τιμή εκκίνησης είναι από εδώ και πέρα η εμπορική αξία των ακινήτων και όχι η αντικειμενική. Πρακτικά, τα «κοράκια» των τραπεζών βάζουν στο χέρι τη λαϊκή κατοικία για ένα κομμάτι ψωμί! Απ' την άλλη, ακόμη και η ένταξη στο νόμο Κατσέλη δεν σημαίνει ουσιαστική προστασία, αφού οι τράπεζες καθορίζουν την έννοια του «συνεργάσιμου δανειολήπτη», που αποτελεί προϋπόθεση, κατά το δοκούν, ενώ για την προστασία της πρώτης κατοικίας ο αιτών πάλι πρέπει να καταβάλει το ποσό που ο πραγματογνώμων της τράπεζας θα καθορίσει ως εμπορική αξία!
Αναλυτικά για τις νέες εξελίξεις μίλησε εκ μέρους της Λαϊκής Επιτροπής Κέντρου Άνω Πόλης η δικηγόρος Μίνα Αγγελοπούλου, η οποία μάλιστα σημείωσε ότι σήμερα οργανωμένα και όχι ατομικά ή απλά και μόνο νομικά, πρέπει να απαντήσει ο λαός.
Άλλωστε, η Λαϊκή Επιτροπή και στο κάλεσμα της σημείωνε ότι «την ανησυχία της λαϊκής οικογένειας για τους πλειστηριασμούς θα σπεύσουν να εκμεταλλευτούν κάθε λογής επιτήδειοι και απατεώνες ζητώντας χρηματικά ανταλλάγματα, υποσχόμενοι τη διευθέτηση του ζητήματος δια της νομικής οδού ή ακόμα και δήθεν "συλλογικότητες" που με τη λογική της ανάθεσης και με μεγάλα λόγια θα σπεύσουν να μας στείλουν στον καναπέ».