Σάββατο 2 Ιουλίου 2016

Η «λύση» στους παιδικούς σταθμούς

Τη στιγμή που οι εγγραφές στους παιδικούς σταθμούς ξεκινούν, η κυβέρνηση επαίρεται ότι το νέο σύστημα φιλοξενίας παιδιών μέσα από το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ είναι πιο δίκαιο. Το δεδομένο, όμως, είναι ότι και την επόμενη σχολική χρονιά, χιλιάδες παιδιά θα μείνουν εκτός παιδικών σταθμών, θα στερηθούν
δηλαδή το δικαίωμα στην Προσχολική Αγωγή. 
Τα χρήματα που προβλέπεται να δοθούν είναι λιγότερα από πέρσι, οπότε και περίπου 42.000 παιδιά έμειναν εκτός, ενώ ωφελούμενοι του προγράμματος είναι κατά κύριο λόγο οικογένειες που βρίσκονται στα όρια της φτώχειας.
Εξάλλου, το εν λόγω πρόγραμμα καλύπτει ένα μέρος των αναγκών των λαϊκών οικογενειών, ενώ σε μεγάλο βαθμό βοηθά στη διατήρηση της λειτουργίας πολλών δημοτικών παιδικών σταθμών, οι οποίοι στερούνται χρημάτων και προσωπικού. Με δεδομένο, όμως, ότι φέτος, την «τοποθέτηση χρηματοδότησης», το λεγόμενο voucher, λαμβάνουν οι γονείς και όχι οι δομές, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα, καταλαβαίνουμε ότι έτσι θα πριμοδοτούνται οι ιδιωτικοί σταθμοί. Γεγονός που είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει ακόμα και σε κλείσιμο δημοτικών δομών. 
Ετσι «λύνει» η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ τα προβλήματα των παιδικών σταθμών, με κριτήριο την πολιτική περικοπών δημοσίων δαπανών για λογαριασμό του κεφαλαίου.